Skocz do zawartości
  • 0

pas .. WP ?

8total4

Pytanie

Napisano

witam, zostałem poproszony o kolegę 41pp w celu zamieszczenia fotografii pasa którego jest posiadaczem.
Wygląda na pas noszony przez żołnierzy Wojska Polskiego przed i w czasie IIWś.
wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane.
pozdrawiam!

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Obawiam się że nikt nic nie dowalał", tego jestem pewien ale czy to nie jest produkcja z lat 20-30 ????
Prosimy o opinie 41pp+8total4
Napisano
Bicie powinnmo znajdować się od spodu klamry, na krawędzi. Po sposobie zaszycia klamry jestem skłonny stwierdzić że to pas przedwojenny.
Napisano

dzięki vis1939 , czyli na pewno jest to polski przedwojenny pas oficerski , mam jeszcze jeden ale podoficerski klamra już bez punc ale bardzo podobna czy on również jest z przed 1939-ego .

Napisano
No nie wiem, nigdy dotąd nie widziałem, żeby klamra do pasa była mocowana jednocześnie poprzez szycie jak i nity. Mi to wygląda na wtórne nitowanie. A co do lat produkcji to może być i z lat 20-30. Wz36 to to nie jest.
Napisano

witam, zostałem poproszony o kolegę 41pp w celu zamieszczenia fotografii pasa którego jest posiadaczem.
Wygląda na pas noszony przez żołnierzy Wojska Polskiego przed i w czasie IIWś.
wszelkie sugestie i podpowiedzi mile widziane.
pozdrawiam!

Napisano
Bicia niestety nie znaleźliśmy, a szkoda..
obejrzalem całą klamrę i nie ma śladów sygnatur :(
ale pewnie zdarzały się i takie?
pozdrawiam!
Dawid.
Napisano
kowainho masz rację chyba był reperowany, ale mama /moja/ uważa że ta reperacja nie była powojenna", bo wtedy nikt do takich przedmiotów nie przywiązywał wagi!!!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie