Skocz do zawartości

Źli Polacy - amatorska inscenizacja akcji Wisła"

Rekomendowane odpowiedzi

Na XXV Łemkowskiej Watrze w Zdyni miała miejsce inscenizacja wysiedlenia Łemków w ramach akcji Wisła". Zdjęcia pochodzą ze strony
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&path=/lemkowie/imprezy/watra2007bw
oraz
http://www.beskid-niski.pl/index.php?pos=/galeria&path=/lemkowie/imprezy/watra2007lz

Widowisko to nie ma, jak sądzę, nic wspólnego z naszymi rekonstruktorami (przebierańcy przebijają nawet ekonstrukcyjne dziwadła"). Zastanawia mnie, jak środowisko rekonstruktorskie odbiera takie amatorskie akcje uświadamiania historycznego".

Wydaje mi się, że wartość edukacyjna tego typu dzieł" jest mocno wątpliwa, za to widowisko jest mocno podbite nacjonalizmem i obliczone na granie na uczuciach.
Od paru lat uczestniczę w niektórych imprezach kulturalnych, organizowanych przez Łemków i problem akcji Wisła" często się pojawia, za to w ogóle nie mówi się o rosyjskich wysiedleniach na wschód w 1945 roku. Cóż, to temat na inną dyskusję.
Zjawisko amatorskich, antypolskich inscenizacji, nie osadzonych w realiach historycznych napawa mnie obrzydzeniem. Nie wiem, czy trafiłem na pojedynczy przypadek, czy tego typu widowisk jest więcej.

a co na to nasz MSZ? lepiej chyba łapać dzieci i transportować je o 250 km. ma północ niż nabijać na płoty czy rozrywać żywcem jak robili to bandyci z UPA. Dzięki akcji Wisła komuniści zapobiegli dalszym masakrom organizowanym przez UPA z którymi powiedzmy sobie szczerze wpółpracowali łemkowie. Koledzy to nawet ni jest rekonstrukcja-to antypolski paszkwil.

WP w mundurach straży granicznej... ciekawa koncepcja... Rozumiem, że Łemkowie czy Ukraińcy mogą chcieć zrobić rekonstrukcję Akcji Wisła", ale ludzie, więcej profesjonalizmu. Gdybym miał odtwarzać atak sotni UPA na polską wieś na Wołyniu, to napewno bym Ukraińców nie ubrał we współczesne mundury, tylko bym się starał dotrzeć do czegoś, co by było zgodne z oryginałem. Pewnie jakieś mundury WH, czy Schupo z odznakami... czapki odpowiednie... A tak to to co widać na zdjęciach podpada pod ustawę zabraniającą użycia mudnuru współczesnego WP.

cóż - lepiej mówić,ze Akcji Wisła" nie było. Uwagi co do poziomu rekonstrukcji, to jedna sprawa (zresztą pisze o tym Alexg). Ludzie zastanówcie się czasem co piszecie, bo z historią to ma niewiele wspólnego...

Dziadkus, nie w tym rzecz że nie było, ale widzisz co goście pokazują? Równie dobrze możne to być łapanka na ulicach Warszawy" i nikt się nie zorientuje. Czy w ten sposób można przekazywać historię? Nie widzę tu żadnej rekonstrukcji wydarzeń, a tylko przekaz źli Polacy wysiedlili biednych Łemków i Ukraińców". A jest to zupełnie co innego, niż obiektywny opis (jak np. w książkowych wspomnieniach Fedora Gocza czy Michała Źrołki).
Jak napisałem, bywam na imprezach łemkowskich i z przykrością stwierdzam, że zdarzają się na nich wystąpienia politycznych podżegaczy (ze zdumieniem zaobserwowałem coś takiego na tegorocznym kermeszu w Olchowcu). Ludzie ci stanowią margines ale niestety krzykliwy.
Ale chciałbym zapytać naszych rekonstruktorów: czy tego typu uświadamianie społeczeństwa" jak opisana inscenizacja to pojedynczy przypadek czy większe zjawisko?

Równie dobrze możne to być "łapanka na ulicach Warszawy i nikt się nie zorientuje. "

Pająk... właściwsze by było porównanie tego, co widzimy na zdjęciach do inscenizacji łapanki, w której Niemcy występują w mundurach Bundes Grenzschutz...

cóż - lepiej mówić,ze Akcji "Wisła nie było. "

Dziadkusie, 100% racji. Ukraińcy mają prawo do pokazywania swojej wersji historii, czy raczej do własnej interpretacji faktów. I żeby nie być posądzonym o zdradę" itp.: moja rodzina pochodzi częściowo z Zimnej Wody pod Lwowem i mam wielki sentyment do Kresów i żal do takiego a nie innego układu granic... Ale taka jest prawda, oni mają prawo widzeć to, co się działo po swojemu.

Jak napisałem, bywam na imprezach łemkowskich i z przykrością stwierdzam, że zdarzają się na nich wystąpienia politycznych podżegaczy "

Zgadza się. Byłem/pracowałem na jednej konferencji naukowej o Łemkach i słyszałem różne wypowiedzi od rozsądnych i wyważonych, po skrajnie fanatyczne. Dodam jeszcze, że ukraińskość" Łemków wcale nie jest prawda objawioną", szczególnie dla Łemków zamieszkałych w USA. Spora część z nich uważa się za odrębny naród.

Ale chciałbym zapytać naszych rekonstruktorów: czy tego typu "uświadamianie społeczeństwa jak opisana inscenizacja to pojedynczy przypadek czy większe zjawisko?"

Nie rozumiem tego pytania. Czy chodzi Ci o ukraińskie inscenizacje walk z Polakami organizowane w Polsce? Czy też o pokazywanie przemocy wobec cywilów?

Nie widzę tu żadnej rekonstrukcji wydarzeń, a tylko przekaz "źli Polacy wysiedlili biednych Łemków i Ukraińców."

Ja tu widzę dość prymitywną prowokację. I chodzi mi właśnie o wykorzystanie współczesnego polskiego munduru. I to ciekawe dlaczego padło" na Straż Graniczną? Czy to chodzi o doświadczenia mrówek" z przejść granicznych w Medyce? A może ktoś z aktorów" służy w SG, bo jeśli tak, to powinien mieć kłopoty... Tu nie chodzi o treść, lecz o formę. Nie można zabronić takiej interpretacji, bo mamy wolność słowa. Można natomiast i trzeba interweniować, kiedy polski mundur jest profanowany. Sugerowanie, że współczesny rząd RP czy współczesna Straż Graniczna są odpowiedzialne za Akcję Wisła", jest obelżywe dla wszystkich tych, którzy wierzą w możliwość pojednania z Ukrainą. Jakoś nie wyobrażam sobie obwiniać współczesny rząd w Kijowie za rzezie Wołynia, tak samo jak rekonstruować te wydarzenia z Wołynia z użyciem współczesnych ukraińskich mundurów...

Ludzie ci stanowią margines ale niestety krzykliwy.
"

Można powiedzieć, że na szczęście. Na Ukrainie to owarzystwo" siedzi cicho, a dla odmiany odzywa się w Polsce... Myślę, że należy o to" traktować tak samo, jak środowiska, które rekonstruując Niemców odtwarzają nie tylko wygląd, ale i ideologię...

Witam!
Akcja WISŁA" wysiedlenie Ukraińców na tereny utrancone przez Niemców. Dostali mieszkania, gospodarswa itd.:Pomorze Szczecińskie, Dolny Śląsk czy byłe Prusy Wschodnie które równiż przypadły Polsce.
To polscy politycy co kolejna impreza mniejszości ukraińskiej w Polsce odbywa się to przepraszają i kajaja się, posypując głowy popiołem :0)
A wystarczyło to załatwić inaczej tak jak teraz to przedstawia to strona ukraińska: okrutnie, bez litości,od kołyski do staruszka w ł......!
Do Rosjan i Czechów pretensji nie mają, a tam nikt się nie bawił w obdarowywanie takim dobrodziejstwem po niemieckim jak w Polsce.
A tu po ekonstrukcji" zaczyna się histeria, ŚMIECHU WARTE ! ! ! ! !

Mundury Straży Granicznej ale w jakimś przebłysku rozsądku zdjęli orzełki z czapek."

Raczej po konsultacji z kiepskim adwokatem. Przecież wystrczy rzut okiem, żeby zobaczyć co to za mundury mają na sobie. Guzików zapewne już nie zmienili. Nie wiem jakiego wzrostu są ci faceci, ale gdyby naprawdę chcieli, to by wyfasowali mundury KBW. Widać nie chcieli...

Akcja "WISŁA wysiedlenie Ukraińców na tereny utrancone przez Niemców."

OK, ale my tu mówimy o Łemkach, a nie o Ukraińcach. Dla sporej części Łemków nie jest oczywiste że są Ukraińcami". Gdyby było oczywiste, to kto wie, czy granica polsko - sowiecka nie byłaby gdzieś pod Szczawnicą, czy N. Sączem... Wielu Łemków o swej ukraińskości" dowiedziało się dopiero od... KBW i milicji, kiedy kazano im się zabierać z rzeczami...
No i co do tych przesiedleń, to część z tych ludzi trafiła za Bug...

A wystarczyło to załatwić inaczej tak jak teraz to przedstawia to strona ukraińska"

A widzisz może kto na tym politycznie korzysta? I tym kimś" nie jest ani Polska, ani Ukraina...

Do Rosjan i Czechów pretensji nie mają,"

Organizacje prawicy ukraińskiej jak najbardziej mają coś" do Rosjan. Do Czechów? Chyba do Słowaków... Jakbys trochę poczytał, to byś wiedział, że sytuacja Łemków i Ukraińców na Słowacji była lepsza niż w Polsce. Ruś Zakarpacka do momentu jej zaboru przez ZSSR miała autonomię w ramach kadłubowej Słowacji. Jak pojedziesz na słowacką łemkowszczyznę, to zobaczycz dwujęzyczne tablice z nazwami miejscowości i nazwy ulic. Nie mówię, że chcę tego w Polsce, ale pokazuję Ci, że nie do końca jest jak piszesz.

A tu po "rekonstrukcji zaczyna się histeria, "

Jaka histeria? Wg mnie to Łemowie zrobili sobie dobre reko w stylu Hażlach - Darłowo. To, co pokazują te zdjęcia, ośmiesza raczej organizatorów. A co do treści... no wiesz... popatrz sobie np. na udział naszych w wojnach napoleońskich. Zapewniam Cię, że gdyby Hiszpanie zrobili rekonstrukcję walk o Saragossę, czy bitwy o wąwóz Samosierra, to nie odegralibyśmy tam roli ych dobrych"...

Witam!
Tak do Czechów ponieważ od 1945r. istniała Czechosłowacja a Słowacy mieli taki wpływ na politykę Czechosłowacji jak na topnienie lodowców.
Łemkowie zawsze czuli się Ukraińcami i tak się deklarują do chwili obecnej.
Ciekawe skąd Kol. Alexxg" ma informacje że Sowieci choć jednego Ukraińca czy Łemka przesiedlonego z terenu Polski Ludowej przyjedli do siebie :0) ?
Jak na razie idzie Koledze jedno dobrze, cytowanie :0)

Tak do Czechów ponieważ od 1945r. istniała Czechosłowacja a Słowacy mieli taki wpływ na politykę Czechosłowacji jak na topnienie lodowców"

A czy napisałeś gdzieś, o który rok Ci chodzi? No i pytanie konkretne: czy były jakieś wysiedlenia Łemków z terenów obecnej Słowacji w latach 1945-49?

Łemkowie zawsze czuli się Ukraińcami i tak się deklarują do chwili obecnej."

A to ja poproszę o źródło :) Moją wiedzę opieram na referatach z konferencji naukowej, jaka się odbyła w Krakowie 7 lat temu. Brali w niej udział zarówno uczestnicy z Polski, jak i ze Słowacji, Ukrainy i USA. Nie tylko Łemkowie czy Ukraińcy, ale także Polacy. I powiem Ci jeszcze, że Ukraińcom bardzo się nie podobało zdanie, jakie wygłosił profesor z USA (pochodzenia łemkowskiego), że Łemkowie są osobnym narodem, mającym więcej wspólnego z... Rosjanami niż z Ukraińcami.
Ciekawy artykuł na temat: http://lemko.org/lih/hilbilly.html

Ciekawe skąd Kol. "Alexxg ma informacje że Sowieci choć jednego Ukraińca czy Łemka przesiedlonego z terenu Polski Ludowej przyjedli do siebie "

Z tejże samej konferencji. I tutaj: http://www.infoukes.com/upa/related/uf.html trochę o tym jest, jakkolwiek tego źródła osobiście nie lubię.

Dzięki Alexxg za wyczerpujące wypowiedzi.

Ale chciałbym zapytać naszych rekonstruktorów: czy tego typu "uświadamianie społeczeństwa jak opisana inscenizacja to pojedynczy przypadek czy większe zjawisko?"

Nie rozumiem tego pytania. Czy chodzi Ci o ukraińskie inscenizacje walk z Polakami organizowane w Polsce? Czy też o pokazywanie przemocy wobec cywilów?

Faktycznie, nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o antypolskie inscenizacje, pokazywane w ramach różnych imprez masowych, w tym organizowanych przez mniejszości narodowe. Skoro nikt się w tej sprawie nie odezwał, to myślę, że można założyć, że wydarzednie w Zdyni było pojedynczym incydentem.

Pozdrawiam wszystkich

pająk

Witam !

Mam pytanie do organizatora tego kabareciku,poniewaz trudno to mi nazwac rekonstrukcja.

1 - Kto zaakceptowal z wladz w Zdyni takie przedstawienie,Burmistrz czy Wojt ?

2 - Mowa o mniejszosci narodowej - LEMKOWIE ,rowniez te tereny w sasiedztwie zamieszkiwali BOJKOWIE .

Jakby niepatrzec,nikt tam swietym nie byl,tlukli polakow bestialsko.Akcja WISLA postawila temu kres.Otrzymali gospodarstwa na ziemiach zachodnich,i to takie ktore im sie nawet nie snily.Ilu bylo takich co poszanowali to ,co otrzymali,a ilu doprowadzilo otrzymane gospodarstwa do ruiny.

Paru w swych postach wykazalo obiektywizm w tym temacie,lecz innym cos sie marzy !Wladze miasta powinni poniesc konsekwencje tego przedstawienia.Jednoznaczne i antypolskie.
Przepraszam za brak koncowek polskich w literkach,poniewaz w USA komp.ich nieposiadaja.

Polonikusie, organizatorów tego przedsięwzięcia" raczej bym się w tym wątku nie spodziewał, więc raczej odpowiedzi nie dostaniesz.

Wladze miasta powinni poniesc konsekwencje tego przedstawienia.Jednoznaczne i antypolskie."

No cóż, Polska zaczyna się upodabniać do USA: w Twoim Nowym Kraju też by władza nie zareagowała na powiedzmy inscenizację jakiejś rzezi z Wietnamu. To się nazywa wolność słowa".
Łemkowie mają prawo tak Akcję Wisła" postrzegać. Nic nie broni naszym grupom odtworzyć Rzeź Wołynia. Ale zrobić to profesjonalnie i godnie, czyli bez współczesnych mundurów ukraińskich, za to z porządnie i realistycznie wyglądającą UPA.

lecz innym cos sie marzy !"

Widzisz... jakbyś popatrzył z polskiej perspektywy na ten wlinkowany przeze mnie artykuł prof. Besta, to zobaczyłbyś innych Łemków", niż ci, którzy chcieli być widziani w Zdyni. Należy ich umiejętnie odróżniać od tych, którzy ulegają ukraińsko-nacjonalistycznej propagandzie. A wogóle sądzę, że ta propaganda jest sponsorowana skądinąd, nie ze Lwowa czy Kijowa... Popatrz, komu może zależeć na skłócaniu Polaków i Ukraińców, a wtedy źródło takich akcji" znajdziesz pewnie na Kremlu, a dokładniej na Łubiance...

No i kwestia tego, co było antypolskie... Dla mnie antypolska nie była sama inscenizacja. Było natomiast użycie do niej współczesnych mundurów WP.
Pisząc o Akcji Wisła" w konwencji dobrze im tak, niech mają za Wołyń" niechcący dajecie satysfakcję sowietom i komunistom. Pamiętajcie, że rzezie Wołynia były wywołane przez nacjonalistów ukraińskich albo wbrew wiedzy Niemców, albo na terenie międzyfrontowym", gdzie żaden okupant nawet nie usilował zaprowadzać porządku". Ot poprostu nacjonaliści wzięli sprawy w swoje ręce". Akcję Wisła" zorganizował promoskiewski reżim kolaboracyjny tow. Bieruta i innych agentów NKWD za wiedzą i zgodą, a kto wie czy i nie na polecenie z Moskwy. I mając wiedzę, jak to Stalin się przejmował" dobrem Polski i Polaków pomyślcie, czy ten typ zrobiłby cokolwiek dla naszego dobra? Nie! Jemu zależało na tym, by nienawiść między Polakami i Ukraińcami podtrzymać, a może i pogłębić. I dziś to, co dzieje się w Zdyni i to jak się na to reaguje po polskiej" stronie jest jakby nie było sukcesem z za grobu" Stalina. Na drugim biegunie jest polskie poparcie pomarańczowej rewolucji", czy otwarcie wreszcie Cmentarza Orląt Lwowskich, oraz to że możemy względnie bezpiecznie zwiedzać Nasze Kresy...

żenada panowie dlaczego za to nikt nie poniesie konsekwencji .....
i te mundury ktoś kto to organizował powinien troszkę się zastanowić zanim zrobi takie coś po raz kolejny a ludzie biorący w tym udział powinni troszkę znać historię Polski .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie