bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 I ta sama sylwetka z innej perspektywy.Broń widoczna na zdjęciach to atrapy aluminiowe/stalowe.Zapraszam do oceny sylwetek i ewentualnej wymiany zdań czy rzeczowej krytyki.pozdrawiam,BolasStrzelcy Kaniowscy", Łódź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Podobnie jak Bolek pozwalam sobie przeslac link do galerii odtworzonych postaci przez członkow SRH CYTADELA.Przeprszam,ze nie zamieszczam tylko fotek" ale tekst stanowi z nimi integralna calosc.http://www.cytadela.aplus.pl/postaci_woj.htmChetnie wysłucham rzeczowych opinii gdyz dotad przyznam, nie wiem - jak efekt naszej pracy nad ta galeria jest oceniany przez innych rekonstruktorow. Moze uda sie cos poprawic przy kolejnych planowanych sesjach zdjeciowych. Pozdrawiam,ArturSzCYTADELA" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Jak już zacza bolas to może teraz coś ze wschodu : zdjecie 1 KOZAK 4 pułku kozaków 3 BRYGADY Dońskiej 1 ARMI KONNEJ która dnia 27 maja 1920 roku przeszła na strone Polską w rejonie Ihumienia i Białej Cerkwi Nie jest to ideał !!! przy pasie szaszka ,Pistolet nagant , karabinek Mosin i bebut (na tym zdjęciu nie widoczny ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 zdjęcie 2 POLICJANT PAŃSTWOWY okr. Lwów 1938-39 policja państwowa tego okręgu (jaki i wiekszości w Polsce ) na wypadek wojny posiadał maskę p-gaz w torbie wz 32 oraz pistolet WALTER Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 sanitariuszki 1939 rok u boku torba medyczna 1938 rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 4 mundur policji konnej okr Lwów oraz mundur Rezerw policji 1939 rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 podoficer 3 P.S.P. W pelerynie i kapeluszu podhalańskim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 podoficer 8 pułku piechoty legionów z Lublina w mundurku nowego wzoru Nie są to ideały !!!ale jak sie krytykuje innych to i czeka sie na swoją krytykę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 może teraz koledzy zechcą pokazać swoje zdjęcia Chodzi o Krytykantów" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Panowie nie bardzo rozumiem - skoro wątek ma być o dążeniu do ideału to po co wstawiamy fotki o nie jest ideał" ? zaczyna się robić zamieszanie, zwłaszcza że na jednej fotce widać przykładowo bluzę KBW - czy to faktycznie ideał rekonstrukcji polskiego przedwojennego munduru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 bolas twoje to też nie ideały bo jak nadmienili niekt. na poczatku idealny to ORGINAŁ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Kamilu, dlaczego pas na mundurze policyjnym masz założony po damsku (bolcami w lewą stronę)Halstuch może wystawać maksymalnie 5mm zza kołnierza.Ładownice powinny być ściągnięte, aby nie było widać klamry pasa (tu pas jest zapięty po męsku), Prawa ręka (jeżeli ma to być pozycja do nogi broń")wyprostowana z palcem środkowym na szwie spodni i ten kbk- stopka kolby na wysokości czubkow butów.Bolas- musisz wyprostować towarzystwo. Pozycja strzelecka stojąc- na równo rozstawionych nogach, tułów wyprostowany, prawy łokieć w poziomie, wtedy stopka kolby jest w dołku strzeleckim. Przy tej pozycji odrzut może wybić bark. Bardziej się nie przyglądałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Wprawne oko miłośnika tematu dostrzeże oryginały na moich zdjęciach ... ;) To jeden z powodów dla których zdecydowałem się zaprezentować te zrekonstruowane tylko do zdjęć postacie. Przeważająca ilość wyposażenia i umundurowania na nich to oryginały z mojej prywatnej kolekcji. Sam zamysł zaś przyświecał mi taki: skoro nie można w PL kupić i zdobyć odpowiedniej jakości kopii mundurów, to czemu nie zaprezentować poglądowej sylwetki w oryginałach ? Nic bardziej wiernego niż prawdziwy sprzęt sprzed 1939 roku nie istnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Atyl: to nie są zdjęcia prezentujące musztrę strzelecką czy postawy składania się do strzału. Ot przypadkowe pozy. Przyznaje się bez bicia też, że przy sesji przeoczyliśmy pas w karabinie (nie ma go), no i torba sanitarna nie posiada krzyża - nie ingerowałem w stan zachowania oryginału.pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pokemon Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Może mi ktoś odpowiedzieć na jakiej podstawie osoby z rekonstrukcji posiadają broń i nie mają z tego powodu większych problemów? Widziałem, że co prawda ślepakami ale ta broń strzela itd. Jak to właściwie jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Nie ma przypadkowej pozy w składaniu się do strzału, to ma być poza automatyczna.Nie było moim zamysłem krytykować, chwalić się wiedzą czy też nie oczekuję tłumaczenia się. Tak samo nie odnoszę się do oryginalności eksponatów czy wierności kopii (chyba, że są skandaliczne). Proszę te uwagi potraktować jako rzeczy wyłapane, na które powinno się zwrócić uwagę, bo poprawienie ich nic nie kosztuje, a ciągłe przypominanie spowoduje jak wspomniałem na początku automatyzm.Potraktujmy te zdjęcia jak pierwsze czytanie ustawy i w następnej sesji poprawmy, a dorobimy się materiałów poglądowych jak z regulaminów.Sylwetka 11.Ujednolicić kolor oporządzenia2. Maska w pogotowiu gazowym powinna być podpięta na 2? guziku3.Pasek od chlebaka- pod naramiennik4. Zbakierować nakrycie głowy5. łopatka w tej pozycji raczej przeszkadza w biegu i padachSylwetka 21.Łopatka- celowniczy raczej nie miał szans na bezpośrednią walkę wręcz, więc sugerowałbym schowanie jej do pokrowca oraz uwagi jak w sylwetce 1 poz. 52.Oduczyć chwytania broni za przyżądy celownicze (jak również trzymania palca na spuście)3. Czy celowniczy miał na wyposażeniu bagnet (w kawalerii- nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Sylwetka nr 31. Czy sanitariusz był wyposażony w broń (konwencja genewska).Rozumiem, że posiadał łopatkę, ale pistolet?2. Zbakierować hełm3. Torba- za mało sztywna (wystarczyło czymś wypchać) i jak wspomniałeś krzyż.Sylwetka nr 41. Wyprostować kolegę2. Brak wyciora do kbk3. Łopatka jak w sylwetce 1 i na dodatek za paskiem od maskiSylwetka nr 51 pozycja strzelecka2 jak wspomniałeś brak pasa i wycioraTo tyle na razie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Może mi ktoś odpowiedzieć na jakiej podstawie osoby z rekonstrukcji posiadają broń i nie mają z tego powodu większych problemów? Widziałem, że co prawda ślepakami ale ta broń strzela itd. Jak to właściwie jest?"Niestety rekonstruktorzy w 99,9% przypadków nie posiadaja innej broni niz odlewy/metalowe atrapy/repliki w skali 1:1, a kazda brn strzelająca jest WYPOŻYCZANA, tak z łódzkiej filmówki, jak i z prywatnych firm posiadajacyh koncesje zaówno krajowych jak i np z czech. Szkoda że nie mozemy posiadac swojej broni salutacyjnej gdyż dobrzse zrobiony salut jest równie grozny co dekowiec lub też kij od szczotki. Czyżby jednak autora zacytowanego postu zazdrosc zżerała że 'osoby z rekonstrukcji' maja w reku bron a on nie moze? ; ) Otóż my tez nie mozemy, nie masz czego zazdroscic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trodat Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2007 Widzę że post się rozkręca. Myślę że przyda się takie miejsce dla najmądrzejszych. ps. Może macie jakieś foty na których można by się wzorować co do rekonstrukcji. pozdro Lang Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Do TrodatPrzecież Bolas wstawił, a ja skomentowałem, potem ktoś jeszcze dorzuci swoje trzy grosze i będziesz wiedział do czego dążyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Okej Atylu, wyprostuje kolegę ;) Uwagi zanotowane i na pewno przy kolejnej sesji na te detale zwrócimy uwagę. Dziękuje za opinie i pomoc. Przyznam, że zupełnie przeoczyliśmy sprawę bagnetu przy celowniczym. Kilka uwag: kwestia sanitariuszy jest bardzo ciekawa. W rekonstrukcji lansuje się tezę, że broni nie nosili. Natomiast na zdjęciach widać że przykładowo noszowi normalnie mieli ładownice i karabiny, a lekarze i podoficerowie sanitarni też czasami (zapewne w zależności od roli, ale temat nie został aż tak dokładnie zbadany) nosili broń krótką. Wedle kilku z forumowiczów sanitariusz posiadał broń, zainteresowanych odsyłam do wątku o Lugerze P-08 w dziale WP II RP. Sam osobiście nie dotarłem do tego - w instrukcjach sanitarnych nic o tym nie ma.Kwestia łopatki - W momencie gdy drużyna/pluton czy kompania ruszały do natarcia padała komenda łopatki za pas". Istnieje sporo fotografii i relacji wspomnieniowych które potwierdzają taki sposób noszenia łopatki. Łopatka tak noszona w szturmie dawała możliwość w każdej chwili bycia pod ręką (czy to do okopania się do walki wręcz) bez problemu męczenie sie z troczkiem. W raize wątpliwości - załączam zdjęcie. Ładnie na nim widać detale z epoki.Czy mógłbyś rozwinąć myśl z paskiem od chlebaka ? Nie przekonuje mnie zupełnie wkładanie go pod naramiennik. Nie widać też tego na materiałach archwialnych. Chętnie zapoznam się z takowymi, czy masz jakieś do dyspozycji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trodat Napisano 6 Sierpień 2007 Autor Share Napisano 6 Sierpień 2007 Bardziej interesuje mnie strona niemiecka lata 43-45. A tak na marginesie wiecie gdzie można by dostać mundur sturm-a M-36 ?pzdr lang Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Bolas, możesz podać paragraf regulaminu z tym Łopatka za pas" ? Jakoś nie kojarzę?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 Do BolasaSanitariusz , jak mówi konwencja ble, ble, bleA mój dziadek też był sanitariuszem (choć raczej noszowym) w kampanii wrześniowej i karabin to mu Rosjanie zabrali na przedmościu rumuńskim, a granaty w chlebaku przeoczyli i przyniósł je do domu.A ten facet na zdjęciu to też ma źle podpiętą maskę, znaczy sie nieregulaminowo.Pasek od chlebaka to taka transpozycja regulaminu -chlebak pod naramiennik, maska na naramiennik- jak już wspominałem automatyzm-zero myślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atyl Napisano 6 Sierpień 2007 Share Napisano 6 Sierpień 2007 A z tą łopatką to też nie przypominam sobie (poza obsługą granatnika!?).Łopatka oficjalnie nie była bronią i regulaminowo powinna być w pokrowcu. A poza tym w kawalerii to wiesz w co by uciskała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.