Skocz do zawartości

jaja z kompanii repr.WP

okejos

Rekomendowane odpowiedzi

A Wy macie obaj, niestety, problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Gdzie tam jest choć słowo o rządzie? Pomysł wyszedł od posłów, a broni nie kupiło wojsko.
Z drugiej strony nie rozumiem, z czego taka wioska, że aż występu na uroczystościach ma z tego powodu nie być - wszak można broń wypożyczyć z rekwizytorni.

Pzdr

Grzesiu

Witam
Ja mam pytanie: kto zapłacił za mundury i kto był odpowiedzialny za koordynację zakupów ? Nie chodzi mi tu o personalia, ale o organizację czy firmę. No bo nie wierzę, żeby posłowie się skrzyknęli i każdy dał tysiaka na tacę.

Pozdrowienia
Badylarz

finansowanie w budzetówce jest takie, że jest uchwalony budżet na cały rok z podziałem na różne sprawy np: żołd, premie, opłata za prąd i wodę, konserwacja budynku, zakup różnych potrzebnych rzeczy. jak się mieszczą wydatki w tych kategoriach i sa na to rachunki to nie ma sprawy, mogą być mundury.

panowie faktycznie jedyny polityczny" akcent to ta inicjatywa posłów. Reszta to ciężka praca" organizacyjna kogoś z WP. Ja bym się raczej dopatrywał niezłego interesu dla firemki która te mundurki uszyła. Na kiolometr ta sprawa wydaje sie cuchnąć jakimś przekrętemn lub poprostu brakiem gospodarności. i może właśnie o to tu chodzi dla WP strata kasy niewielka a dla firmy zaufanej zarobek wart zachodu no i zamówienie państwowe więc mucha nie siada"

A skąd od razu broń taki problemem się stała? A skąd mieli broń w PAnu TAdeuszu"? Jak na jedną imprezę w roku taniej by wyszło wypożyczyć wszystko z filmówki. Pewnie w magazynach mają trochę mundurów z filmów i przedstawień o tematyce powstania listopadowego.

Mundury z filmów odpadają, niestety. Przykładowo, powałkujmy jeszcze tego nieszczęsnego Pana Tadeusza - w Krakowie była wystawa elementów scenografii z filmu. Mundury niektórych żołnierzy miały epolety... z kartonu. Część odznaczeń również powstała w podobny sposób, z masy papierowej. Stąd użycie takiego mundur byłoby bez sensu - to, co na filmie da się ukryć i znika w tłumie, na defiladzie wyjdzie na pewno.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie