Skocz do zawartości

wódka w proszku WH / SS

e g z e k u t o r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
spirytus drzewny sie to chyba nazywalo- ale chyba nie do stosowania wewnetrznego to jest
ale nasi bracia slowianie ze wschodu nie takie wynalazki wypijali...
Napisano
Jest to taka sama bajka jak ta o Kopciuszku , w innej wersji brzmi mniej więcej tak ;jak byłem w wojsku [ opowiada mi kumpel polej woda ]to takie tabletki mieli że wrzucałeś do wiadra z wodą i po chwili wiadro czystej gorzały było.A jak ja byłem w woju ,to po gorzale na metę musiałem biegać , tabletek nie dawali .Pozdro...
Napisano
fakt słyszałem o tym. miałem w rodzinie dalszej goscia który podczas wojny pracował w niemczech u Bauera i on tez opowiadał ze w piątek bauer brał wiadro wody sypał jakis biały proszek mieszał kijem i wódzia była jak ta lala
Napisano
Ja też słyszałem o tajemniczym proszku, który w połączeniu z wodą dawać miał alkohol.Opowiadała mi o tym moja babcia.Fakt iż tajemniczy proszek występuje w niezależnych opowieściach może dać do myślenia.
Napisano
Skoro Niemcy wprowadzali na wyposażenie wojsk zupy w proszkach, specjalną chyba liofilizowaną żywność konserwowaną to dlaczegóż nie było by wynalazku ersatzowego gorzały.
Napisano
Witam.Starszy człowiek opowiadał mi.Przyszedł niemiec otworzył konserwę napluł do niej i miał ciepły posiłek.Reakcja chemiczna lub cos podobnego.pozdro
Napisano
A moze po prostu Adolf wcielił do armii Jezusa?Bo jakos tak jak mnie moja zawodna pamiec nie myli to gdzies było coś o wodzie i winie?Ale to było 2000 lat temu.Wiadomo technika idzie naprzód Jezus mógł miec najnowsze osiągnięcia techniki mienieckiej i wyszedł mu spirt?
Tylko czemu po wojnie NKWD Jezusa nie szukało?
Pozdrawiam
Napisano
Dziwni jesteście – przecież to była typowa bezalkoholowa wódka w proszku, produkt uboczny pozyskiwany podczas wytwarzania oranżady w proszku, ulubionego przysmaku z czasów mojego dzieciństwa.

Od dawna wiadomo, że Niemcy planowali początkowo produkcję bezalkoholowego spirytusu w aerozolu na potrzeby DAK, ale po klęsce stalingradzkiej musieli zrezygnować, bo Front Wschodni miał pierwszeństwo, a aerozol w warunkach rosyjskiej zimy się nie sprawdził – stąd proszek.

Myślałem, że każde dziecko o tym wie!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie