Skocz do zawartości
  • 0

Stary emblemat z herbem Pogoń.

abcd

Pytanie

Napisano

Emblemat z herbem Pogoń,spotkałem się z hipotezą że może pochodzić z klamry oficerskiej okresu Księstwa Warszawskiego,może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na pochodzenie tego przedmiotu.Wykonany jest z mosiężnej blachy grubośći 2 mm.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...Padło magiczne słowo - Węgrów...
po pierwsze primo - sprawdźcie zgodność wymiarów z żołnierzykami - czyli realność, że jet to kopia ...(ja nie mam teraz możliwości)...

A resztę wam opowiem... wieczorem...
Napisano
Kopijnik2 DZIĘKI po pierwsze za link z rosyjskiej strony dla kolekcjonerów (skąd Ty ją wziąłeś?) a po drugie za dwie strony z Tradition" o jeździe litewskiej. I znów pytanie: Gdzie je wynalazłeś?
A odnośnie Pogoni" - z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że pochodzi z czasów wojny 1812 r. i jest fragmentem jakiegoś elementu wyposazenie jednostki armii napoleońskiej formowanej w 1812 r. na Litwie. Jednak bez badań polegających na porównaniu Pogoni" z zabytkami bez wątpienia pochodzącymi z epoki trudno cokolwiek przesądzać.
ABCD można Cię prosić o większe fotki Pogoni" na priva?
Napisano
Właśnie :) Fotki zamieszczone przez Danieloffa przedstwiają mundur i czapkę ułana z 17 pułku litewskiego. Fotę czapki tego samego pułku wkleił kopijnik2. Tylko to dwie zupełnie inne czapki :)
CDN :)
Napisano
Jeżeli to blacha tłoczona to może być to element blachy naczelnej z czapki jazdy (szwoleżerów gwardii?) litewskiej z 1812 r. Cały dzień szukałem orginału do porównania ale na razie nic z tego ale szukam dalej :)
Napisano
Orły na blachy naczelne wojsk Księstwa Warszawskiego też były odlewane. Co do Pogoni nie wiem ale jej kształt jest bardzo podobobny do tych stosowanych na czapkach. Nie jestem pewny mojej hipotezy i szukam jej potwierdzenia.
Napisano
poszukaj śladów mocowań, pewnie pozostałości nitów...
czy przypadkowo nie związane z 1863 r.?
wygląda na produkcję niskoseryjną rzemieślniczą...
przedstawienie jest aheraldyczne"...
miejsce znalezienia?
Napisano

Emblemat z herbem Pogoń,spotkałem się z hipotezą że może pochodzić z klamry oficerskiej okresu Księstwa Warszawskiego,może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na pochodzenie tego przedmiotu.Wykonany jest z mosiężnej blachy grubośći 2 mm.

Napisano
Do głowy przyszła mi teza, że może to byc emblemat z ładownicy. Ale prawdą jest to co pisze kopijnik2. Do pełnej identyfikacji potrzebne jest więcej informacji. Rok 1863? Niewykluczone choc raczej stosowano wtedy emblematy z potrójnym herbem Rzeczypospolitej czyli orzeł, pogoń i archanioł Gabriel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie