jaca2003 Napisano 2 Kwiecień 2007 Autor Napisano 2 Kwiecień 2007 Hałda ze sprzetu to była na tereniw Stoczni Wisła.Pozdrawiam. Cytuj
atego Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 A czy moze ktos slyszal,wie ile IS-2 bylo,moglo byc w gdansku,okolicy? Cytuj
Blitz45 Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 WitamAtego, nie wiem ile IS-2 było w Gdańsku, ale wyobraź sobie, że właśnie wczoraj dopadłem jednego postrzelanego. Nawet udało mi się zajrzeć do środka.Zamieścić foty?Pozdro Blitz45 Cytuj
Blitz45 Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 Na dziś koniec,jutro dorzucę resztę.pozdroBlitz45 Cytuj
mietek Napisano 3 Sierpień 2007 Napisano 3 Sierpień 2007 A jaki to ma zwiazek z tematyka watku?Szkoda ze taki ciekawy watek przerodzil sie w smietnik. Cytuj
atego Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Masz racje Mietek.Pytanie ile bylo ISow w Gdansku nie jest zdjeciem...Zagalopowalem sie.Ty jednak chyba tez,wklejajac link o kopaniu...A ja znalazlem kawalek ISa i dlatego pytalem.Pzdrawiam. Cytuj
mietek Napisano 4 Sierpień 2007 Napisano 4 Sierpień 2007 Pytanie o IS jak najbardziej na miejscu, chodzi glownie o zdjecia dodane juz wczesniej.Przeczytaj watek do ktorego dalem link, poza kopaniem sa tam opisane pancerne jednostki niemieckie i teren ich walki.Napisz gdzie ten kawalek wyszedl, jaki rejon. Cytuj
atego Napisano 5 Sierpień 2007 Napisano 5 Sierpień 2007 Ten kawaleczek wlasnie staram sie ustalic gdzie wyszedl.Ja niestety trafilem go juz na zlomowcu.Oczywiscie odkupilem i prowadze dochodzenie" jak i skad sie wzial i co z reszta?Zlomowiec-Gdansk.A moze ktos gdzies spotkal,slyszal o takim inwalidzie bez lufy? Cytuj
Blitz45 Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Witam kolegówChciałbym wyjaśnić, że prezentowany przeze mnie Is-2 ma związek z tematyką wątku, najprawdopodobniej należał do 3 samodzielnego korpusu pancernego gwardii gen. lejtn. Aleksego Panifiłowa (2 Front Białoruski), który brał udział w końcowej fazie operacji pomorskiej (walki o Trójmiasto), wzgórze 205,5 ,,Donas’’ koło Koloni Chwaszczyńskiej. A że nie dojechał do Gdańska, no cóż, nie on jeden.PS. Atego gratuluję fantu.Blitz45 Cytuj
Blitz45 Napisano 6 Sierpień 2007 Napisano 6 Sierpień 2007 Relacje i wspomnienia osób cywilnych z walk o Gdańsk.http://www.ceeol.com/aspx/getdocument.aspx?logid=5&id=a7d27790-0d88-4cb4-925a-015429f23d03 Cytuj
Misza_GD Napisano 22 Sierpień 2007 Napisano 22 Sierpień 2007 WitamCo do fotografii pzIV z pogranicza Oliwy i Wrzeszcza to obstawiaŁbym cukiernie na ul. Grunwaldzkiej w Oliwie przy pętli tramwajowej.pozdrawiam Cytuj
MarderIII Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 WitamMiło mi gościć na forum odkrywcy.Bardzo ciekawy wątek, do którego i ja chciałbym coś dorzucić. Dość dawno znalazłem w necie fotkę opisaną jako Danzig 1945, tak też ją zapisałem na dysku. Niestety nie pamiętam z jakiej witryną ją pobrałem. A zdjęcie jest bardzo ciekawe. Widać na nim masę sprzętu, przynajmniej dwa Stugi III i kilka Sdkfz 251 różnych wersji. Ciekawie przedstawia się zwłaszcza Pakwagen na pierwszym planie - szkoda że tak obcięty, czy faktycznie jest to Gdańsk, nie mam pojęcia. Pozostawiam to do rozstrzygnięcia fachowcom :)Pozdrawiam Marder Cytuj
zelig Napisano 25 Sierpień 2007 Napisano 25 Sierpień 2007 Cześć,ta fotka wraz z opisem pojawiła się już w tym wątku (wstawiona przez @ndrew): http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=67374#69135 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi