Skocz do zawartości
  • 0

zapalnik

bula1237

Pytanie

Napisano

wie ktoś może co to za zapalnik i czy wogóle zapalnik? znalazlem to w miejscu, gdzie byly również pociski i resztki łusek od mg151/20mm prod niemieckiej z 44 roku, czy to jest bezpieczny przedmiot?

wiecej zdjęć

http://www.mm.pl/~bula1237/z/

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Korki transportowe pod gniaza zaplników radzieckich bomb a nie granatów !

Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:54 28-12-2007
Napisano
tak jest ZUBIKED to jest własnie to, masz może jakis opis do tego? tak zeby bylo opisane jaki material wybuchowy jest w srodku itp? byłbym wdzięczny, wiem gdzie jest większa ilość tych zapalników
Napisano
Saper jest ok ! Po prostu troche za duże to to na korek do granatu.

Bula Co do informacji dotyczących jego włąśnie , to ja Ci nie pomogę bo nie znam sie na tym.

Pozdrawiam
Napisano
en biały nalot na brzegach to zapewne aluminium, może gwint był nakładany, z alu?"
en bialy nalot tez mnie zastanawia, aluminium bynajmniej to to nie jest, znalazlem duzo brylek tego czegos, bede musial to przebadac"

Przecież odpowiedź już padła? Jest to zapalnik uderzeniowy AZ 8312 z niemieckiej bomby zapalającej B-1 względnie B-1,3. Bomby, jak już napisano, ELEKTRONOWEJ - czyli posiadającej grubościenny korpus odlany z elektronu (stopu składającego się w 92-95% z MAGNEZU z niewielką ilością aluminium i cynku, względnie jeszcze mniejszymi ilościami innych pierwiastków) wypełniony termitem.

Pzdr

Grzesiu
Napisano

Witam,

Zapalnik AZ 8312 wraz z fragmentem elektronowego korpusu bomby B-1E.

Pozdrawiam.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora mietek 15:53 28-12-2007

Napisano

wie ktoś może co to za zapalnik i czy wogóle zapalnik? znalazlem to w miejscu, gdzie byly również pociski i resztki łusek od mg151/20mm prod niemieckiej z 44 roku, czy to jest bezpieczny przedmiot?

wiecej zdjęć

http://www.mm.pl/~bula1237/z/

Napisano
Witaj na forum :)
Wybacz, ale lawinę odpowiedzi muszę rozpocząć często spotykanym tu zdaniem... Nie wiesz czy coś jest bezpieczne - nie przynoś tego do domu", zrób zdjęcie po wykopaniu jeśli już wykopiesz i poczekaj na identyfikację, zawsze można po przedmiot wrócić. Stwarza się niebezpieczeństwo dla siebie, bliskich i daje się taki przykład innym, często mniej doświadczonym.
Pozdrawiam!
PS. Na pierwszy rzut oka wygląda mi to na jakiś zapalnik typu ELAZ do bomb lotniczych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie