281 Napisano 12 Marzec 2007 Autor Napisano 12 Marzec 2007 Witam!Znalazłem coś takiego,przypomina okienko i do tego jest jeszcze dużo kawałków aluminiowych.Całość była nitowana.zdj.1
281 Napisano 19 Marzec 2007 Autor Napisano 19 Marzec 2007 Spory kawał żelastwa,wiecie co to?Domysły są ale lepiej się upewnić.
huk 100 Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Jest bardzo podobna od mojej tylko moja jest sprawna daje iskrę jest na fotce tutaj rozkręcona troche od korpusu i posiada nakrętkę do przewodu a u twojej jest widoczny tylko gwint po niej-moja pochodzi z Ła 5 FN który posiadał 14 cylindrów x 2 świece to daje 28 świec-ale to nie wystarczy do identyfikacji –najlepszy w tym jest Bombel –ale coś go ostatnio nie ma na forum poszukaj jego posty może znajdziesz przy jego niku aktualną poczte i może spróbujesz do niego na Priva-pozdro
huk 100 Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 I od przodu -myślę że trzeba iść w kierunku pierwszej fotki –okienek ? – i w kierunku jak ty je nazwałeś drzwiczek –do luków inspekcyjnych ? zrób fotkę tych drzwiczek z drugiej strony -pozdro
PG Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Fakt skrzyneczka od MG, nie chciało mi się jej targać... Chociaż potem moja mówiła że... jej się nawet podobała?
bombel Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Jestem HUKU jestem.Alem księgowy to teraz gorący czas dla mnie ale odezwę się jeszcze. Ruskie to jak nic ale jeszcze nie jest przesądzony typ.281 wrzucaj fotki całości a nie same bicia bo one najczęściej niewiele mówią. Dobra tez jest miarka przy fotkach. Na pewno da sie ustalic co to.pzdrwmbombel
Szarubek Napisano 12 Kwiecień 2007 Napisano 12 Kwiecień 2007 Witam!281 - czy mógłbyś zdjęcia w lepszej rozdzielczości przysłać mi na priva: szarubek@wp.pl ?Sześciocylindrowe silniki lotnicze raczej nie pojawiały się w rosyjskich samolotach II wojny światowej. Były za to 12-cylindrowe, chłodzone cieczą. Wydaje mi się, że na jednym ze zdjęć (post z 2007-03-12 09:46:00) jest wlot do chłodnicy...Pozdrawiam - Szarubek
281 Napisano 18 Czerwiec 2007 Autor Napisano 18 Czerwiec 2007 Witam!Wracając do tematu po długim czasie mam do was pytanie.Mianowicie-Przypuśćmy iż to nie był samolot,to czy na przykład mógł być to jakiś pojazd radiolokacyjny lub coś w tym stylu?Przypomniało mi się iż będąc w wojsku takie pojazdy miały kasty z aluminium.Pozdr.281
butchcassiddy Napisano 14 Kwiecień 2007 Napisano 14 Kwiecień 2007 Wydaje mi się że ten okrągły przedmiot na saperce to kosz sprzęgłowy od jakiegoś małego silnika spalinowego (tak do 250 cm). Możliwości zastosowania takich silniczków jest mnóstwo, od małych motocykli przez stacjonarne, napędzające dosłownie wszystko po rozruszniki lotnicze.
281 Napisano 2 Kwiecień 2007 Autor Napisano 2 Kwiecień 2007 Witam!Coś cisza w eterze:)Znalazłem kawałek jakiegoś zegara z tej maszyny i jest na tej części bity numer 10408,podejrzewam iż to w niczym nie pomoże.Maszyna prawdopodobnie miała szkielet drewniany,z zewnątrz była obłożona aluminium.Może ma ktoś jakieś propozycje?Pozdr.281
281 Napisano 17 Sierpień 2007 Autor Napisano 17 Sierpień 2007 Witam!Będąc w okolicy jakiś czas temu spotkałem miejscowego i po krótkiej rozmowie weszliśmy na temat tych pozostałości alu.A więc jak mówił jest to najprawdopodobniej ruski bombowiec Ił-2 który został zestrzelony w czasie nalotu na cytadelę poznańską.Czy faktycznie to mógł być on?Tego nie wiem:(Pozdr.281
281 Napisano 19 Marzec 2007 Autor Napisano 19 Marzec 2007 Do identyfikacji!Jest to bicie na tej części z tak duża ilością nitów.Może być nie wyraźne,wyraźnie widać rosyjską literę D 4 pod spodem mniej wyraźne.Pozdr.281!
Pytanie
281
Witam!
Znalazłem coś takiego,przypomina okienko i do tego jest jeszcze dużo kawałków aluminiowych.Całość była nitowana.
zdj.1
37 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.