Brat Pit Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Niestety nie mam. Może ktoś ma taką i zechce się podzielić?pozdrawiam - Piotr
jotes Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Mi chodziło o to, które wstawił Piotr, tylko aby większe (lepsze) było...Ale tego zdjęcia co wstawiłeś chyba w ogóle nie widziałem. Dzięki.Pzdr,jotes
omi30 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 no niestety mam równierz takie małe jak by ktos miał w lepszej rozdzielczosci to poprosze na maila pzdr.omi30
bodziu000000 Napisano 25 Styczeń 2005 Autor Napisano 25 Styczeń 2005 Dorzucę jeszcze takie ciekawe zdjęcie naszego 7TP w niemieckiej służbie.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 25 Styczeń 2005 Autor Napisano 25 Styczeń 2005 Wprawdzie zdjęcie jest bez rzeczywistego 7TP, ale może kogoś zainteresuje:http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=40395985PzdrBodziu
polsmol Napisano 25 Styczeń 2005 Napisano 25 Styczeń 2005 Czy ktoś może wie do czego służyła ta przyczepka za 7TP. Nie pierwszy raz widać coś takiego przy siódemkach w niemieckim urzytku.
Grendel Napisano 25 Styczeń 2005 Napisano 25 Styczeń 2005 Zdaje sie, ze w sklad Policyjnego Regimentu Centrum wchodzily procz trzech 7TP i dwoch Landswerkow takze trzy dziala przeciwpancerne - ex sowieckie.Pewnie 45-tki.Moze to wlasnie 45-tka z przodkiem pod plandekami?Nie jestem pewny - ot takie przypuszczenie.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Te przyczepki są rzeczywiście dość zagadkowe. Kiedyś był na ebay (chyba amerykańskim) album, w którym było kilka zdjęć 7TP z przyczepkami nieco lepiej wyeksponowanymi. Niestety przegapiłem je. Może ktoś zapisał?Do czego służyły? Wydaje mi się, że w warunkach wschodnich to była po prostu taka mała logistyka" czyli beczki z paliwem, amunicja, jakieś części etc.Armaty ppanc chyba nie - przyczepka posiada inne gabaryty, koła z błotnikami. I przede wszystkim gdzie podróżowałby działon? Na pewno ciągnięte były przez samochody.Pzdr,jotes
Grendel Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Jotes,Pewnie masz racje.Ot tak - strzelilem.Na tym zdjeciu niewiele po prostu widac, a tych o ktorych mowisz niestety nie widzialem.Natomiast jesli chodzi o holowanie artylerii za czolgami, to na ostfroncie mialo to sens ;o)Nawet jesli dzialony podrozowaly samochodami.Niemcy uzywali mnostwo nieprzydatnych bojowo czolgow (francuskich i sowieckich) jako ciagniki artyleryjskie, ale o tym sam dobrze wiesz.Fajnie by bylo, zeby ktos mial kopie tych zdjec, o ktorych wspominasz.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Te przyczepki są dość charakterystyczne. Ale skoro nie powstały (chyba?) specjalnie dla 7TP przed wojną w Polsce, to musiały być używane przez Wehrmacht także w innych zestawach. Niestety nie znam się na niemieckich przyczepkach. Z tego co pamiętam jest co najmniej jedna pozycja książkowa im poświęcona. Chwilowo nie mam jej pod ręką" ;)Pzdr,jotes
Grendel Napisano 26 Styczeń 2005 Napisano 26 Styczeń 2005 Broszure Beiersdorfa mam.Jesli chcesz, to Ci podesle.Ale - zadna z przyczepek malej logistyki" nie ma takich felg, jak te na zdjeciu.W sumioe nie bede sie przy tym upieral, bo rozdzielczosc zdjecia nie ta, by sie dalo cokolwiek wyrokowac.Chcialbym zobaczyc te zdjecia o ktorych wspominales.PozdrowieniaGrendel
jotes Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Tamte zdjęcia nie były dużo lepsze, ale miały tę zaletę, że były robione z tyłu. Może Polsmol ma coś w zanadrzu, skoro wie o co chodzi ;) ???Pzdr,jotes
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 A może jest to zdjęcie przedstawiające 7TP, które były wykorzystywane jako ciągniki holujące urządzenia do układania kabli?Załączam parę zdjęć takich właśnie 7TP z albumu Trojcy.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 Ostatnie zdjęcie od Trojcy.PzdrBodziu
jotes Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Bodziu, jesteś niezastapiony :)Rzeczywiście to są te same przyczepki.Również na tych zdjęciach, które widziałem były szpule z kablami, ale z upływem czasu wydało mi się to niedorzeczne.Prawda, że spora ciekawostka?Pzdr,jotes
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 Jeśli pozwolisz Jotes zaraz wstawię również te zdjęcia z albumu o których była mowa wcześniej. Z góry przepraszam za kiepską jakość, ale zdjęcie albumu była stosunkowo niewielkie. Na nich też widać 7TP z urządzeniami do kładzenia kabli.Potrzebujesz większych zdjęć, które zamieściłem?PzdrBodziu
jotes Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Nie, dzięki. Chyba wreszcie kupię ten album. Myślałem, że już na forum wyczerpaliśmy temat tego wydawnictwa, a tu taka niespodzianka ;)Autor się pewnie nie obrazi, bo robimy mu tutaj reklamę...Pzdr,jotes
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 Galeria zdjęć 7TP nie pojawiła się jeszcze na forum, więc fotek czołgu zbyt często nie pokazywałem, a jest parę innych. Są także zdjęcia naszych samolotów, z Westerplatte, naszych okrętów rzecznych, armat, trochę lużnych zdjęć z września 1939. Tak więc jak widzisz jest co wrzucać na forum do innych wątków.PzdrBodziu
jotes Napisano 27 Styczeń 2005 Napisano 27 Styczeń 2005 Podziękowałem za Trojcę, zdjęcia z ebay możesz oczywiście wstawić :)Pzdr,jotes
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 Napisz Jotes, czy o tych zdjęciach myślałeś.Jakość kiepska, ale widać, że 7TP wykorzystywane w tym samym celu co tamta.PzdrBodziu
bodziu000000 Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Napisano 27 Styczeń 2005 I trzecie zdjęcie.Poprzeglądam materiały może jeszcze coś znajdę.PzdrBodziu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.