Pablo02 Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Napisano 13 Czerwiec 2007 Jak widać można się zdziwić co potrafi przyroda.
Pablo02 Napisano 13 Czerwiec 2007 Autor Napisano 13 Czerwiec 2007 W sumie dla mnie temat dosyć smutny, bo do ubiegłego roku to drzewo dawało ładny cień w upalne dni, a także było pięknie wkomponowane w krajobraz. No cóż...
220V Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 he he, ciekawe jak wygladala pila spalinowa po zcieciu tego drzewka...drwala sie wku... zapewne ;))
acer Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 E, co najwyżej łańcuch w pilarce zmienił i tyle
Cronos Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 Niedaleko mnie ścinano kiedyś stare drzewa. To był teren parku który za niemców był prywatnym terenem z willą. Każde drzewo miało wewnątrz zarośniete pręty... ot ciekawostka
acer Napisano 13 Czerwiec 2007 Napisano 13 Czerwiec 2007 :)Właściciel pewnie w ten sposób zabezpieczał się - podminował" drzewa - sztuczki stare jak świat w leśnictwie
pokemon Napisano 14 Czerwiec 2007 Napisano 14 Czerwiec 2007 Koledzy wyjaśniajcie szczególnie młodszym forumowiczom o co w ogóle chodzi. Gdybym nie znał problematyki pomyślałbym, że ktoś dla zabawy cos potem wbił w pniaka. Otóż zdarza się tak, że obok jakiejś przeszkody (jak tu słupka betonowego) posadzono cienkie drzewko. Drzewko rośnie sobie, rośnie...aż wchłania swoją masą ww. przeszkodę tak, że jej potem nie widać. Często zdarza się tak szczególnie z drucianymi siatkami ogrodzeniowymi. Pozdro :-)
acer Napisano 14 Czerwiec 2007 Napisano 14 Czerwiec 2007 Otóż i to.Tkanka drzewa zalewa" przeszkodę po prostu.Coś w rodzaju pewnej wady drewna, polegającej na odkładaniu martwej tkanki wewnątrz drewna.
liha Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Witam:) Acer czy mógłbyś jeszcze napisać coś o sztuczkach w leśnictwie,prosze.Otym podminowywaniu" przeczytałem przed sekundą i do głowy by mi nie przyszło , że ludzie robią takie rzeczy specjalnie.Jak masz inne przykłady to podaj jakiś:)))) pozdrawiam.liha
acer Napisano 16 Czerwiec 2007 Napisano 16 Czerwiec 2007 Nie mogę nic więcej pisać Liha :)Szkodnictwo leśne też czytuje forum :)))
KRUSZYNA Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 http://www.odkrywca-online.com/forum_pics/picsforum16/mg_w_drewnie.jpgMała próbka tego co potrafi przyroda.W tym wypadku zdeaktywowany" MG-42 z Lubuskiego Muzeum Wojskowego w Drzonowie.pozdrawiamkruszyna
281 Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Witam!Z całego ogrodzenia przy kościelnego nie udało się zabrać tylko jednej części.Ciekawy sposób na złomiarzy;)Naturze nic nie staje na przeszkodzie,nie licząc człowieka.Pozdr.281
k-szela Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Witam!!! Mój Ojciec miał dużo szczęścia i dzieci które wiózł autobusem. Koło Brzegu , dokładnie przed Leśną Wodą są ( były ) dwa kilkusetletnie dęby, które ekolodzy wypełnili betonem dla wzmocnienia. Ojciec jadąc z dziecmi tą drogą zobaczył tylko jak wyprzedzające go seicento hamuje w ostatniej chwili przed spadającym olbrzymim dębem ( taki że musiało go objać kilka osób ), ojciec też z ledwością wyhamował autobus mana, na szczęście nikomu nic się nie stało tylko fiacik miał troszkę porysowaną maskę od gałęzi. Tato wezwał na miejsce straż pożarną , gdy przyjechali po kilkunastu minutach jakie było ich zdziwienie jak piła rozwaliła się na ekologicznym betonie:( , na szczęście mieli drugą. Ojciec jak wszedł do domu to był baldy i wku... Ratując ludzi przed wypadkiem ściągneło go na pobocze i niestety musiała go z kilometr ciągnąć pomoc drogowa, bo droga jest wąska i nie mógł by zawrócić. Tak więc nie każde wypełnienie dzrzewa jest bezpieczne, w tym przypadku mogli zginąć ludzie.
acer Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Tak mówiąc o przywłaszczonych przez las pamiątkach wojny to staje mi przed oczami właśnie karabin z muzeum kołobrzeskiego - mauser albo walther g-43 wrośnięty w taką chyba dwójkę" brzozową.Ułożenie nieprzypadkowe - strzelec celował z takiej pozycji a potem niewiadomo zostawił tak i uciekł albo padł i tak zostało.
darko.sg Napisano 18 Czerwiec 2007 Napisano 18 Czerwiec 2007 Acer to właśnie ten karabinek z Kołobrzegu.Pozdrawiam
pokemon Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 darko już wycięliście to drzewo? O : O ___No nic w tym kraju się nie uchowa :-(PS. Strzelec celował w samolot i pewnie oberwał?
beero Napisano 20 Czerwiec 2007 Napisano 20 Czerwiec 2007 pokemon, nie wiem czemu się czepiasz darko, te drzewo wycięte bylo juz w latach 70 - pamiętam ZDROW
pokemon Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Ni no spoko...Fajny fant z tym drzewem, aczkolwiek taka operacja wycięcia (piła, transport itd.) to nie w kij dmuchał. Podziwiam determinację :-)
darko.sg Napisano 21 Czerwiec 2007 Napisano 21 Czerwiec 2007 Dodam że jest to zdjecie z muzeum w kołobrzegu.Jeśli się nie myle i dobrze pamiętam jest to prezent od jakiegoś nadleśnictwa.... ale fajnie byłoby mieć tak orginalny fancik w domku :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.