Navigator Napisano 3 Październik 2007 Autor Napisano 3 Październik 2007 Bardzo proszę o identyfikację pieczęci.
Navigator Napisano 3 Październik 2007 Autor Napisano 3 Październik 2007 problemy techniczne ale już wysyłam
karpik Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Navigator- proszę o kontakt na priv- karpaxja@wp.pl. Mam pytanko.
kopijnik2 Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 w czerwonej :) plastelinie odbij i daj foto, pokombinuj z bocznym oświetleniem...
kopijnik2 Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 i od niedawna na forum można dawać fotki 800 na 600 pikseli, więc nie żałuj bajtów...
Navigator Napisano 3 Październik 2007 Autor Napisano 3 Październik 2007 kombinowałem 800x600 ale mają 140kb chyba nie potraię tego zrobić
yasioo Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 witam, Pod nogą orła literki tworzące napis - komand, tyle dałem rady odczytać. A może kolega zna rosyjski i przepisze napisy z pieczęci? yasiooxx@wp.pl
kopijnik2 Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 1 zrób fotę na maxa- max rozdzielczość i maks zbliżenie.2. obetnij oki" bez treści pieczęci czyli tło...3. odczytaj rozdzielczość wykadrowanej fotki...4. jak za duża to skaluj do 600 pikseli proporcjonalnie" 5. jak bajty za duże to trochę jakości zdejmij (albo stopień kompresji zwiększ - w czasie zapisywania *.jpg).
abcd Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Odwróciłem foto może pieczątka będzie nieco bardziej czytelna,wydaje mi się że napisy są w języku polskim jeżeli pochodzi ona z przed Powstania 1863 było by to możliwe.Język polski był wówczas w Kongresówce używany na dokumentach urzędowych.
abcd Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Odwróciłem foto może pieczątka będzie nieco bardziej czytelna,wydaje mi się że napisy są w języku polskim jeżeli pochodzi ona z przed Powstania 1863 było by to możliwe.Język polski był wówczas w Kongresówce używany na dokumentach urzędowych.
abcd Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Do 3 razy sztuka.Mam dośc smiałą hipotezę napis może brzmieć /Kontroler do (nieczytelne):tab:p:fab:tab/ czyli Kontroler do ( ) tabaki przy fabryce tabaki,tabaką kiedyś nazywano wszelkie wyroby tytoniowe,a taki kontroler mógł się zajmować sprawami cła czy jakiejś akcyzy z ramienia władz rosyjskich.
pomsee Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Język rosyjski ostatecznie wprowadzono w kongresówce w 1878 a więc pieczątka pochodzi z lat może 50/60 XIX wieku?
abcd Napisano 3 Październik 2007 Napisano 3 Październik 2007 Napis brzmi:Kontroler do cho:tab:p:fab:tab. czym mógł się zajmować ten kontroler do cho..., nie mam pojęcia.
Pytanie
Navigator
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.