Skocz do zawartości

wytyczne konserwacji , czyli moje przeżycia erotyczne w MWP

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 86
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W ZOO w Zamościu (wprawdzie inna działka, ale przez analogię) płacisz 2-5PLN (nie wiem jak teraz) przy bilecie i możesz fotografować w pełni legalnie. Korzyść obopólna - i dla mnie, i dla ZOO. Dlaczego nikt na to nie pójdzie w MWP ?
Napisano
Szanowni koledzy
Jakoś tak mi się zebrało na parę pytań. Jeżeli na całym świecie można fotografowac w Muzeach ? To jakoś tak się składa, że w Moskwie najstarszych egzemplarzy umundurowania nie można a i takoż jest w Paryżu. W Muzeum broni pancernej w Saumur jest bardzo miła obsługa i polecam to miejsce ale wchodzenie na pojazdy nie jest tam mile widziane. Co innego na Wale Atlantyckim. Więc pewne różnice są i obostrzenia dotyczące eksponatów. Proponuję pojechac do Bayeux i pomacac sobie znaną tkaninę. Jakoś nikt mi tego tam nie zaproponował. Natomiast w Muzeum w Angers średniowieczne arrasy, wiszą przybite współczesnymi gwoździami do listewek. Każdy kto przechodzi może sobie pomacac.
Gwoli ścisłości - nie zamierzam bronic ani ganic MWP. Interesują mnie powody a nie zestawianie Zoo z jakimkolwiek Muzeum. Co w pewnym sensie jest obraźliwe tak dla Muzeum, jak i dla Zoo.
Jak pójdziesz do peep show to też nie można sobie pomacac ale czy takie porównanie ma sens ? Fakt - zapłacisz trochę więcej niż w Zoo :))))))))
Napisano
Tak czytam i śmiać mi się chce. Patron niech zostanie społecznym konserwatorem,niech szuka rozwiązań i działa, a nie tylko krytyka, ironia i krytyka, a Pan Korbaczewski niech założy muzeum marzeń. A gdzie nie wolno robić zdjęć?Np. Arsenał w Graz'u www.zeughaus.at , lub Zeughaus w Berlinie DHM, albo Volkerschlachtdenkmal w Lipsku.
Sorry Panowie,ale bardziej jestescie teoretykami,aniżeli praktykami. Goździkowa opowiadała? :))))
Napisano

Co do poziomu muzeuów na zachodzie europy to nie byłbym skory do samych pochwał.
Muzea od niesamowitego nakładu sił środków, eksponatów po nieudolne braki w technice wystawienniczej i błędami merytorycznymi.( byłem w kilku takich że po wejściu do środka nigdy bym nie przypuszczał że jestem w UK).
Co do fotografowania, nigdy nikt mi tego nie zabronił za to trzeba niezłym sprzętem dysponować- wszystko jest za szklanymi ( czy pleksowymi) gablotami.
Ale chciałbym, miec możliwość pozyskania takich manekinów w moim muzeum....
Tu foto z air muzeum w Evington.

Napisano
Horhe jedyny komentaż jaki mi się nasuwa w kwestii społecznego konserwatora" jest cytatem ze znanego filmu :
społecznie to ja moge Panu zaśpiewać w tym chórze..."
a w kwesti szukania rozwiązań i działania to myślę że kolega trafił w dziesiątkę ponieważ ja już swoje rozwiązanie akurat znalazłem i działam.

pzdr PATRON - Fundacja Wojskowości Polskiej
  • 2 years later...
Napisano
Ja z muzeum mam miłe skojarzenia. Kiedy byłem w muzeum wojskowym, nie było żadnej tabliczki informacyjnej (wszędzie pełno kamer). Poszedłem do dyrektora i zapytałem czy w muzeum można zrobić zdjęcia, na to odpowiedział, że zdjęć mogę sobie robić ile chcę tylko prosi aby nie dotykać eksponatów(motory z żołnierzami-manekinami stały tylko odgrodzone sznurkiem).
Napisano
Czytałem, że zniesiono opłaty za fotografowanie.A co do opłat, to zamiast za ich pobierania , można ustawić puchę z napisem a remonty zabytkowych pojazdów".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie