smuga_79 Napisano 6 Listopad 2007 Autor Napisano 6 Listopad 2007 WitamSpotkaliscie sie z fotkami niemieckich zolnierzy lub zolnierzy z obszaru ZSRR wcielonymi do SS z bangetami sowieckimi ?Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedzsmuga_79
aegirsson Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Przez analogię - Kozacy w służbie szwabów mieli pepesze, szable swoje to czemu i nie bagnety. Moskali to chyba nie wcielali, chociaż alternatywę śmierć głodowa albo zaszczytna służba dla firera w sumie za wcielanie uznać możemy.
acer Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 To chyba bardzo ciężki temat znaleźć fotkę takiego wschodniego esesowca jeszcze z sowieckim bagnetem.
aegirsson Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 I regulamin, pomimo specyfiku wschodniego frontu, obowiązywał.
herbstnebel Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Regulamin jakoś nie przeszkadzał wyposażyć ochrony kwatery von Zalewskiego w zrzutowe steny w czasie przyjmowania kapitulacji Powstania Warszawskiego.... ... Dlaczego by więc nie mieli używać bagnetów skoro na początku brali miliony rosjan do niewoli?
Buszok1 Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Jeśli ktoś zna radziecki to jest tutaj pare informacji o Hilwswillige.http://bka-roa.chat.ru/hiwi.htm
Kaligari Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 a ja mam takie pytanie:)Co dzialo sie z takimi Rosjanami ktorzy zostali wcieleni badz sami zglosili sie do sluzby w niemieckiej armii a po klesce wojsk niemieckich dostali sie do niewoli(rosyjskie:))czy wogole taka opcja brania do niewoli takich osobnikow istniala?czy moze dostawali oni w czape na dzien dobry?
acer Napisano 6 Listopad 2007 Napisano 6 Listopad 2007 Jak to co się działoZ reguły natychmiastowa czapa lub powieszenie,pewien promil szczęśliwców dostawał 25 łagru/ kopalni na Syberii.
smuga_79 Napisano 7 Listopad 2007 Autor Napisano 7 Listopad 2007 Widzialem fotke SS-mana z karabinem Tokarew ale nie widzialem fotki z bagnetem albo lepiej pochwa przy pasie. Niemcy uzywali SWT 38 i 40 bo nie mieli broni o podobnych parametrach az do wprodzadzenia G43.Nie musi to byc Rosjanin moze byc Estonczyk, Fin, Francuz ale w pulku SS. Wiem ze trudno o taka fotke ale moze ktos ma w kolekcji
aegirsson Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Co do stenów u szwabów, pod koniec wojny, nie wiem dokładnie od kiedy, niemcy produkowali wierne kopie stena.
steinar Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 WitamDo KaligariPolecam książki DRADZENI"i APOMNIENI ŻOŁNIERZE HITLERA"Tam masz wszystko co chcesz wiedzieć na temat rosjan,kozaków,i innych nacji za wschodu którzy walczyli po stronie niemiec,a także co się z nimi działo po dostaniu sie do niewoli radzieckiej.Pozdrawiam
smuga_79 Napisano 7 Listopad 2007 Autor Napisano 7 Listopad 2007 A moze ktos ma w kolekcji nie zdjecie a Tokarewa 40 z waffkami ??Wiem ze takie zdjecie znajduje sie w ksiazce Cloth Insignia of the SS" John Angolia na stronie 289 ale nie widzialem go.Inna ciekawa ksiazka o Litwinach w SS jest Latvian Legion"
balans Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 To z pepeszką" już kiedyś zapodawałem, ale i tu chyba pasuje. Mam gdzieś jeszcze podobne, jak przy okazji znajdę to zapodam.
Towarzysz Iwan Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 To jest PPD-40 ;)Zdjęcie broni tego samego typu w rękach Niemców (nie pamiętam tylko, czy WH, czy SS) było kiedyś na forum - Niemcy mieli dlań nawet swoje własne oznaczenia :)
mowglyn Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Smuga 79!Latvian Legion", jak tytuł książki wskazuje, jest o ŁOTYSZACH a nie Litwinach.Pozdro!
smuga_79 Napisano 10 Listopad 2007 Autor Napisano 10 Listopad 2007 mowglynSorry zawsze myle Latvians z Lithuanians
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.