Skocz do zawartości

W finlandii dzisiaj padalo....

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 196
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Dziękuję bardzo, jednkaże gratulacje są niezasłużone.

Czytajcie kochani uważnie pierwszego posta - armaty wracają do kraju.
A gratulacje należą się osobie, której chciało się pojechać na miejsce i działać w sytuacji gdy NAM wyczerpały się możliwości. I działać bardzo skutecznie bo działa wracają do Polski.
A dodam, że akcja była bardzo ostra i dynamiczna, do tego stopnia, że jedną 120mm odpuściliśmy zupełnie gdyż cena osiągnęła wartości kosmiczne ... kupił ją jakiś Fin, ciekawe skądinąd jakie ma wobec niej plany.

Najważniejsze jest to, że działa WRACAJĄ do domu.
I to się liczy.

przyjadzie w sumie 5 dział - 3 x 76mm ( w tym jedna, którą kupiło Stowarzyszenie na Westerpllatte), 105mm wz.29 i 120mm.

I jeszcze jedno - po raz pierwszy brałem udział w aukcji, w której , w której wszyscy zainteresowani z Polski współpracowali ze ze sobą, aby doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału, a nie jak to mamy w zwyczaju obili sobie na złość".
Może by tak, wprowadzić taką nową tradycję...????

pozdrawiam

JaH
FWP

wyjaśnienia:
Gebhardt- jedna z tych prawosłąwek to piękna sztuka z niskim numerem z 1915 roku bez przeróbek, jaszcz z kasetami 1905.
maru - to nie jest od 7tp
balans - żadne polskie państwowe muzeum nie wyraziło żadnego zainteresowania aukcją
tadekniejadek - 5 sztuk - tak jak napisałem
bicia są na 105 mm , ale niestety wszystkie tabliczki zmienione,a 120 mają bicia rosyjskie i francuskie bo innych nie mają prawa mieć . - w polsce były tylko składane, ewentualnie możę wyjdą odbiory techniczne
Horst - jak widzisz bzduty pleciesz o tej żekomej kasie z Bzury jako że FWP nie ma nic wspólnego z tegoroczną Bzurą, jednye powiązanie to wystawienie panzer II po kosztach i zwiezienie 7TP gratis, więc pacnij sie w czoło zanim coś napiszesz
wachmistrz - POZDRAWIAMI GRATULUJĘ

PZDR PATRON

czasami człowiek się budzi" i na dzień dobry" zaskakuje go - jakże inna od codziennej, dobra wiadomość...

To co zostało zaplanowane, zostało zrealizowane...
Efekt jest ogromny...

Jest to najprzyjemniejszy wątek tego roku...
można go czytać ku pokrzepieniu serc"...
dziękuję...

Stugi ida na aukcji 25 wrzesnia - powszechnie sie mówi, i tu w Polsce i tam w Finlandi, że cena przekroczy 100 000 euro za sztukę.
Nie wiem, pozyjemy zaobaczymy.
Kris, oczywiście, ze wiemy po ile były nasze:)))))
Ale raczej nie mam w zwyczaju gadania o czyichś pieniądzach, dlatego daruj.
To nie ważne za ile, ważne, że są kupione do Polski.

Patronie, czyli w takim razie mozliwe ze mamy do czynienia z partnerka tej w Duxford - ten sam rok wydania etc. Moze byly z tej samej baterii? :) . W Duxford jest prawie kompletnie wyposazony przodek wiec ewentualnie bedzie z czego miezyc jezeli komus sie zechce robic reprodukcje w przyszlosci. I jezeli bedziecie potrzebowali namiary na celownik, pokrywy na celownik i zamek to chetnie sluze zdjeciami i pomiarami.

Gratuluje jeszcze raz.
K

Witam i jednocześnie dziękuję Patronowi i Akagiemu (mam nadzieję, że taka jest odmiana)za błyskawiczne poinformowanie forumowiczów o wspaniałej i zakończonej sukcesem akcji w Finlandii. W listopadowym Odkrywcy, ukaże się reportaż na ten temat,rozmowa z osobą,która zakupiła te sprzęty itp. oraz materiał ze sprowadzenia ich do kraju. Ale co znamienne. To opisywana przez Patrona atmosfera podczas licytacji, swoista jedność" interesów, której tak nam ostatnio brakuje... I jeszcze jedno. Zastanawiam sie,dlaczego w tym wątku nie zabierają głosu Ci, którzy twierdzą, że ciurkiem przez granice wywozi sie z Polski sprzęt za grube ojro!!! Tak trudno im cieszyć sie z nami wszystkimi? Czy przyznać sie do tego, że plotą bzdury. Niemniej,chcę gorąco podziękować Adamowi, Iwonie i Maciejowi - sprawcom zakupu, sprowadzenia itp. za to, ze juz wkrotce będziemy mogli oglądac te cuda.
pozdrawiam
Iza Kwiecińska

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie