Skocz do zawartości
  • 0

Klamra oficera SS

szegig

Pytanie

Napisano

Znalazłem je na zaoranym polu takie 3 szt. Jak można je dokładniej oczyścic tak żeby ich nie uszkodzic i czym??? jak widac klamra jest nawet w ładnym stanie.

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie mam pojecia skad one mogly sie tam wziac po wojnie. Owe klamry zostale znalezione na posadlosci mojego dziadka.Nie znajdowaly sie jednak w tym samym miejcsu, lecz mniej wiecej w promieniu ok 50m.Zapytałem dziadka czy cos o nich wie i odpowiedział ze kiedyś było ich tam sporo. Właśnie w tej chwili przydał by mi sie jakis wykrywacz...
Napisano
Klamry pochodzą zapewne z jakiegoś magazynu mundurowego,i po wojnie wraz ze śmieciami trafiły na pole,jeżeli może ich być tam więcej warto zainwestować w wykrywacz(który póżniej przyda się też do innych poszukiwań),za równowartość ok. 2 klamer można już kupić jako taki sprzęt.Warto też sprawdzić wykrywaczem sąsiednie pola i miedze.
Napisano
Na co czekasz, sprawić sobie sprzęta to raz,

Dwa to spróbować dojść przebieg działań 1945 w tamtym miejscu, jakie jednostki tam operowały, itd.

Napewno było tam SS - klamry są oficerskie - jakiś sztab, etc, porzucony magazyn

Ja bym nie odpuszczał ! - może inne fanty tam wyjdą.
Napisano
z tego co wiem to znajdowaly sie ty dwa obozy pracy filia obozu jenieckiego i obozu pracy dla zydow.Wybudowano rowniez lotnisko dla wojsk niemieckich.
Napisano

Znalazłem je na zaoranym polu takie 3 szt. Jak można je dokładniej oczyścic tak żeby ich nie uszkodzic i czym??? jak widac klamra jest nawet w ładnym stanie.

Napisano
Umyć wodą z detergentem np.płynem do naczyń ¨ludwik¨,używając do tego miękkiej szczotki/np.starej do zębów/,wypłukać,wysuszyć a następnie nawoskować,można użyć do tego np. woskowej pasty do podłóg lub bezbarwnej do butów.W żadnym wypadku do czyszczenia klamer w tym stanie nie używać chemikaliów,przy braku doświadczenia można je zniszczyć.Poza tym dobrze sprawdzić owe pole,skoro były 3,to może ich być tam więcej.
Napisano
tak wiec co bedzie najlepsze aby oczyscic klamre nie uszkadzajac jej w zaden sposob proszę o rade fachowca pozniewaz ja nie znam sie zbytnio na tym.
Napisano
Witam,
nie zaszkodzi po umyciu potrzymać trochę w oliwce dla niemowląt i przetrzeć miękką szmatką.
A tak przy okazji to gratulacje :). Pozdrawiam
Napisano
Jak na cynkową(?) klamrę, z pola to super stan. Wrzuciłbym tylko w oliwkę na parę tygodni(szczotka też może zniszczyć). Pokaż resztę klamerek.
Pozdro.
Napisano
O chłopie, szczere gratulacje. 3 oficerskie SS w takim stanie po lekkiej konserwacji, to jesteś około 2 kafli do przodu
Napisano
Najbrdziej interesujące jest to że trzy zostały znalezione razem jak napisano - zbiorowy zrzut pasów, trzech ss-mańców tamtędy uciekało ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie