Skocz do zawartości

guziczek napoleoński?

iaass

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. mam prośbę o pomoc w identyfikacji guziczka na zdjęciu - jakie wojska i oddziały je nosiły. najprawdopodobniej jest to guziczek należący do armii napoleońskiej, znajdował się na terenie działania 14 pułku piechoty liniowej - dowódca pułkownik Charles Savary.

Napisano
takie coś...
Augustin Boutrouille (27 ans, 1,73 m). Réquisitionnaire du département du Nord en 1793. Nommé sapeur de deuxiè­me classe à la
5e compagnie,

il finira sa carrière au dépôt

du bataillon de sapeurs espagnols (8e bataillon)

en tant que maître tailleur.
Napisano
dzięki za szybką reakcję. i jak to zwykle bywa gdy uzyskamy odpowiedź na jedno pytanie to wtedy pojawiają się kolejne :))))
bardzo poproszę Cię kopijnik2 o ewentualne przetłumaczenie Twojego posta
Napisano
przerasta to moje kompetencje
- to co znalazłem
bataillon de sapeurs espagnols (8e bataillon)
8-smy batalion (saperów hiszpańskich)

http://lesapn.forumactif.fr/l-artillerie-et-le-genie-f161/8e-bataillon-de-sapeurs-espagnols-t2355.htm
Napisano
dzięki za naprowadzenie na temat... jak uda mi się coś bliższego na ten temat znaleźć to napiszę.
jeszcze raz dzieki
Napisano
Gratulacje! Trafiłeś na bardzo rzadki guziczek! Należał on do sił zbrojnych Królestwa Hiszpanii, którego władcą był Józef Bonaparte brat Napoleona. Jednostki te brały udział w wojnie z Rosją w 1812 r. Czy możesz podać w jakich rejonach go znalazłeś?
Napisano
w chwili obecnej guziczek się moczy w oliwce, na zdjęciu jest w takim stanie jak go wyjąłem z ziemi. uszko również wygląda OK, zdjęcie 2 strony wrzucę na początku tygodnia.
Napisano
Augustin Boutrouille (27 lat, 1,73 m - że niby wzrost?:) ).

Objął (stanowisko) departamentu/oddziału półncego w 1793 roku.

Mianowany saperem drugiej klasy w piątej kompanii.

On zakończył swoją karierę w magazynie

batalionu saperów hiszpańskich.

Jako mistrz krawiectwa.

ok, dawno nie miałem francuskiego w ustach i w piórze, ale tak mniej więcej to chyba jest
Pozdrawiam
Napisano
dzięki herbstnebel za tłumaczenie.
mój guziczek wyszedł w woj. mazowieckim ale w miejscu w którym w latach istnienia tegoż 8 batalionu saperów hiszpańskich wojska napoleońskie chyba nie działały....
muszę to jeszcze dokładnie sprawdzić.
Napisano
Pytałem bo inne napoleońskie znane mi hiszpany" wychodziły w legnickim w rejonie bitwy pod Kaczawą. Twój to może pamiątka z marszu na Rosję w 1812 r.
Napisano
iaass Twój guzik jest ogólnym guzikiem regimentowym i nie można przypisać do jednej jednostki. Oprócz 8 batalionu saperów (8 Bataillon de Pionniers Espagnols) było podobnych oddziałów jeszcze kilka. Jak chcesz to mogę trochę więcej o nich napisać.
Napisano
dzięki pomsee, jestem bardzo chętny na takie informacje. szczególnie interesuje mnie czy inne oddziały saperów hiszpańskich były na terenie mazowsza w latach 1806-1807.
Napisano
Wszystkie (było ich chyba osiem) oddziały Sapeurs Espagnoles powstały po 1808 r. Jak myślę, Twój guzik należy raczej wiązać z kampanią 1812 r. Jeżeli znalazłeś go na jakimś polu bitwy z kampanii 1806/07 to trafił tam raczej przypadkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie