Skocz do zawartości

Sprawa posiadania wykopkowej broni - proszę o opinie!

8total4

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, przeglądając pewną aukcję, natknąłem się na opis, który sugeruje, iż pewne czynniki pozwalają legalnie posiadac wykopaną broń, której stan nie pozwala na oddanie strzału.
załączam odnośnik do zakończonej aukcji i proszę o wypowiedzi/sugestie.
http://allegro.pl/item253579014_mauser_.html

Pytam z czystej ciekawości, gdyż informacje ktore posiadam, są mało precyzyjne.
Dziękuje za wszelkie wypowiedzi :)
pozdrawiam!
Napisano
Srutu tutu ...Bez dobrego papugi dostaniesz zawiasy.
Swoja droga Aukcja trwa do 8"(czyli do pon.)W weekendy policja nie monitoruje alledrogo dlatego wiele rzeczy ludziska wystawiaja!
Napisano
Dzieki za wypowiedzi, pytam z czystej ciekawości bo gośc sobie pohandlował, sypie paragrafami, ale czy ma racje?
Moim zdaniem wątpliwe są jego próby 'obejścia' prawa.
pozdrawiam!
Napisano
Jeszcze trochę to ten kraj zrobi sie lepszy od NRD tam też nic nie było wolno i każdy donosił na każdego .Nawet za największej komuny żadnemu milicjantowi nie przyszło by do głowy żeby sobie dupę zawracać jakimś złomem.A każdy sędzia pukał by się w czoło gdyby miał prowadzić sprawy o takie zardzewiałe pierduły, które tonami leżały po wsiach,złomach i komórkach.Teraz znalazło się kilku kretynów chcących się jakoś zasłużyć, popędzono komuś kota ,jakiś nawiedzony rzeczoznawca stwierdza że jak piję z metalowego kieliszka gorzałę to mi zabiorą prawo jazdy , bo kieliszek mógł być z robiony ze złomowanego samochodu czyli jak był samochodem to i dalej nim jest ...bo przecież mogę go przerobić młotkiem i spawarką.Przydało by się chyba komuś trochę zdrowego rozsądku .W Warszawie przy Al.Krakowskiej stoi parę transporterów i... czołg (T-55 czy T-70) z ogromniastą lufą. Gdyby nasze forum poczytał właściciel to by się chyba od razu zesrał w portki ze strachu ile lat paki mu grozi ! :)
Napisano
Czy to nie jest chore ? To dlaczego wolno to sprzedawać na jarmarku na widoku tysięcy osób, wystawiać na alegro ? Pytania czysto retoryczne.
Napisano
oczywiscie jak zawsze nasze prawo pozostaje 'cudownie' sprecyzowane, szczególnie dla ludu, bo wladza zawsze znajdzie wyjście.. eh
Dopóki nie będzie konkretnych postulatów, nie mamy chyba co liczyc na lekkie życie w sferach odkrywców (którzy zasilają państwo w dziedzictwo narodowe, które mogło by jeszcze 2000 lat spoczywac w ziemi, bezgłońsie..)
pozdrawiam!
Napisano
ehhhh...

Ja na miejscu ludzi ktorzy wykopuja takie fanty nie chwalibym sie tym ani nie sprzedawal na allegro.pl . Jak znajde takie cos" to owine w szmaty i do dolka [takiego zeby nikt mi tego nie rozkopal]. Prawo kiedys sie zmieni i wtedy bez stresu mozna takie fanty wykopac i sprzedac.

:] Pozdrawiam.
Napisano
W weekendy policja nie monitoruje alledrogo dlatego wiele rzeczy ludziska wystawiaja!"

AAAAAahaahahahahhahahahahaahahahahahahaahahahahaahhahaha - tak, oni pracuja pon-pt 8-16. Stary, poprawiles mi humor :-D Chodzi o to, ze w weekendy usuwanie aukcji dziala slabiej bo obsada Alledrogo jest szczatkowa.

A koles na aukcji wypisuje takie bzdury, ze szkoda z tym polemizowac.
Napisano
Witam
Jak zwykle dużo fachowców" a mało merytorycznej treści.
Interpretacja przepisów prawa przez klienta jest w zasadzie słuszna, problem polega na tym że inną interpretację ma policja, inną prokuratura a jeszcze inną sąd. I w razie kłopotów trzeba OBRONIĆ swoją wersję opierejąc się o rzeczoznawców, opinie biegłych itp. Jest to wykonalne, ale wymaga trochę zachodu. Wybór należy do ciebie.
Napisano
Ale ja tylko prosze o opinie na temat tego tekstu,nie zamierzam nic kupowac...
z czystej ciekawosci bo gośc wypisuje paragrafy, ale czy do konca slusznie?
to chyba powie tylko sąd na rozprawie.
Dziękuje za wypowiedzi :)
pozdrawiam!
Napisano
Masz rację facet poszedł PO BANDZIE. Jeżeli nie zależy ci na kupieniu tego fantu to odpuść. Czasami ciężko jest udowodnić że się NIE JEST WIELBłąDEM
Napisano
Panowie, to jest typowe stawianie wozu przed koniem" co to znaczy że takie jest prawo!! Czyli jesteście tak stłamszeni" że to co ustalił UB-ek Dziewulski to jest świętość /bo przyklepał sejm/ ??? Czytałem na tym Forum opinie światłych prawników". Zadaję pytanie do Towarzyszy prawników i innego badziewia ze służb specjalnych /licznie reprezentowanych na tym Forum/, czy wy jesteście DLA SPOŁECZEŃSTWA CZY SPOŁECZEŃSTWO JEST DLA WAS!!!! /wydaje się to drugie/
PS 1. I jeszcze jedno po co Towarzysze straszą tymi zawiasami" o byle wykopek ???
PS 2. Przypominam, że prawo ma służyć NARODOWI a nie NARÓD kominiarkowcą".
Z poważaniem Grzegorz
Napisano
A tak odbiegając od tematku to dziwie się że jeszcze ktoś kupuje taki złom z ziemi do niczego się nie nadający z tej padliny wystawionej na aukcji nic sie nie da zrobić a tak a propos w sprawie nielegalnego posiadania i spraw sądowych za to jest tak że statystyka rządzi wszystkim
teraz w resortach robi sie wwszystko pod statystykę jaki to sukces jak się dorwie kogoś z takim złomem afera w mediach podejrzenia o sprzedaż broni mafii i inne takie a potem premie i pochwały a że sprawa upadnie za kilka miesięcy przed sądem kto o tym będzie pamiętał
Ps. Niedługo wejdziemy do Szengen i będzie sobie można przywieść z Czech ładniejszą zabawkę a nie takiego zżartego szrota no oczywiście nadal to będzie nielegalne ale będzie łatwiej
Napisano
...słuzby specjalne....towarzysze.....Dziewulski.....
i to wszystko jest na tym forum ???????!!!
Chyba czas sie zrywac z tego miejsca.. :-):-)

ps
musze sprawdzic swoja sypialnię......mikrofony???kamerki????
Napisano
Ja tam doniosłem sam na siebie i wreszcie mam posprzątaną piwnicę, teraz myślę co zrobić z polem /2,5 ha/ strasznie zachwaszczone", a z natury jestem leniwy, może przekopią!!!!!!
Napisano
We wrześniowym Przglądu Strzeleckiego Arsenał" jest w ramach cyklu porady prawne ładnie rozpatrzony przypadek czytelnika, który znalazł broń z II wojny i chciałby ją zatrzymać, mając jednocześnie swiadomość że łamie prawo. Pyta o możliwości legalizacji i działania. Bardzo ciekawa lektura i niezwykle poczuająca - polecam.
Napisano
Oops zjadło mi parę literek - miało być We wrześniowym numerze (...)", podejrzewam że przy odrobinie farta można go jeszcze kupić.

Link do strony tej gazetki: http://arsenal.dvc.pl/
Napisano
O kurczę ale mamy Ojczyznę , wychodzi na to, że ktoś nieproszony, na prywatnym terenie, kopie dołki i potem mi każe za to zapłacić!!!!
Mikrometr może Ty wróciłeś razem ze swojm Szefem A. Kwachem z Indonezji i cierpicie na podobną dolegliwość !!!!
Najserdeczniej Pozdrawiam.
PS.1 Bardzo szanuję Twoją znajomość PRAWA /czy powtórzonego, to niewiem/, ale to czysta Falandyzacja", lub w co nie chce mi się uwieżyć słynna pomroczność jasna".
PS.2. A wogóle to taka mała uwaga, czytaj uważnie posty, gdzie jasno wyraziłem swoją opinie. Czy Ty aby nie ze Szczytna!!!!
Lub może z Chynowa od psa Szarika!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie