Skocz do zawartości

skąd u Polaków ta fascynacja ?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 137
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Czerwony dyktat - Nie wiem czy był on taki znowu czerwony, skoro tow. Gomułkę z kumplami o mało nie rozwalono za odchylenia nacjonalistyczne".

Zresztą, w tamtej sytuacji nie można było grymasić - była taka władza jaka była, a kraj trzeba było i podźwignięto ze zniszczeń wojennych. I to trzeba mieć na uwadze.
Napisano
Trzeb spojrzeć an Polskę w tym okresie przez pryzmat Czechosłowacji, Rumunii DDR-u tam co krok dosłownie pomnik stalinizmu gwiazdy, sierpy i młoty, i inne tego typu bałwochwalcze insygnia.
W Polsce tego typu rzeczy to był mus konieczny. Owszem były ale można powiedzieć tylko pro-forma, żeby naczlstwo było zadowolone.
Napisano
No to wiedz Pan, że za rzeczywisty początek Polski Ludowej przyjmuje się jednak rok 1944, kiedy to wschodnia część obecnego obszaru Polski została zajęta przez Armię Czerwoną (jesienią 1943 r.) i został na niej utworzony pierwszy organ władzy wywodzący się z Krajowej Rady Narodowej - Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego.
Napisano
Pomsee

To musieli jacyś super patrioci być skoro Gomółkę chcieli "rozwalić I broń Boże czerwoni"

To akurat byli wyjątkowo skrajni komuniści.

Niestety; historii nie odkręcimy, tego że sojusznicy przehandlowali nas na konferencjach, tego że to armia czerwona przegoniła stądt Niemców, a nie oczekiwani Amerykanie i Anglicy.

Choćbyśmy nie wiem jak tupali i złorzeczyli nie wiem jaką łaciną na ZSRR, Stalina, Komunizm, Socjalizm itp.
Napisano
Znajomość własnej historii to moim zdaniem klucz do pozbycia się kompleksów niższości i bałwochwalczej fascynacji dokonaniami Niemców w czasie II wś u wielu młodych ludzi. Jest tyle postaci które godne są najwyższego podziwu w naszych dziejach.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam!
Tak zgodzę się że w historii polskiej wojskowości jest wielu a nawet napisze bardzo wielu żołnierzy i oficerów godnego promowania w historii.
A problem jaki jest w Polsce to jak pisałem już powyżej promilowa" promocja swoich żołnierzy!
A to co się robi to zakrawa na uśmiech a nie poważne historyczne podejście do sprawy.
I jeszcze jedno ta typowa polska krytyka wszystkich i wszystkiego czego przykładem może być. płk. Niegolewski, gen. Jabłonowski, mjr Sucharski, gen.Berling czy pancerniacy od gen. Maczka oskarżani o dziesiątki egzekucji jeńców wojennych we Francji, żenada :0(
Pierwsze co musi się zmienić to polska mentalność i wtedy wszystko wróci na prawidłowy tor Panowie :0)
Napisano
nie było po prostu czegoś takiego jak LWP ( w czasie wojny ), mówili i pisali o WP, w dokumentach tamtych ta nazwa prawie nie pada, jeżeli już to jako określenie, z małej litery, ludowe WP, demokratyczne WP
ciekawe, że nawet w filmach polskich, np. czarnobiałych, gdy idą już napisy, to mamy Film zrealizowano przy pomocy jednostek WP itd. " taka nazwa, bez L, długo twała, ciekawe jak jest napisane na zaporze w Solinie ( zbud. 1968 ? ),mamy na tablicy tam że budowały to także jednostki takie i takie, nr, ale czy WP czy LWP, to już nie pamiętam
Napisano
Witam!
Woli zaspokojenia wiedzy uczą się na lekcjach historii o nazistach, obozach koncentracyjnych, eksterminacji Słowian, Żydów, Romów oraz o haniebnych Ustawach Norymberskich itd.
A czemu maja się nie uczyć, to jest historia państwa.
A nie jak w Polsce co nowa opcja u steru władzy to nowa wersja historii i nowi bohaterowie :0)
Ani ładu ani składu" jak mówi polskie przysłowie Kol. a.korbaczewski".
Napisano
Masz rację co do polityki. Jednak brakuje czegoś takiego jak nauka patriotyzmu(patrz USA) Powtórzę się ale jak sam się szanujesz inni też będą Cię szanować. Tego niestety u nas brak. Moda na fascynację tym co niemieckie może mieć zgubny wpływ na morale naszego społeczeństwa. Dlaczego Niemcy wszędzie rozpowszechniają wizerunek Polaka jako złodzieja, krętacza itp itd nawet w reklamach ( większość samochodów kradzionych przez Polaków to były zlecenia od właścicieli). Co by było jeśli my zaczniemy opowiadać kawały o niemieckim zezwierzęceni w czasie II wś . Np Każdy Niemiec jest wrażliwy jak dr Mengele.
Napisano
Na temat wiedzy niemców słyszałem jednoznaczne opinie tj. np. że słabo u nich ( u młodzianów ) z wiadomościami na temat zbrodni niemieckich, wysiedleń ( Kraj Warty ", Zamojszczyzna, czy Pomorze 39 ), stąd wnioskuję że o ss wiedzą oni niewiele. Ale może w błędzie jestem. Ciekawe jakie były programy w szkole tam, za - jak by nie było - odgórnej, narzuconej denazyfikacji, a jak jest dziś.
Napisano
Młodych [i nie tylko młodych]ludzi, zarówno w Niemczech, w Polsce czy w innych krajach na zachodzie, zupełnie ale to zupełnie nie interesuje historia IIWŚ - to dla nich jak epoka dinozaurów. Przykre, ale prawdziwe, jedynymi wyjątkami są jacyś, raczej nieliczni, pasjonaci i hobbyści. Mój brat parę lat temu poznał w Berlinie byłego lotnika DAK [latał na Ju52], który był wręcz zszokowany, że kogoś może interesować jego historia. Staruszek nic tylko ciągle zapraszał do siebie, do ogrodu, na piwo i opowieści... Sam do szkoły chodziłem w czasach głębokiego PRL-u, były to czasy gdy wychowanie patriotyczne polegało na zapraszaniu na lekcje wychowania obywatelskiego [były takie] różnych kombatantów. Dziś prawdziwych kombatantów [prawie] już nie ma, a i wydaje się, że patriotyzm w młodym pokoleniu można jedynie wygenerować" mądrymi rządami w kraju. Rządami, które budują przyjazdne obywatelom państwo, państwo w którym chce się żyć, a nie tylko wegetować. Państwo z którego nie trzeba uciekać na przysłowiowy zmywak do Anglii...

pozdrawiam
balans
Napisano
No coż Panowie rodzaj ludzki jest jaki jest i od zawsze tylko nieliczni przenosili z przeszłości dla przyszłych pokoleń to co było najwartościowsze.
Napisano
Pomsee, Acer macie rację teraz tworzy się nową historię. Wydaje się, że zupełnie sprzeczną z rzeczywistością, i prawdziwymi faktami. Dodam, że na naszą niekorzyść.
Napisano
Partyzanci czasu wojny leżąc pod drzewami w czasie wolnego, jedząc boczek surowy z czosnkiem i cebulą, w przerwie między łykami księżycówki" mawiali że jeszcze kiedyś będą o nich śpiewać pieśni

Historię ponoć tworzymy my wszyscy....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie