Skocz do zawartości
  • 0

Niwelator optyczny II wojna Niemcy

Ryszard Ochucki

Pytanie

Napisano
Witam Państwa!
Czy ktoś z Was posiada może fotografie lub namiary na jakąś dobrą stronę z niemiecką optyką z drugiej wojny? Poszukuję wszelkich informacji na temat niemieckiego niwelatora używanego przez wojsko.Jakie to miało zastosowanie w artylerii lub jednostkach łączności? Chodzi mi o ten gadget mocowany na trzech nogach z jakim w obecnych czasach stoją panowie geodeci na drogach :) Jeden patrzy przez ten sprzecik a drugi w pewnej odległości stoi z wielkim kijem ;) i coś do siebie krzyczą :)

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W 1939r. Wojsko Polskie (artyleria) używało przyrządów optycznych szwajcarskiej produkcji. Gdy kapitulowała Warszawa, niemcy najbardziej poszukiwali tych właśnie przyrządów, o czym Polacy wiedzieli. Dlatego starali się je ukryć przed wrogiem. Na ulicy Bieżuńskiej w W-wie był artyleryjski posterunk obsrwacyjny 20 Dywizji Piechoty, który przy pomocy tych przyrządów przyczynił się do zadania poważnych strat szkopom. 5 minut po ogłoszeniu kapitulacji byli już tam niemcy i zabrali przyrządy, których Polacy nie zdążyli ukryć. Wniosek: niemcy używali przyrządów zrabowanych Polakom. Koni też.
Napisano
Jeśli chodzi o teodolity to kiedyś wydłubałem z ziemii coś takiego jak w linku i zidentyfikowano mi to coś jako lunetke kompasową właśnie od teodolitu:
http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=170734#170734
pozdrawiam
maciek
Napisano
Witam Państwa!
Czy ktoś z Was posiada może fotografie lub namiary na jakąś dobrą stronę z niemiecką optyką z drugiej wojny? Poszukuję wszelkich informacji na temat niemieckiego niwelatora używanego przez wojsko.Jakie to miało zastosowanie w artylerii lub jednostkach łączności? Chodzi mi o ten gadget mocowany na trzech nogach z jakim w obecnych czasach stoją panowie geodeci na drogach :) Jeden patrzy przez ten sprzecik a drugi w pewnej odległości stoi z wielkim kijem ;) i coś do siebie krzyczą :)
Napisano
Jeżeli coś znajdę, to na pewno wkleję. Ale nie obiecuję, bo 75% tego co miałem [lub mogłem mieć, gdybym tylko był zainteresowany] przepadło bezpowrotnie, ale kto w latach 70-tych tym się przejmował...

Pozdrawiam
balans
Napisano
Tak jak Piszesz- chodzi mi o informacje na temat TEODOLITU używanego w wermachcie. Znalazłem fotografie tego przedmiotu produkowanego przez ZSRR po wojnie- jest prawie identyczny. Czy taki TEODOLIT malowany na kolor piaskowy służył" w Afryce? :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie