Skocz do zawartości

zatopiony czołg w Pilicy w Tomaszowie Maz.

darcos

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie. Ostatnio rozmawiałem ze znajomym i dowiedziałem się, że w Pilicy w Tomaszowie Maz. natrafiono na jakiś czołg, gdzieś na wysokości oczyszczalni ścieków. Na razie nie ma fun duszy na wydobycie, ale wkrótce moja sie tym zając. Czy ktoś wie co to za czołg, no i oczywiście, czy tak informacja jest prawdziwa?

• Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam.

Wszystko się zgadza. Na wysokości oczyszczalni ścieków został zlokalizowany jeden pojazd, który uwaga... już wydobyto! Okazał się nim rzadki 18-tonowy ciągnik SdKfz 8/DB 10.

A było to lat temu 8... :)

Pozdrawiam.

W 1989 roku wydobyto FAMO" - to fakt [jak ten czas leci], ale namierzono również w Brzostówce w połowie lat 90-tych kolejny pojazd - podobno niemiecki czołg?! Tak na marginesie to miałem o niego zapytać na Forum, bo zapotrzebowanie społeczne" na poniemieckiego kota jest w narodzie ogromne, o czym świadczy wielkie zainteresowanie blaszaną imitacją takowego, jaka niedawno była przedstawiona na Forum.
Bardzo być może, że ten czołg, o którym pisze Kol. Darcos [bo o 2-ch FAMO wydobytych z Pilicy nie słyszałem] to ten, do którego wydobycia przymierzano się dziesięć lat temu?

balans

balans - tak jak pisalem, na wysokosci oczyszczalni wyciagnieto Sd.Kfz 8/DB 10 (dla scislosci nie czolg, lecz ciagnik artyleryjski).
FAMO z tego co wiem wydobyto 2 (jeden koło" Tomaszowa, drugi na wysokości Piotrkowa Tryb).

Szkoda, ze wiekszosc tych dobrych trafien poleciala na zachód...

pozdrawiam.

Ale ja rozmawiałem kilka dni temu i nie za bardzo chciał znajomy powiedzieć. Wiem tyle tylko, że blisko wydobytego Lufcika" jest jeszcze coś, ale nie jest to ciągnik tylko prawdopodobnie jakiś czołg. W styczniu 45 przez zamarznięta Pilice przejeżdzało wiele wozów i pewnie ten również wpadł do rzeki no i został.
Ale widzę, że Wy nic na ten temat nie wiecie, no to może samemu sie wybrać i czatować, czy już nie robią przymiarek do badania.

witam,
mamy kolejny piękny przykład żę ktoś wie że dzwoni tylko nie wie w jakim kościele....

to że w okolicach lufcika" jest w rzece jeszcze coś to wiadomo od ładnych paru lat . i nie jedno a kilka ( a ile to już nie będę sie rozpisuwał.)i w dodatku wiadomo że część to nie są transportery tylko wieksze sprzety.- to po pierwsze
to że sie ktoś kręci wokół tematu to też wiadomo , a z tego co mi wiadomo to raczej akurat nie Skansen...- to po drugie
a po trzecie to to żę sie kręci to nic nie znaczy...uwierze jak zobaczę pojazd po renowacji , bo wyciągnięcie jest najmniejszym problemem.

PATRON

No to Panowie załatwiać kwity [tak żeby był pełny legal], sponsorów i rwać...
Wiem, wiem że to nie takie proste, ale cały czas mam nadzieję, że na stare lata zobaczę w Polsce prawdziwego kota" w dobrym stanie, a może nawet na chodzie.

Pozdrawiam balans

Żarty, żartami, ale nikt nie szukał. Co ciekawe wersja o poszukiwaniach mówiła coś o jakieś grupie z magnetometrem. Chyba ktoś wymyśla te historie z nudów.
A że wraków w Pilicy jest sporo to każdy wie. Nie tylko nawiedzeni Patron z Akagim.

to sie przyznam.. 2lata temy spływ pontonem po pilicy z.. duzą wykrywką. tak splynelismy 8 km :D a podejrzewam ze moje pływanie to tylko procent w tym co szukaja. a zelazo koło białobrzegów?? tez pare dobrych kilo

cytat ...wersja o poszukiwaniach mówiła coś o jakiejś grupie z magnetometrem."...

Wiewiórki ostatnio spać nie mogą z uwagi na nadchodzącą wiosnę i strasznie świata ciekawe i ludzi co to chadzają ni z tego ni z owego w lutym po brzegu Pilicy. A wiewiórki pamięć fotograficzną maja niezłą.

wiewiórki są pod ochroną, a poza tym, zakładanie sideł to kłusownictwo!
a jeden nietoperek co to też już się był przebudził, bredził coś o jakiejś ważnej ( ciekawe dla kogo ważnej )delegacji ze stolicy w skansenie Pilicy ( ale rym częstochowski się wykluł ).
Ale to pewnie jak zwykle tylko jakieś plotki, a że sezon martwy to i poplotkować przecież nic złego.

Patron zostaliśmy nawiedzeni........
Ciekawe tylko przez kogo i czy bedzie niepokalane poczęcie.
Warsiu c, ty naprawde wieżysz w to co piszesz? Że nikt nie szuka??????????
Naiwny czy co?

Panowie, wy z tymi sidłami to sobie dajcie spokój bo jeszcze trzeba będzie się do drzew przykuć w wszej obronie.
A wiesz Tankist, że te plotki to coraz szersze kręgi zataczają?

Delegacja ze stolicy? Premier przyjechał z gospodarską wizytą?
A w biuletynie KPRM nic a nic nie pisali. :]
To pewnie był ten... no jak mu tam? Gosiewski!
Ale on chyba w peronach się specjalizował? W Tomaszowie superperon będą budować? Co za czasy... :*

Tankist. Odkąd to jesteś zwolennikiem plotek, z gatunku tych, co to jedna pani z wypiekami na twarzy, powiedziała drugiej pani, że coś tam" i gdzieś tam"?
Radzę wziąć kropelki walerianowe. Dużo kropelek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie