Skocz do zawartości

Pociąg pancerny na Dworcu Gdańskim

cartman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

..i wieżyczka. Zdjęcia autorstwa mojego młodszego Brata. Fajny klimat - wchodzisz na peron, a tu taki sprzet stoi. Szkoda tylko, że włączony do normalnego składu.

Napisano
Proszę o uściślenie:
1. Tek skansen kolejowy o którym piszesz jest w Zakopanem, czy w Chabówce?? Na dworcu w Zakopanem raczej nie ma miejsca na takie esponaty.
2. Czy jest to ten pociąg, który stał wiele lat w Muzeum Kolejnictwa na Dworcu Głównym w W-wie??
Dzięki z góry!
Mam wielu znajomych Niemców, którym często pokazywałem Warszawę. Wspominałem przy tym o tym niemieckim pociągu pancernym, wielkiej atrakcji stolicy (moim zdaniem). Jednak oni nigdy nie chcieli go obejrzeć, podobnie jak pomnika Getta.
Napisano
PzTrWg 16 & BP-42 ma stałe miejsce postoju w Muzeum Kolejnictwa w Warszawie. W Chabówce to był parę lat temu, chyba w remoncie. Ja go po raz pierwszy widziałem w latach 70-w Skarżysku Kamiennej, a mój ojciec wiele lat wcześniej widział go w jakiejś jednostce wojskowej w Przemyślu.
Ciekawe gdzie się teraz wybrał w podróż...

balans
Napisano

A może najprościej byłoby przekręcić jutro do źródła:

MUZEUM KOLEJNICTWA
ul. Towarowa 1, tel. 620 04 80, fax 620 04 80

Napisano
Eee... chyba takiego przekrętu by nie zrobili w biały dzień...
Może jakaś czasowa wystawa? Ma ktoś jakieś info w temacie, są tu na forum prawdziwi spece od kolejnictwa.
Napisano
Nic więcej nie wiem. Informacje o tym, ze pociąg jedzie do Zakopanego Braciak uzyskał od kolejarzy. Cały ,,panzerzug'' był doczepiony do jakiegoś mieszanego składu osobowo-towarowego. Zdjęć na razie więcej nie mam.
Sam jestem ciekawy, co jest z tym pociągiem. Ktoś może wie, gdzie, kiedy i jak został zdobyty/przejęty przez WP?
Napisano
W sobote bodajże jest jakaś impreza kolejowa w Chabówce (Parowozjada Cargo) i myślę, że to z tego powodu ten pociąg tam się wybierał.
Tabliczka z muzeum kolejnictwa nie jest ścisła - W jednostce w Przemyślu został znaleziony" przez kolejarzy ze Skarżyska i staraniem osób tworzących w tamtych latach Muzeum Regionalne im. Berlinga w Skarżysku (dziś MOB) został sprowadzony i ustawiony na torze przy budynku dworca w Skarżysku (w czasie wojny przez krótki czas podobno operował w tym rejonie). Jak to się stało, że znalazł się w MK w Warszawie nie wiem, ale na pewno było to później niż w 1974 roku bo jak chodziłem do podstawówki to jeszcze stał gdzieś tak 79-80.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum20/012.jpg

Altyleryjski? Zapytaj tutaj :

MUZEUM KOLEJNICTWA
ul. Towarowa 1, tel. 620 04 80, fax 620 04 80
Napisano
Witam. Na przełomie lat 70 80 grał w filmie Najdłuszsza Wojna Nowoczesnej Europy.Na torach prowadzących do Huty Warszawa,w lesie na Bemowie była zbudowana stacja na której walczyli z nim Powstańcy Śląscy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie