Skocz do zawartości
  • 0

co to za pistolet

wojpo7

Pytanie

Napisano

Mam pytanie. znalazłem coś takiego na polu. jest bardzo zardzewiały. Co to może byc za pistolet? proszę o pomoc w identyfikacji.

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
OK.walę się w pierś aż huczy.Kruszyna i jacenty mają rację.Dane pochodzą z książki Broń strzelecka armii niemieckiej 1871-1945.Cz. I.Pistolety i rewolwery."
Napisano
A ja dalej twierdzę ,że to Browning 1900 i zapytam się przy okazji skąd masz takie wiadomości ,że Langenhan to licencyjna wersja Browninga? Bo jak dla mnie to dwie różne konstrukcje dwóch różnych konstruktorów podobne" zewnętrznie (była wtedy moda na Browningi 1900)
Napisano
Niektórzy tak pisali ,ale odnaleziono niedawno pistolet Principa w klasztorze Jezuitów w Wiedniu. Teraz jest wystawiony w Muzeum Historii Wojskowości
Napisano
a więc spór został rozstrzygnięty - teraz na bank wiem co to jest - jeszcze raz dzięki wszystkim za precyzyjne info. pozdrawiam
Napisano
Niektórzy tak pisali ,ale odnaleziono niedawno pistolet Principa w klasztorze Jezuitów w Wiedniu. Teraz jest wystawiony w Muzeum Historii Wojskowości
Napisano

Mam pytanie. znalazłem coś takiego na polu. jest bardzo zardzewiały. Co to może byc za pistolet? proszę o pomoc w identyfikacji.

Napisano
Pistolet ze zdjęcia to FL Selbstlader znany jako Langenhan.Firma F.Langenhan początkowo trudniła się produkcją elementów broni i związana jest z okolicami m.Suhl w Turyngii. Po roku 1886 uruchomiono produkcję broni myśliwskiej i sportowej,rakietnic i wiatrówek.Produkowano też rowery pod marką METEOR.A FL SELBSTLADER to nic innego jak licencyjna wersja BROWNINGA 7,65 skonstruowanego ok. 1914r.Broń z zamówień rządowych miała okładki kolby bakelitowe, natomiast na rynek prywatny oraz pod koniec produkcji-drewniane.
Napisano
Powinienem napisać Browning wz. 1900 (czyli jak widać jest to data powstania konstrukcji) . Poszukaj w wyszukiwarkach.Możesz nawet pewnie wpisać Franciszek Ferdynand to też Ci coś pokaże ,bo z takiego zastrzelił go Gawriło Princip :)
Napisano
Zgadzam się z Jacentym, to Browning 1900. Nieco podobne Langenhany miały poważną wadę konstrukcyjną. Jeśli dobrze pamiętam, chodziło o mocowanie zamka.
Nie sądzę, żeby FN pozwoliła sobie na taki błąd.
Napisano

Tu Browning 1900.Charakterystyczny dla Langenhana był widoczny na zamku zawiasowo mocowany zatrzask montażowy w którego górnej części wycięto szczerbinę celowniczą.

Napisano
Ja w kwestii formalnej arcyksiąże Franciszek Ferdynand zginął od strzału z Browninga ale nie 1900 tylko 1910 :)
pozdro
Jadzia
Napisano
wielkie dzięki jacenty - ja się na tym nie znam ale co oznacza 1900 jest to rok produkcji czy poprostu standardowe oznaczenie broni?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie