Bocian Napisano 1 Lipiec 2007 Autor Napisano 1 Lipiec 2007 Jutro zrobię dokładną dokumentację fotograficzną każdego elementu i zamieszczę w galeriach.Te zdjęcia były robione zaraz po jej rozbiórce, widać jak olej ze smarem doskonale zabezpieczyły skrzynie przed morską wodą.Skrzynia biegów jest w pełni sprawna, rozebrana i czeka na sfotografowanie.
wojtekA Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Czy mozna niesmialo zapytac kto jest wlascicielem wydobytego pojazdu (osoba fizyczna ?, instytucja?).Gdzie bedzie mozna go ogladac po renowacji ?Pytam z ciekawosci, bez zadnych podtekstow.Chyba to nie jest TOP SECRET ???
wars98 Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Właścicielem jest Skarb Państwa, a konserwator zabytków ma zdecydować które muzeum dostanie wrak w depozyt.Pozdrawiamwars98
Cronos Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 A ja mam pytanie do Warsa, i też bez podtekstów i z czystej ciekawości. Kiedy dalsza akcja w Grzegorzewie??Pozdrawiam
pomsee Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Cronos ta informacja jest tajna łamana przez sekretne ;)))
wars98 Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Tak jest Pomsee. Przed przeczytaniem spalić.Jak będzie to będzie. :)
pomsee Napisano 1 Lipiec 2007 Napisano 1 Lipiec 2007 Jak będzie to będzie. :)" No właśnie, nie wcześniej i nie później :)))
g38d Napisano 2 Lipiec 2007 Napisano 2 Lipiec 2007 Witam pytanie do Bociana - jak mozna pomoc- finansowo, jakie sa najpotrzebniejsze wydatki, pytam bo zeby tak powiedziec wychowalem sie na tym czolgu", nie raz wracalem do domu z pobijanymi i krwawiacymi nogami hehe, niestety nie moglem byc na jego targaniu. Mieszkam w Gdansku (pracuje za granica),chcialbym jakos wspomodz.Pozdrawiam.Tomasz
Bocian Napisano 2 Lipiec 2007 Autor Napisano 2 Lipiec 2007 Galeriahttp://www.odkrywca.pl/galeria,hetzer-konserwacja-,449.htmlJutro zrobię fotki skrzyni biegów która naprawdę robi wrażenie.Co do pomocy każda się przyda finansowa również jednak żeby to miało ręce i nogi również prawnie muszi się Latebra sama zadeklarować. Jutro porozmawiam z nimi o tym bo PR to im zawodzi na całej linii i po całości :(
Bocian Napisano 4 Lipiec 2007 Autor Napisano 4 Lipiec 2007 Po rozbiórce bardzo mocno prawdopodobnym scenariuszem unieruchomienia Hetzera było ukręcenie wału spowodowane próbą ruszenia na siłę po trafieniu w prawe przednie koło i wannę. Trafienie zablokowało prawą gąsienicę co spowodowało ukręcenie krótkiego wałka napędowego.
michal7589 Napisano 4 Lipiec 2007 Napisano 4 Lipiec 2007 Ooo cholerka widzę, że cała ekipa nie próżnuje i ostro wzięła sie do robotę!Szkoda że mieszkam na drugim końcu kraju bo chętnie bym w jakiś sposób pomógł!Co dalej w palach bo widzę że minią pociągnięty, skrzynia w konserwacji...
braun Napisano 5 Lipiec 2007 Napisano 5 Lipiec 2007 już dziś wysłałem (priorytet koło poniedziałku powinien być)mały drobiażdżek do rekonstrukcji Hetzera.Niewiele ale cuś.Pozdrawiam braun
Bocian Napisano 5 Lipiec 2007 Autor Napisano 5 Lipiec 2007 Nie dałem rady zrobić fotek dokładnych skrzyni, zamieszczę parę zrobionych wcześniej.Po dokładnych oględzinach jestem pod wielkim wrażeniem pomysłowości i prostoty układu napędowego. Można go było naprawić w każdych warunkach prostymi narzędziami i jego budowa gwarantowała dużą trwałość. Sama konstrukcja na przekładniach planetarnych blokowanych mechanizmem krzywkowym jest po prostu zaskakująca. To typowy mechanizm jak w automatycznej skrzyni biegów tyle że ze sterowaniem mechanicznym ręcznym. W sobotę będzie demontowany dalej układ napędowy a dokładniej hamulce i przekładnia główna.
pomsee Napisano 6 Lipiec 2007 Napisano 6 Lipiec 2007 W artkule w Odkrywcy" na temat wydobycia Hetzera są zdjęcia Wlthera P38 i magazynku chyba od MP40 natomiast w tekście nie ma wzmianki o tym. Czy oba przedmioty zostały wydobyte z wnętrza wraku?
Bocian Napisano 7 Lipiec 2007 Autor Napisano 7 Lipiec 2007 Poproszono mnie żebym zamieścił na forum prośbę o dokumentację techniczną kół napinających. Najlepiej rysunek techniczny lub dokładne zwymiarowanie.
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 Panowie szlachta z Warszawy.Człowiek który remontuje zawieszenie ma prośbę aby ktoś komu by to nie sprawiło kłopotu wybrał się do MWP i zwymiarował tylne koło.Najlepiej skontaktowac sie ze mna na maila z pod nicku lub z Bocianem podac numer kontaktowy a człowiek zadzwoni i powie o co najbardziej chodzi.A swoją drogą ma ktoś zdjęcie tego hetzera z MWP?tą nie zniszczoną stronę?Ile śrub ma koło napinające?Pozdrawiam
jaca2003 Napisano 7 Lipiec 2007 Napisano 7 Lipiec 2007 I jeszcze jedno. Zalezy na czasie.Pod koniec tygodnia człowiek wyjezdża na troche za granice a w tym czasie można by było już je robic.Pozdrawiam
ASZ71 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Witam.Fotka Hetzera z MWP, niestety jego zdjęcie z widocznym kołem napinającym mam tylko takie.Wygląda na to, że ma ono 9-ć śrub.
jaca2003 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Sorki nie o sruby tu chodzi a otwory odciążajace w kole.Ten ma jak widac dwanaście.PozdrawiamP.S.Mimo wszystko może by się ktoś wybrał i zwymiarował koła?
ASZ71 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 jaca2003 zajrzyj do skrzynki", masz tam mój numer tel. podjadę.
Bocian Napisano 8 Lipiec 2007 Autor Napisano 8 Lipiec 2007 Nieśmiało tylko zwracam uwagę że Hetzer z Juraty ma koła napinające nietypowo z 8 otworami więc w tym przypadku ważne są wymiary zewnętrzne, średnica, odsadzenie, frezy.
jaca2003 Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Dzięki kol ASZ71 Namiar na Ciebie przekazałem .Powinienes zaraz miec telefon.Pozdrawiam
ChrisFly Napisano 8 Lipiec 2007 Napisano 8 Lipiec 2007 Praca nad tym hetzerem to jakiś wyścig? Goni Was ktoś?Braki w dokumentacji a już ludzi z warsztatu chcecie angażować.Koło napinające jakie miał ten hetzer to jedno z typowych kół. Nawet więcej, widać wyraźnie na zdjęciach, że powojenne G13 miały takie same koła. Może warto popytać o oryginały?Koła napinające hetzerów były mocowane na 8 śrubach.Zaglądaliście do GP#089? Jeśli nie to pragnę donieść, że znajdziecie tam zdjęcia zdemontowanego zawieszenia w komplecie. Zresztą nie tylko zawieszenia: płyty pancerne, osłony, nawet skrzynki narzędziowe. Wszystkie zdjęcia ostre jak przysłowiowa żyletka.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.