reenaktors Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 8 Styczeń 2008 Share Napisano 8 Styczeń 2008 Rycerzu, gumki od słoików były stosowane co jest na fotkach z epoki. Sam to testowałem, wiele razy ale chyba miałem pecha, po jakimś czasie gumki pękają. I w ogóle cięzko coś tam pozatykac. Trzeba by zdobyc naprawde duży rozmiarpozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rycerz7 Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Klaus: trzeba w kieszeni nosić zapas ;). Tak jak mówisz to najlebsze te największe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 o oponach ciętych na wąskie paski to wiem, ale o uszczelkach do weków nie słyszałem, poprosze foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 oczywiście miałem na myśłi dętki ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Ja widziałem również paski do mocowania kamuflażu naturalnego na hełmie, cięte z dętek samochodowych.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 a co Panowie powiecie na to ;) ciekawe model taki czy jak (100% oryginału) bo widać że atłasowa podszewka jest szyta przez krawca od podstawy i nikt tego ręcznie nie przyszywał - niezłe no nie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=398309#399544 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sturmann Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 wszystko wskazuje na to że gumy od weków, dobra robota Łódko Bols ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 Victor – to co prezentujesz na zdjęciu pochodzącym z jednej z aukcji z wiadomego serwisu to wczesna wersja (jeszcze nie odwracalna) parki M42 – dopiero po doświadczeniach z tym modelem na froncie wschodnim, zaczęto produkować ten popularniejszą dwustronną odmianę.Replikę tego jednostronnego modelu jeszcze w zeszłym roku można było kupić u jednego z dalekowschodnich producentów.PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 9 Styczeń 2008 Share Napisano 9 Styczeń 2008 A tu są nieodwracalne spodnie zimowe do parki w kamuflażu błotnym co sugeruje możliwość równoległego produkowania obu odmian (w odwracalnej i nieodwracalnej – mniej popularnej wersji).http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H052457.htmlPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskot5pu Napisano 12 Styczeń 2008 Share Napisano 12 Styczeń 2008 mam pytanie i prośbę zarazem. jakie znacie wersje zimowych butów z filcem ,nie mówię tu o wartowniczych .na german militaria jest tylko jedna wersja. znalazłem też coś na innych stronach i chciałbym się upewnić czy moje się nadają przynajmniej na zastępcze zimówki. pozdrawiam maskot5pu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 Maskot5pu - kiedyś pisałem o takich butach na naszym forum - może przydadzą Ci się te inforamcje:http://panzerlehr.mojeforum.net/viewtopic.php?t=303&highlight=butyPozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 pozwolilem sobie wkleic buty maskot5pu :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maskot5pu Napisano 13 Styczeń 2008 Share Napisano 13 Styczeń 2008 witam ponownie to link do jednej ze stron na której zna lazłem zimówki http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.militaryautographs.com/images/items/Boots6sm.JPG&imgrefurl=http://www.militaryautographs.com/search.asp%3Fcatnum%3D19&h=128&w=70&sz=16&hl=pl&start=1&um=1&tbnid=XjV6npd5Ewmh2M:&tbnh=91&tbnw=50&prev=/images%3Fq%3Dwehrmacht%2BFELT%2B%2526%2BLEATHER%2BWINTER%2BBOOTS.%26svnum%3D10%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DNmyślę, że po niewielkich przeróbkach będą przynajmniej podobne(obszycie górnego rantu skórą i dodanie usztywnienia z tyłu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 czy na parkach noszono też specjalne oznaczenia stopni? te stworzone dla bluz kamuflarzowych? I jesli tak to czy na mysioszarych kurtawach też to noszono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hindus Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Pomijając fakt, że w ogóle rzadko stosowano to specjalne oznaczenie stopni przewidziane dla mundurów kamuflażowych, to tym bardziej wątpię by stosowano je na parkach, które po sezonie zimowy były zwracane do ogólnego magazynu. Innymi słowy wątpię żeby Niemcy się w to bawili, biorąc pod uwagę fakt, że nie wiadomo komu w następnym sezonie komplet zimowy by przypadł (odpruwanie / naszywanie). Ja na żadnym ze zdjęć dokumentalnych nie spotkałem się z czymś takim – natomiast widziałem to w pewnej GHR z USA i też zastanawiałem się czy to ich fantazja czy mają na to jakieś dokumenty :)PozdrawiamHindus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Z innej strony często taka parka po okresie zimowym często nadawała się już po prostu do utylizacji z uwagi na zbyt silne zabrudzenia, zużycia czy po prostu zniszczenie warstw w stopniu nie wartym naprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dyzik Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 Z tym zdawaniem do magazynów to też chyba różnie było. W swoich wspomnieniach Sepp Allerberger mówi ,że podczas wycofywania się, gdy tylko zrobiło się ciepło, całe komplety po prostu zdejmowano i wyrzucano do pobliskiego rowu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 dokładnie Dyzik tak było, w jednej z książek jest opisane jak wycofywała się z któregoś kotła na południu 60-tys armia i gdy temperatura skoczyła silnie powyżej zera całe pola były zasłane kożuchami, kurtkami ocieplanymi, swetrami....a za kilka dni znów mróz skoczył do -25c i wiele ludzi zamarzło :(( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 niop degrele też to opisywał że nei zdarzyli sie nacieszyć zimowymi ciuszkami i pozbywali się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 a pytałem bo spotkałem takie coś. Ale to może byc fantazja rysownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 z tego co zaobserwowałem i wyczytałem to raczej nosili je tylko oficerowie dla identyfikacji (jest to też widoczne w ostatniej polskiej produkcji Tajemnicy Twierdzy Szyfrów) oraz jednostki GJna zdjęciu pierwszy z lewej wsiadający do pociągu o ile się nie mylę ma naszywkę Oberststurmfuhrera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 16 Styczeń 2008 Share Napisano 16 Styczeń 2008 jak widać w wykazie z rosyjskiej strony oznaczeń dla szeregowych nie przewidywano start od unteroficera i unterfeldfebla czyli oficerów młodszych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 17 Styczeń 2008 Share Napisano 17 Styczeń 2008 NO to choćby biorac pod uwagę tylko oficerów. BYło to jednak stosowane. A ciekawe jak z tymi szarymi parkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.