Hindus Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 Acer – przede wszystkim dzięki za bardzo ciekawe zdjęcia! W pełni się z Tobą zgadzam, że „puszystość” parki rzeczywiście wynikała z wypełnienia jej materiałem ocieplającym. Ale jednak mam wrażenie, że był on na tyle miękki w oryginalnych parkach, dzięki czemu nie wyglądały tak „misiakowato” jak repliki STURM’a.Teutonic – tak jak Sturmann też niczym nie impregnuję swojej parki i po użyciu szczotkuję ją tylko z błota – dzięki temu nabiera właściwego charakteru. Po za tym każdy impregnat usztywniał by tylko tkaninę, a właśnie na tym mi szczególnie nie zależy!PozdrawiamHindus
Dunczyk Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 Według autorów artykułu o niemieckiej odzieży zimowej, zamieszczonego w nieistniejącym piśmie Archeologia Wojskowa", parki wypełniane były watoliną lub wkładami wełnianymi - sukno ?. Bez wątpienia jak każdy materiał podczas użytkowania ulega on sprasowaniu", że się tak wyrażęRzeczywiście jak podkreślił kolega Hindus Keith odpisuje na każdy mail, jest cierpliwy i odpowiada na najbardziej orginalne pytania, doświadczyłem go mordując kilkoma mailami odnośnie parki, niestety nie podjąłem ostatecznej decyzji odnośnie zakupu gdyż mam wątpliwości odnośnie kroju. Proszę kolegów o opinię, być może się mylę, ale wydaje mi się, że parki są do dołu lekko rozszerzające się (nie zamotałem, mam nadzieję), a ta od Keitha wydaje się być prosta, choć może to tylko zdjęcie zapiętej i związanej sznurkiem", myli?
Hindus Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 Hmm…moja ze STURM’a się nie rozszerza – przynajmniej tak mi się wydaje – zrobię w domu zdjęcie takiej jak ma Keith na swojej stronie to sobie będziecie mogli porównać :)PozdrawiamHindus
to17071990 Napisano 4 Październik 2007 Napisano 4 Październik 2007 Mam pytanie. Jak nazywało sie to czym żołnierze niemieccy często okręcali głowy pod hełmy (cos w formie szalika i kominiarki) widoczne na pierwszym rysunku od góry. Skąd wziąc to do rekonstrukcji. Może jakieś linki stron gdzie to można kupić?Prosilbym także o zdjęcia.Pzdrawiam
Dunczyk Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 To się właśnie nazywa szalokominarka, co do możliwości nabycia, no to chyba... najpopularniejszy serwis aukcyjny nie zawiedzie w tym względzie, w stałej praktycznie ofercie posiada to kilku sprzedawców wyposażenia niemieckiego, kto szuka ten znajduje
AdamT Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Witam,puszystość" na zdjęciach jest prawdopodobnie proporcjonalna do ilości warstw ubrania pod parką oraz rozmiaru samej parki.Samo ocieplenie nie jest grube i bardzo przypomina takie stare szmaty do podłogi :)Oczywiście, kaptur nie był ocieplany.
acer Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Taka dzianina maszynowa - ale podobne też do podpinek w starych wojskowych bechatkach WP z misiem.
to17071990 Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 A jaki kolor miała sszalokominiarka Wh?Na allegro widze tylko szalokominiarki WPhttp://allegro.pl/search.php?string=szalokominiarka&category=691&description=1&country=1moga byc?
to17071990 Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Może takie czarne coś" http://allegro.pl/item251617505_szalo_kominiarka_sv16.html
to17071990 Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Może takie czarne coś" http://allegro.pl/item251617505_szalo_kominiarka_sv16.html
Hindus Napisano 5 Październik 2007 Napisano 5 Październik 2007 Cześć to17071990!To co pokazałeś na tych aukcjach odpada – szlokominiarka WH była szara (tak jak szalik). Szukaj ex NVA szlokominiarki.PozdrawiamHindus
irade Napisano 6 Październik 2007 Napisano 6 Październik 2007 Witam:)to17071990 skontaktuj się z creobp na allegro.On miał i może jeszcze ma takie szalokominiarki.Pozdrawiam
henry99 Napisano 6 Październik 2007 Napisano 6 Październik 2007 Ja próbuje się z nim od półtora miesiąca, jak nie dwóch skontaktować i nic, więc nie wiem.. ;)
to17071990 Napisano 6 Październik 2007 Napisano 6 Październik 2007 Na razie na allegro tylko to.Pozostaje czekać
henry99 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 Zwracam honor koledze Przemkowi. Pochylam głowę i posypuję ją popiołem, ponieważ dzisiaj dostałem maila od niego, tak iwęc chyba wszystko gra ;)
henry99 Napisano 8 Październik 2007 Napisano 8 Październik 2007 mam jeszcze pytanie, odnośnie zimowej rekonstrukcji, co sądzicie o myszatej kurtce WH produkcji sturma?http://www.sturm-miltec.de/dynimages/thumb3568.jpg
to17071990 Napisano 9 Październik 2007 Napisano 9 Październik 2007 Czy taka szalokominiarka może być?
Hindus Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Tak, to jest właśnie szalokominiarka NVA – jak widzę z oferty p. Frankowskiego. Szukaj na Allegro użytkownika o nick’u „Gilbert” i jego o nie pytaj, powinno być taniej.PozdrawiamHindus
Hindus Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Przepraszam o nicku Filbert" - Word pomyślał za mnie i zmienił pierwszą literę ;)PozdrawiamHindus
sturmann Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 tylko zwróć uwagę, bo ogónie występują w różnych długościach", jeżeli zamierzasz ja wykorzystywać jako podhełmówkę i szalik jednocześnie to lepiej zamów dłuższą, bo inaczej na bank szyja goła ;-)
irade Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 W dziale linki przed chwilką zamieściłem adres do sklepu Creopba - Przemka, tak wiec moze tam znajdziesz coś interesującego i szybki kontakt z Przemkiem:)Pozdrawiam
creopb Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Irade, dzięki za reklamę, ale link do nieukończonego sklepu raczej szkodzi i mi, i potencjalnym klientom - zarówno im, jak i mi sprawiasz w ten sposób sporo kłopotów. Z pewnością większość zainteresowanych dowie się, kiedy sklep zostanie już ukończony i będzie się nadawał do publicznej prezentacji. Tymczasem wysłałem do administratora prośbę o usunięcie tego linku.Jeśli chodzi o kurtki zimowe, szalokominiarki, szaliki, rękawiczki itd. to zapraszam na priv.
irade Napisano 10 Październik 2007 Napisano 10 Październik 2007 Chciałem tylko wskazać koledze to17071990 jakiś trop:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.