Skocz do zawartości

Rekonstrukcyjne dziwadła - vol.2

Horst

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 278
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Ober_schutze, ale ten wątek zawsze jest na górze. Czy nie lepiej zamiast zamiast: ale dziwoląg" napisać: źle bagnet, ale dobrze chlebak i menażka; kurtka złe obszycia" itd.

Bo czasami wrzucacie fotki mówicie, że są beeee, ale nie wyjaśniacie. To nie pomaga nowym, a ludzi ze zdjęcia czasem zniechęci. Nawiasem, czepiacie się też nietypowych mundurów - choć nie macie racji (przykład SS-HD na Mechelinkach).

Pozdrwiam
PLASER

Socjalizm charakteryzuje to że zawsze znajduje się grupa leni, obiboków i nieuków która uważa że im wszystko się należy i druga grupa ich populistycznych obrońców i dobroczyńców którzy będą im potakiwać, stawać w ich obronie a czasem nawet wmawiać że im należy się więcej właśnie z powodów ich upośledzenia. A głupi lud to jak zawsze kupi nie zauważając że ich dobroczyńcy najczęściej mają ich w głębokiej pogardzie i dzięki nim załatwiają swoje partykularne interesy.

I w rekonstrukcji jest podobnie. Jest grupa ludzi którzy zakładają na siebie byle co i byle jak, byleby tylko polatać po polu, poszczelać" a potem uchlać się przy ognisku i zakąsić kiełbachą. I jest także grupa ich obrońców, którzy najczęściej wywodzą się z nich samych oraz ze sprzedawców którzy żyją z wciskania dyletantom wszelkiej maści chłamu za często ciężką kasę. O ile tymi pierwszymi kieruje instynkt samozachowawczy o tyle tymi drugimi czysta pogarda i egoizm. Wiedzą że sprzedają śmieci ale swoich klientów mają głęboko gdzieś. Truchleją tylko na myśl że nagle ludzie przejrzą i juz nic od nich nie kupią. A wtedy kasa przestanie płynąć wartkim strumieniem.

Oczywiście od powyższej zasady są wyjątki idealistów którzy są po prostu z natury obrońcami uciśnionych ale to tylko jednostki, jak wszystkie wyjątki.

Ten wątek powstał dlatego ażeby bohaterowie tego wątku poprzez wzmocnienie negatywne zaczęli się wstydzić i wreszcie przejrzeli na oczy. Wtedy zobaczą kto tak naprawdę nimi gardzi i wyciągając od nich pieniądze za nic niewarte śmieci obśmiewa ich za plecami, a komu tylko na sercu leży jakość rekonstrukcji.

I jeszcze jedno: często osoby z lepszym sprzętem są tutaj piętnowane przez obrońców dobrego reko". Nie rozumiem czemu. Czy fakt że ktoś jest bardziej zaradny, ciężej pracuje, jest bardziej wykształcony i dzięki temu ma lepszą pracę zasługuje na pogardę i nienawiść? W nieboszczce PRL zasługiwał ale mamy już XXI wiek. A niektórzy swoim pojmowaniem rzeczywistości dalej tkwią mentalnie w czasach głębokiej komuny.

Owszem od tego tez są wyjątki, sam poznałem kilku przedstawicieli ananowej młodzieży" którym rodzice finansują hobby ale najczęściej nie posiadają oni wiedzy, oraz parę osób które się przyznają że pieniadze pozyskują w nielegalny sposób ale to ciągle tylko jednostki.

Może teraz niektórzy się obudzą i skończy się rekonstrukcyjny komunizm.

P.S.1 Do obrońców dobrego reko": żaden z was ani z tych których bronicie nigdy nie napisał do mnie maila z prośba o pomoc. A są na tym forum tacy którzy pisali i pomoc zawsze otrzymali. Pamiętajcie że rekonstrukcja to drogie hobby i nie każdego na nie stać. Dlatego nie każdy musi się nim zajmować. Dlatego proszę nie używajcie w polemice ze mną argumentu że ktoś nie ma pieniędzy. Argument ten jest chybiony i nie uznaję go. Mnie nie stać np na samochód i go nie posiadam.

P.S.2 Do acera i AKMS. Biorę pod uwagę fakt że zapewne się ze mną nie zgodzicie choćby z powodu że napisałem to ja. Natura ludzka jest taka że człowiek poprzez największą bzdurę byleby tylko dowalić komuś kogo nie lubi. Dlatego jeśli będzie tak że się nie zgadzacie ze mną to napiszcie coś polemicznego a nie atakujcie mnie jak to zawsze robicie.

Ano, rak pieniędzy". Pamiętam, jak kiedyś byłem zmuszony sprzedać płaszcz WP oficerski, w pięknym stanie. W trakcie aukcji internetowej dostawałem wiadra maili mobbujących mnie, żebym rzecz puścił za grosze. Dwa argumenty, które mnie zabiły:

- płaszcz powinien być tani, bo i tak na model dla szeregowego trzeba robić przeróbki (kto na to wpadł?)

- płaszcz powinien być tani, bo grupa chce kupić dla biedniejszego kolegi.

Ręce opadły.

najwyrazniej armia sowiecka wygrala wojne bo miala mozliwosc przenoszenia sie w czasie - szkoda, ze tylko szelki przeniosla jakby wraz z nimi przeniasla rowniez AGS17 albo RPG tez z lat 70/80 - pewnie niemcy sami by uciekli, bez jednego wystrzalu...

I jeszcze jedno- moim zdaniem - jesli się kogoś publicznie piętnuje - wypada powiedziec za co.

P.S do postu o czapce bez komentarza - pan siedzi sobie w sowieckiej bluzie i ma na głowie coś co przypomina polską rogatywke ( sposobu noszenia nie komentuje , bo na wojnie różnie bywało) Furazerka pasujaca do munduru w ktorym wystepuje to nie jest duzy wydatek ( 10-20 zł) jesli ten pan nie ma pieniążków , to koledzy z grupy powinni się na niego zrzucić i kupić mu taką furażerkę, bo to jak wyglada na zdjeciu psuje wizerunek całej grupy. Ale panu sie nie chciało,nie wiedział, był z łapanki" byle tylko yło nas więcej na imprze" a koledzy z grupy mają to w nosie bo grunt to FAJNE REKO"

Vilkaloki, przykro mi, ze tak mnie oceniasz. Fakt, ze jestesmy z reguły po różnych strona barykady ale nie zarzucaj mi, ze dowalam Ci zawsze kiedy piszesz, bo to nie jest prtawda i dobrze o tym wiesz. Juz kiedys Ci to pisałem. Jesli wypowiadasz sie o wyposazeniu i umundurowaniu niemieckim, to masz o tym rozległą wiedze i newet nie mysle tego negować. Jesli jednak wchodzisz w jakakolwiek ideologie to uwazam za słuszne to skomentowć. Nie uwazam Cie za zadnego wroga i nie dorabiaj sobie takiej legendy. Różne zdanie na rozne tematy mam z wieloma innymi userami tak, ze nie ma w tym nic wyjatkowego. Pzdr.

OOoo Odkrywca ładnie i z kultura pojechał" tzw reko ;-) Ładnie,to mi sie podoba. Proponuje brac przykład z Odkrwycy7 i bez przeklenstw ok ? Jak nie to watek poleci i po co? A przy okazji kazdy z nas moze sie usmiechnac dla zdrowia ze smiesznej fotki pseudo reko. Prosze kolegów nie jedzmy chamsko reko koko, nie ma sensu. A ja ze swej strony przepraszam za komentarz z Konewki!

pozdrawiam

Witam Panowie, a ja się jednak czepię tego zdjecia:
po pierwsze kolego Horst -na naramiennikach ma 2 gwiazdki i 8" miedzy nimi ,
po 2.mundur to nie żaden szwajcar" kolego OBER_SCHYTZE szwed" czy jakiś inny - tylko oryginalny mundur niemiecki .
po 3. kolego ober _schutze to nie ja się ciskam tylko ty i nie ja nie mam wiedzy tylko ty widocznie masz jej za mało co do tego munduru i jeszcze teraz bronisz swojej teorii wyciągajac jakiś post z przed 12 miesiecy ( troszke pokory kolego )

kamilo - w tamtym poscie wykazałes się totalną ignorancją więc go przypomniałem, wtedy też krzyczałes sprzed monitora ile to nie wiesz i ze wiesz wiecej niz Vilkaloki a pozniej zbłazniles się w prosty sposób. Ja mówie co widze i co mi sie nie podoba a ty krzyczysz i wywijasz lapkami że MASZ WIEDZE. Może i masz, ale napewno nie dotyczacą niemczyzny i bronisz swoich kolegów, fajnie, tylko średnio ci to wychodzi. A temat najbardziej wysmiany czyli sznur od munduru galowego uzywany przez tego goscia w czasie inscenizacji zostal zgrabnie pominięty, nie chce mi sie z tobą gadać gdyż jako jedna z niewielu osób na tym forum nie jesteś kompetentny by o niemczyznie rozprawiać, przemawia przez Ciebie jedynie chęć obrony kolegów, jak w przypadku Nowogrodu gdzie wklejałeś fotomontaze znane każdemu oraz celte WH jako SS, i tym się różnimy, ja jestem świadomy swojej niewiedzy, ty jestes przekonany jak dużo wiesz a tak naprawde wychodzi to w postach jak bardzo się mylisz, idź do swojej piaskownicy.

Fotke dales na forum publicznym w temacie o hażlachu, horst ją przekleił, tyle.

Ober - cienki jesteś a koledzy z Żelaznego nie będą się zniżać do twojego poziomu i tymbardziej Ja !
Obaj wiemy że w tym przypadku nie masz racji i teraz czepiłeś sie jedynej rzeczy jaką pominąłem SZNUR" ale to też sie wyjasni
TYLE!!

Oryginalny niemiecki mundur...BW?

Kolego, to z czego się wszyscy tu śmieją to właśnie sznur. I tylko sznur zadecydował o umieszczeniu tego pseudorekonstruktora w tym wątku. Ale Ty nie chcesz tego zrozumieć i piszesz bajki o zniżaniu się do czyjegoś poziomu.
Kamilo, ze względu na zerową wiedzę, nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji na temat niemieckiego umundurowania i wyposażenia. To raz. A dwa że nie napisałeś nic mądrego, nie masz żadnych argumentów więc reagujesz emocjami - agresją i płaczem jak małe dziecko któremu zabrano cukierka.

oj Papini rekonstrukcji jeszcze dziś będą dowody i obu wam bedzie głupio a co do mojej wiedzy może i ja nie mam takiej wielkiej jak koledzy z grup niemieckich ale mam też ksiażki zdjecia i wiedzę kolegów własnie z grup niemieckich tych co na tym forum się nie wypowiadają ze względów czysto zdrowotnych bo te forum to jedne wielkie wypłakiwania i dowartościowania takich jak wy dwaj .Przy komputerze i inkognito to jesteście mocni ale czemu nie porozmawiacie z ludzmi tważą w tważ dlaczego nie powiecie że coś jest nie tak .....?
bo sie boicie ??
bo nie macie odwagi spojżeć komuś w oczy ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie