Gebhardt Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Miszka, jakbys mogl mnie tez te wymiary przy okazji podrzucic (dzieki Cieciwa) to bylbym niezmiernie wdzieczny. Chcialbym porownac z skrzynia B zestawu do budowy linii polstalych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Gebhardt, to ja poprosze wymiary tych skrzyn od Ciebie :)Miszka, naprawde nie widzisz o jakie wymiary chodzi ?mam poprawic rysunek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 2 Czerwiec 2006 Share Napisano 2 Czerwiec 2006 Sorki,cieciwa chyba jestem breszczaty na jedno oko.Dostaniesz szczegołowe wymiary,Gebhardt też.Houk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 witam, jest wielce prawdopodobne - 99% że ta ze zdjęć jest na miny 5 kg polskie pzdr tiaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 sygnowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 otwieranie boczne i górne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieciwa Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Tiaret, to Twoje?Bardzo poprosze o szczegolowe wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 4 Czerwiec 2006 Share Napisano 4 Czerwiec 2006 Tiaret skad takie przypuszczenia? Pierwszy raz widze podobna skrzynke. warto zwrócić uwage na to ,ze jest ona bardzo masywna i do tego tyle tych okuć! Ja niestety nie mam zadnej koncepcji co do tej skrzynki...pozdro Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 5 Czerwiec 2006 Share Napisano 5 Czerwiec 2006 cieciwa - moje. wymiary to 73,5x53,5x35 cm. ostatnie to wysokośćmarek123 - przypuszczenie jest stąd że deseczki podziałowe idealnie pasują do wkładania naszych 5 kg....i są delikatne odciśnięcia w kształcie przypominającym ...pzdr tiaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 5 Czerwiec 2006 Share Napisano 5 Czerwiec 2006 Dasz rade zrobic foto tego odcisniecia w drewnie ? pozdro Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 Tiaret - nie upieram sie ale cos mi nie gra. Co rozumiesz przez miny? Bo miny ppanc byly transportowane jako korpusy a dopiero przed uzyciem ladowano je kostkami standardowymi mat wyb 200g poczym szly do noszakow po 10. Nawet jezeli chodzi o korpusy to nie widze po co taka fikusna skrzynia. Juz bardziej mi przypomina skrzynie do materialow lacznosci albo minerska. Oczywiscie mogly w tej skrzyni byc przenoszone miny ale jesli tak to chyba jakas improwizacja z braku ospowiedniego sprzetu. Miny 5kg? To chyba pomylka. Maks mat wyb w skrzyni to 1.4 kg, chyba korpus nie warzyl 3.6kg? Postaram sie dogrzebac dokladnych danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tiaret Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 Gebhardt - oczywiście 5 kt - miało być czyli pięć kostek...lenistwo w pisaniu się mści ....sorry ..Ja nie wykluczam że ta skrzynia jest pewnego rodzaju improwizacją - jej przeznaczenie na miny ...jak się uda to dam zdjęcie tych wygnieceń przypominających korpusy....dodatkowo deseczki podiziałowe wyglądają na dobijane nie oryginalnie, choć w epoce co by potwierdzało adaptację skrzyni na inne potrzeby np transport min.niestety nikt nie ma żadnej wizji innego przeznaczenia tej skrzyni , a ta układanka z minami wydaje się być prawdopodobna...pzdr Tiaret Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 6 Czerwiec 2006 Share Napisano 6 Czerwiec 2006 Heh, heh, wizji to moglbym zasugerowac sporo np skrzynka bateryjna, na sprzet lacznosci, minerska etc etc. Chodzi o to ze bez konkretow z ktorymi mozna zrobic porownanie to mozna gdybac do smierci....:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 7 Czerwiec 2006 Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Wziete z z instrukcji:Puszki do min transportuje sie w skzynkach drewnianych z przegrodkami z listewek po 25 sztuk w kazdej skrzynce. Transportowac wolno tylko puszki pouste lub zaladowane materialem wybuchowym, LECZ NIE UZBROJONE ZAPALNIKAMI". Czyli z tego wynika ze jednak w wojsku transportowano te miny w stanie zlozonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 7 Czerwiec 2006 Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Dla odmiany miny w nosidlach na furgonie Polski Fiat patrolu minerskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 7 Czerwiec 2006 Share Napisano 7 Czerwiec 2006 Ten pan po naszej prawej rozladowuje noszak do min. Wracajac do tematu skrzyn, to jezeli byly pakowane po 25 szt w stanie zlozonym do jednej skrzyni to musiala byc pokazna skrzynia. Te drewniane noszaki na zdjeciu furgonu przenosza po 10 szt kazda, ergo 2 i 1/2 takiego noszaka szlo do skrzyni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 7 Czerwiec 2006 Share Napisano 7 Czerwiec 2006 I chcialem sie zapytac czy ktos ma powyzsze zdjecie w lepszym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 7 Czerwiec 2006 Share Napisano 7 Czerwiec 2006 gebhardt skad te foty ???Czy na tym Fiacie skrzynie te sa mocowane na stałe ? Czy to jakies specjlane noszaki ?pozdro Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Zdjecie z saperami pojawialo sie kilkakrotnie w ksiazkach lat 70tyc np w Bitwy Polskiego Wrzesnia Zawilskiego. Sadze ze oryginal byl (miejmy nadzieje ze nadal jest) w WAFie czy CAWie. Zdjecie furgonu ktos mi laskawie uzyczyl do skopiowania. Najprawdopodobniej jest to zdjecie albo Janka tarczynskiego albo IPiMS. Niestety, jak idiota nie zapisalem a teraz niech mnie zabija a nie pamietam. Postaram sie przy okazji przesledzic tropy. Zdjecie jest chyba z BBTSap i przedstawia jakas faze (niekoniecznie ostateczna) projektowania standartowego wyposazenia wozu patrolu lub sekcji minerskiej. BBTSap wykonalo samochody modelowe i rysunki a oddzialy we wlasnym zakresie wykonywaly przerobki wiec jest duze prawdopodobienstwo ze byly pewne odchylenia od normy w pojedynczych egzemplarzach. Obiekty ktore widac to sa odejmowane drewniane noszaki na 10 min. Interpretuje to co widze na zdjeciu ze byly rzemienne paski przytwierdzone do burt (ewent nitami) ktorymi mocowano noszali w czasie jazdy. Niedlugo skoncze budowe kilku jegomosci zapylajacych z takimi noszakami, wiec bede mogl pokazac o co chodzi (jak ja to widze w kazdym razie :) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 8 Czerwiec 2006 Share Napisano 8 Czerwiec 2006 Niedlugo skoncze budowe kilku jegomosci zapylajacych z takimi noszakami"Czyli mam rozumiec, ze jestes modelarzem ? jesli tak to z checia zobacze foto tego oto" ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi