Skocz do zawartości

Psie znaczki vol.I

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie napisałem, że jestem pewny kokesh. Chyba się na mnie nie gniewasz z powodu niemożności dokładniejszej id.:)?

Ostatnio gdzieś czytałem coś o krowich blaszkach i w tamtym okresie były w formie klipsu(tylko nie mogę stronki znaleźć)
Pozdrawiam.
  • Odpowiedzi 110
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
O jest, ale czy polskie też były takie??
http://www.forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?t=5073&highlight=krowy
Przepraszam jak wprowadziłem w błąd.
Napisano
Nic się nie stało ,tylko myślałem że uda mi się rozwiązać zagadkę do czego te znaczki służyły .Zastanawia mnie ten powiat i gmina ,chyba nie chodzi tu o wiejskiego burka ,bo taki mógł mieć co najwyżej na szyi kawałek krowiego łańcucha . Bywając często nad rzeką Pilicą widywałem stada krów i koni luźno się pasących i zawsze zastanawiało mnie jak taki pastuch który się nimi opiekuje rozpoznaje tych swoich podopiecznych, a jest ich czasami kilkaset , może właśnie po takim znaczku wiedział że to Maciejowa krowa lub koń .Pozdro...
Napisano
Podatek od posiadania psów pobierały i wydawyły wzamian numerek lokalne samorządy,w mieście był to magistrat a na prowincji władze gminne,dlatego sądzę że te gminne żetony mimo braku wizerunku psa to także˝psiaki˝.Zwierzęta rzeżne jak krowy i świnie oznaczane były przypinanymi do ucha kolczykami.
Napisano

Witam ja trafiłem ostatnio taki numerek, oto link do id :

http://www.odkrywca-online.com/psi-numerek-do-id-,505811.html#505811

gdyby ktoś był zaintereowany wymianą lub kupnem to zapraszam blanker@o2.pl.
Pozdro.

• 4 months later...
Napisano
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=67539#67539

odświeżam, tu też kilka znaczków, na mnie największe wrażenie zrobł znaczek psa wermachtu z Sobieszewa, pozder j
  • 2 weeks later...
Napisano

Dopiszę się do postu.
To mój znaczek i to z mojego miasta, od lewej: rewers i awers.
Te duże cyfry to chyba rok a małe to nr. identyfikacyjny, dobrze kombinuję?

Napisano

Witam!
Trafiłem kiedyś coś takiego i do dziś nie wiem co to , napis ma taki
ŻYR.MAN
BL.JAKTORÓW.
82

podobne kształtem do tych znaczków psich niektórych nie wiecie może co to?
pozdrawiam
tomekk

Napisano
Witam!
O co ci chodzi danieloff ??? Nie można się zapytać???
Taki z ciebie stary wyjadacz że nie umiesz inaczej niż w chamski sposób odpowiadać???
Pozdro
Napisano

Witam!
Dzięki danieloff za twoje skromne dary w postaci łańcucha , ja
Tobie też coś wyśle , mianowicie ten oto świński znaczek ze Skierniewic , który będzie idealnie pasował do twoich prostackich odpowiedzi.
Pozdro
tomekk

Napisano
Ale numer, von Neumarkt ma rację. Posty wzieno i wcieno, a wyszło na to, że to do Tomekk było. Trzeba koniecznie pisać do kogo się zwracamy.
Napisano
Witam!
JAASSNYY GWINT , danieloff przepraszam Cię bardzo , ale jakoś tak głupio wyszło z tymi postami że myślałem że to do mnie, jeszcze ten bagnet mnie wkręcił , Przepraszam Bardzo i cofam wszystko, a co do kółeczka nie wiem co to :/ tak jakoś skojarzyłem z tymi znaczkami bo kolega kokesh na zdjęciach pokazał takie kółeczka trochę podobne.
Jeszcze raz Przepraszam
Pozdrawiam
ps: bagnetss załóż swój własny wątek , daj jakieś fajne fotki czy informacje, a nie ciągle wygłupy.
Napisano
a co do tego świńskiego czy też krowiego znaczka, to czy może być przedwojenny lub z czasów okupacji , bo z tego co wiem Skierniewice w czasie wojny miały tą samą nazwę.
Pozdrawiam
Napisano
tomekk - mój post był odpowiedzią na pytanie zadane mi przez tzw. abnetaSS", admini usunęli jego wpis i wyszło jak wyszło, sorki za nieporozumienie. Nawet po wycięciu postów ten idiota sieje zamęt na Forum:-) A świński znaczek fajny:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie