Skocz do zawartości

Niemcy z sowieckimi bagnetami

smuga_79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam

Spotkaliscie sie z fotkami niemieckich zolnierzy lub zolnierzy z obszaru ZSRR wcielonymi do SS z bangetami sowieckimi ?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
smuga_79
Napisano
Przez analogię - Kozacy w służbie szwabów mieli pepesze, szable swoje to czemu i nie bagnety.
Moskali to chyba nie wcielali, chociaż alternatywę śmierć głodowa albo zaszczytna służba dla firera w sumie za wcielanie uznać możemy.
Napisano
Regulamin jakoś nie przeszkadzał wyposażyć ochrony kwatery von Zalewskiego w zrzutowe steny w czasie przyjmowania kapitulacji Powstania Warszawskiego....

... Dlaczego by więc nie mieli używać bagnetów skoro na początku brali miliony rosjan do niewoli?
Napisano
a ja mam takie pytanie:)
Co dzialo sie z takimi Rosjanami ktorzy zostali wcieleni badz sami zglosili sie do sluzby w niemieckiej armii a po klesce wojsk niemieckich dostali sie do niewoli(rosyjskie:))czy wogole taka opcja brania do niewoli takich osobnikow istniala?
czy moze dostawali oni w czape na dzien dobry?
Napisano
Jak to co się działo

Z reguły natychmiastowa czapa lub powieszenie,
pewien promil szczęśliwców dostawał 25 łagru/ kopalni na Syberii.
Napisano
Widzialem fotke SS-mana z karabinem Tokarew ale nie widzialem fotki z bagnetem albo lepiej pochwa przy pasie.

Niemcy uzywali SWT 38 i 40 bo nie mieli broni o podobnych parametrach az do wprodzadzenia G43.

Nie musi to byc Rosjanin moze byc Estonczyk, Fin, Francuz ale w pulku SS. Wiem ze trudno o taka fotke ale moze ktos ma w kolekcji
Napisano
Witam
Do Kaligari
Polecam książki DRADZENI"i APOMNIENI ŻOŁNIERZE HITLERA"Tam masz wszystko co chcesz wiedzieć na temat rosjan,kozaków,i innych nacji za wschodu którzy walczyli po stronie niemiec,a także co się z nimi działo po dostaniu sie do niewoli radzieckiej.
Pozdrawiam
Napisano
A moze ktos ma w kolekcji nie zdjecie a Tokarewa 40 z waffkami ??

Wiem ze takie zdjecie znajduje sie w ksiazce Cloth Insignia of the SS" John Angolia na stronie 289 ale nie widzialem go.

Inna ciekawa ksiazka o Litwinach w SS jest Latvian Legion"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie