Berlin Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Foteca- obsługa była z 14 DAK a armaty przyszły w sierpniu z magazynów. Pozostałe 2 obsługi które zostały w 2 MPSie zostały przeszkolone przez wydelegowanego oficera z 11 DAKZdjęcia do porównania by wyjaśniły sprawę jakim modelem [02 czy 02/26] była armata na Westerplatte.
michalmiazga Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Orginalną lufę działa z W-tte można bodaj nadal oglądać gdzieś w Niemczech. Jak zajrzy Wachmistrz to zapewne napisze wiecej.
stug IV Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 Dzięki akagi . To niestety poza moimi możliwościami - :-(
Gebhardt Napisano 28 Wrzesień 2007 Napisano 28 Wrzesień 2007 A dokladnie wg opracowania oficerow 2 MPS ze zbrojowni w krakowie. Dziala Obuchowa mialy byc oryginalami z 1 WS. Czym sie rozni dzialo Obuchowa od Putilowa niestety nie pamietam, musialbym sie pogrzebac.
Gebhardt Napisano 30 Wrzesień 2007 Napisano 30 Wrzesień 2007 Ogon na fotkach z S-X tez moim zdaniem 95% pewnosci ze rosyjski. Z tego co pamietam wylot lufy tez sie nieco roznil ale nie wiem czy w fotografii da sie to zobaczyc.
Gebhardt Napisano 29 Październik 2007 Napisano 29 Październik 2007 Wreszcie zagadka (dla mnie) sie rozwiazala. Wypowiadajac sie na temate relacji niejakiego p Wrobla, Eugeniusz Grabowski (dca dziala na Westerplatte) pisze niedwuznacznie: Sprzetem do naszej dyspozycji byla armata wzor 02 o kalibrze lufy 76mm typu rosyjskiego, bez zadnych przerobek tak ze podzialka na celowniku byla w calach (w DAK-u mielismy takie same armaty wz. 02/26 tj. koszulkowana w r. 26 przez co kaliber zmniejszony zostal do 75mm., a podzialka w celowniku przerobiona na metry)....". Biorac do kupy partie z ktorej dzialo pochodzilo, zdjecia zaladowania na S-X oraz powyzsza relacje, dla mnie to zupelnie przekonywujace ze armata na Westerplatte to byl Rosyjski oryginal, 3-calowy. NAJWAZNIEJESZE ZE ARMATA KTORA ZAKUPIL WACHMISTRZ TO DOKLADNIE TAKA JAKA POWINNA BYC :) :) !!!! NIC NIE ZMIENIAC!
251 Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 I jeszcze jeden Boforsik na obczyznie w orginalnych barwach.
Gebhardt Napisano 30 Październik 2007 Napisano 30 Październik 2007 Moze chce to widziec ale jezeli to polskie malowanie to chyba widac na nim kamuflaz. Rozwiazaloby to dluga dyskusje ktora kiedys byla na tym (czy moze na Bolasowym - oj ta skleroza) forum. Na typowo finskie to mi to malowanie nie wyglada, lecz ten biedny Boforsik taki zmaltretowany ze trudno powiedziec.
PATRON Napisano 30 Październik 2007 Autor Napisano 30 Październik 2007 malowanie jak najbardziej typowo fińskie, napisy też typowo fińskie, i w dodatrku jest to składak z różnych częśći... zawieszenie fińskie, rura z osprzętem fińska i bardzo dziwnym trafem obsada nasza... pzdr PATRON - FWP
Gebhardt Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Nie upieram sie (bo to glupio :) ) bo oczywiscie 'na zywo' tego nie widzialem ale mnie po prostu ciekawi:a) czym sie rozni rura (sadze ze chodzi tu o lufe) polska od finskiej?b) to samo pytanie odnosnie zawieszenia. Dyszli kol na fotkach nie widac ale opona mi wyglada na typowa polska Stomil a nie taka jak widzialem na fotkach dzial 100% finskich/szwedzkich.
Gebhardt Napisano 1 Listopad 2007 Napisano 1 Listopad 2007 Co do kolorystyki to spodziewalem sie po 'Finie' bardziej wyraznych plam, jasniejszego odcienia zoltego i zielonego oraz kamuflazu tylko na stronie zewnetrznej tarczy. Tutaj jeszcze mniej sie upieram bo na zdjeciu zawsze kolory wychodza inaczej, farba jest mocno zmaltretowana a i armat finskich tez znowu nie widzialem na setki.....
wachmistrz Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Jak Bóg pozwoli to w najbliższą sobotę na Westerplatte, w przeddzień Święta Niepodległości, o godz. 1200 nastąpi prezentacja naszej Putiłówki :) Na razie jest jeszcze w drodze (morskiej). Żeby jej się w podróży nie nudziło, a i potem na Westerplatte, to ma małego towarzysza: Boforsa wz. 36. Oprawę historyczną zapewnią niezawodni jak zawsze rekonstrukorzy z SGRH LOW i SRH Marienburg. Zapraszamy!PS. Akcja, żeby udało się za jednym zamachem sprowadzić dwie armaty, zdążyć ze wszystkim w kilka godzin, załadować armaty w dwóch różnych miejscach w Finlandii i zdążyć na statek, godna byłaby reportażu. Jeszcze parę godzin temu wchodziły w grę opcje, że na Westerplatte pojawią się:a. dwie armaty,b. jedna armata,c. nie będzie żadnej armaty.Opcji czwartej, że przypłyną trzy armaty nie braliśmy pod uwagę, choć coś tam się na horyzoncie klarowało...Na szczęście realizujemy punkt a). No oczywiście może się jeszcze objawić sztorm znikąd i pokrzyżować plany, ale bądźmy dobrej myśli :) Pozdrawiam. wachmistrz
bolas Napisano 7 Listopad 2007 Napisano 7 Listopad 2007 Cudne wieści ;) Szkoda że mam tak daleko na WST :)
pomsee Napisano 8 Listopad 2007 Napisano 8 Listopad 2007 Wachmistrzu czy Bofors wz. 36, o którym piszesz jest polskiej produkcji?
wachmistrz Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Mr Pomsee, niestety-stety: słidisz :)A obok pierwsza odsłona naszego Boforsa. Foto jeszcze zrobione na naczepie. Dziś w nocy przypłynęły, sprzyjała dobra pogoda :)Celownik Zeissa zdjęty, jest już w renowacji i konserwacji.Pozdrawiam i zapraszam w sobotę godz. 1200, Westerplatte.
pomsee Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 To i tak pięknie :)))W końcu 300 szwedzkich Boforsów trafiło po 1935 r. do Polski tak więc realia historyczne są jak najbardziej OK :)
KRUSZYNA Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Gratulacje dla całej załogi!Wspaniałe wiesci!pozdrawiamkruszyna
Gebhardt Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 Gratulacje dla wszystkich co to zrobili. Budujace!I nie ma co sie niepotrzebnie martwic ze armata akurat nie Polska.... moze jeszcze sie okaze ze bedzie jak z ta Putilowka ..... :)
wachmistrz Napisano 9 Listopad 2007 Napisano 9 Listopad 2007 :) A oto odsłona druga. Trzecia będzie już jutro na żywo :)Od godz. 1100 do godz. 1400 relację na żywo będzie prowadzić Radio Gdańsk (103.7 MHz). Kto nie jest w zasięgu, to będzie mógł relacji posłuchać via internet na stronie www Radia Gdańsk. Pozdrawiam! wachmistrz
wachmistrz Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Część artylerii Składnicy już jest na Westerplatte :) Brakuje jeszcze tylko drugiego Boforsa i czterech moździerzy. Sorki nie mam fotek z dzisiejszej uroczystości, może ktoś załączy kto był i robił fotki.A jutro (11.11) na Westerplatte przed południem tylko (lub aż) SRH Marienburg. Nasz Bofors z SGRH LOW weźmie bowiem udział w Gdyńskiej Paradzie Niepodległości (Putiłówka w garażu) :) Zapraszamy!
Blitz45 Napisano 10 Listopad 2007 Napisano 10 Listopad 2007 Wachmistrz, chciałbym Wam pogratulować i podziękować za to, co zrobiliście dla wszystkich pasjonatów historii (i nie tylko) w tym kraju. Te działa są naprawdę piękne, nigdy w życiu, przez myśl by mi nie przyszło, że będę mógł kiedyś, zaprezentować mojemu synowi, uzbrojenie, jakie było wykorzystywane przez obrońców Westerplatte.Dzięki Wam sen się ziścił!!!P.S Wachmistrz, dla takich chwil warto żyć!PozdrawiamBlitz45
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.