Skocz do zawartości

Jagdpantera z bagna wyziera....

herring

Rekomendowane odpowiedzi

W pracy luzik, więc można chwilkę poświecić na forum.
Masz rację Acer, Nashorn to wspaniały pojazd, chociaż z gołą d..ą i wielki jak stodoła. Właśnie dlatego też jest piękny, i osobiście wolałbym go od Jaga, choćby dlatego że zachowało sie ich chyba mniej na świecie.
Jak miał czas i zaczaił się w krzakach, to jednak jak dobrze przycelował to niejeden kaczor rozłożył sie na czynniki pierwsze. Fakt, w monografii podane są przypadki trafień z ponad czterech tysiecy metrów.
Z kolei Jaga to groźny drapieżnik, działający z ukrycia, ale nie pękał przed spotkaniem twarzą w twarz.
I to odróżnia te dwa sprzęty. Ich zastosowanie to praktycznie broń defensywna, choćby ze wzgledu na to, iż od momentu użycia obydwu pojazdów w walce, niemcy byli już tylko w odwrocie.

• Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Odpowiednikiem Jagdpanter na podwoziu słynnej IV-ki parametrami (moze za wyjątkiem kalibru działa (75mm L70)odpowiada doskonały Jagdpanzer IV - niska sylwetka doskonałe parametry w/w działa oraz dobre opancerzenie stawia go w jednym rzędzie kategori z Jagdiem....

...Dlaczego z gołą d..... ?
Jest to analogia do określenia jakim Rosjanie ochrzcili swoje działo SU-76 doslownie nazywali je Ferdynand z gołą dupą" Podobieństwo do Nashorn" nasówa się samo jeśli porówna się oba pojazdy (może za wyjątkiem masy pojazdów i kalibru i parametrów działa). :)

A jak tam nasza Jaga, czy ruszyły już poszukiwania terenowe???

Ciekawe czy wars już wysłał zawiadomienia ze zdjęciami do wszystkich konserwatorów wojewódzkich? W końcu taka dolinka może byc w kazdym zakątku Polski, ( no i nie tylko polski ) ktoś jak dobrze pamietam, proponował nawet doniesienie na policję!

Mogę poinformować wszystkich jaką wiadomość dostałem, zatrzegam że może być nie do końca prawdziwa.

Otóż Jagdpantera przekraczając samowolnie i nielegalnie zieloną granicę Najjaśniejszej na zachód, utknęła w Odrze i znajduje się w strefie granicznej ( ale po naszej stronie! ) niedostepnej dla postronnych. Jest to podobno jedna z tych ośmiu sztuk wymienionych przez warsa w jego raporcie specjalnym. Ta Jaga mogła byc tajnym agentem i teraz została zdemaskowana.
prawda czy fałsz?

Kończę temat osłaony działa 88mm w Jagu tu na zdjęciu wida dokładnie sposób mocowania fartucha osłony...[IMG]http://i18.tinypic.com/4h1iv7b.jpg[/IMG]jak widac nijak nie przypomina ono to co leży w wodzie....; )

Jezeli zdjecia pochodza z jednego dnia to jest to fikcja!!!

Po 1: nioe zgadzaja sie proporcje lodu przed pojazdem
Po 2: ksztuny wystajace z wody zmienily pozycje.
Po 3: ksztuny za pojazdem znikneły.

Gratuluhe wkladu w prace, bo na probkowaniu kolorow zgadza sie z tłem.

Pozdr

• 2 years later...
Co do jazdy wzdłuż rzeki, pisał o tym Suworow w Żołnierzach wolności"
Podczas próby sforsowania zbiornika wodnego typu staw, czy rzeka nie wolno za bardzo bawić się w sterowanie pojazdem. Czołg mimo swojej masy stanowi zbiornik powietrza. Podczas próby najmniejszego chociażby skrętu w tę, czy inną stronę pojazd może zacząć się obracać jak szalony. Nie pamiętam już dokładnie jak to było napisane. W każdym razie jeżeli zakładamy, że zdjęcie jest autentyczne można spróbować sobie odpowiedzieć na pytanie dlaczego ów pojazd jest w takiej, a nie innej pozycji. Może faktycznie załoga chciała przejechać przez rzekę, ale zaczęli skręcać to tu, to tam i w końcu się ewakuowali. Mało to przekonujące, ale zawsze jakaś teoria...

ale kolego kotleta odgrzałeś... przeczytałem całość fotki są jakieś nie teges... nie chce mi się ich analizować choć mnie kusi nie powiem, tylko generalnie wszystko chyba zostało już powiedziane i nie ma sensu z powrotem się w to zagłębiać

pozdro!

• 4 years later...
i bez śniegu.Coś te gąski naprężone za bardzo .Foto

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=505488332902006&set=a.505486766235496.1073742068.451074868343353&type=1&permPage=1

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 18:38 21-01-2014

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie