Skocz do zawartości

Korpus Ochrony Pogranicza

grba

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 461
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dzava,ale ja o odznakach,nie o numerach.Pdzielam Twoje informacje na tamat numerów.

Pozdrawiam.

P.S.Fajnie,że jest fachowiec od szerokich zakresów wiedzy o KOP-ie.Jeszcze raz pozdrawiam.
Napisano
Miszka przepraszam ...
faktycznie nikt im nie zabraniał noszenia odznak pułkowych z jednostek z których byli przydzieleni. Faktycznie masz rację były dwa Dywizjony Szkolny Niewirków" i Żandarmerii KOP. Przepraszam jeszcze raz.
Pozdrawiam
Napisano

Witam, pożyczyłem (od wnuka żołnierza KOP) taką książeczkę.
Trochę fotek, opowiadań, żartów, rysunków.

Napisano

...orkiestra bat. Sejny".
Książkę otrzymał strz. Stanisław S. z bat. K.O.P. Borszerów "(? słabo czytelne) , jako nagrodę za rozwiązanie rozrywek umysłowych z Nr. 30 Na Straży". Warszawa dn. 8.07 1934r.
Wpis piórem i pieczątka Gazety Ściennej Żołnierzy K.O.P Na Straży"
Yard

Napisano
komentarz do: leszek01, fot. z 2007-11-27, 19:13 - coś datowanie wg mojej opinii jest późniejsze, oficer na fotce, to oficer Straży Granicznej w stopniu inspektora (oznaki stopni poza czapką na dolnej części mankietu kurtki, wpis insp. mjr K" pasuje do inspektora SG Kazimierza Korskiego, będącego wówczas, tj. od 1928 mjr. rez. (mjr z 1 VI 1919), do 1927 służył w 7 pp Leg., od 1928, a już z całą pewnością od 1929 w Straży Granicznej (w stopniu inspektora - 11 lokata, w SG także obowiązywało starszeństwo stopni) ale zmarł 15 VI 1930 r., być może adnotacja odnosi się do osoby cywilnej i dokonana została po 1930 roku ku pamięci";l
Napisano
A nie ma ktoś może zdjęć wodnych oddziałów Straży Granicznej. W Dziennikach Ustaw znalazłem wzory dla takich oddziałów, w sumie to samo co dla Marynarki Wojennej,lecz to co w marwoju granatowe,tu wg. przepisu było oliwkowe. Jak będę mieć sprawny aparat, to pykne foto tegoż przepisu.
Napisano
patrz: A. Konstankiewicz, „Marynarski” mundur barwy khaki, „Studia i Materiały Lubelskie” 1997, T. 14, s. 169-176 - niestety nie ma fotografii, widziałem dawno temu jedną w gazecie (jakość fatalna);

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie