Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 months later...
Napisano
Witam
Atego, nie wiem ile IS-2 było w Gdańsku, ale wyobraź sobie, że właśnie wczoraj dopadłem jednego postrzelanego. Nawet udało mi się zajrzeć do środka.
Zamieścić foty?
Pozdro
Blitz45
Napisano
Masz racje Mietek.Pytanie ile bylo ISow w Gdansku nie jest zdjeciem...Zagalopowalem sie.Ty jednak chyba tez,wklejajac link o kopaniu...
A ja znalazlem kawalek ISa i dlatego pytalem.
Pzdrawiam.
Napisano
Pytanie o IS jak najbardziej na miejscu, chodzi glownie o zdjecia dodane juz wczesniej.

Przeczytaj watek do ktorego dalem link, poza kopaniem sa tam opisane pancerne jednostki niemieckie i teren ich walki.

Napisz gdzie ten kawalek wyszedl, jaki rejon.
Napisano
Ten kawaleczek wlasnie staram sie ustalic gdzie wyszedl.Ja niestety trafilem go juz na zlomowcu.Oczywiscie odkupilem i prowadze dochodzenie" jak i skad sie wzial i co z reszta?
Zlomowiec-Gdansk.A moze ktos gdzies spotkal,slyszal o takim inwalidzie bez lufy?
Napisano
Witam kolegów
Chciałbym wyjaśnić, że prezentowany przeze mnie Is-2 ma związek z tematyką wątku, najprawdopodobniej należał do
3 samodzielnego korpusu pancernego gwardii
gen. lejtn. Aleksego Panifiłowa (2 Front Białoruski), który brał udział w końcowej fazie operacji pomorskiej (walki o Trójmiasto), wzgórze 205,5 ,,Donas’’ koło Koloni Chwaszczyńskiej.
A że nie dojechał do Gdańska, no cóż, nie on jeden.

PS. Atego gratuluję fantu.
Blitz45
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam
Miło mi gościć na forum odkrywcy.
Bardzo ciekawy wątek, do którego i ja chciałbym coś dorzucić. Dość dawno znalazłem w necie fotkę opisaną jako Danzig 1945, tak też ją zapisałem na dysku. Niestety nie pamiętam z jakiej witryną ją pobrałem. A zdjęcie jest bardzo ciekawe. Widać na nim masę sprzętu, przynajmniej dwa Stugi III i kilka Sdkfz 251 różnych wersji. Ciekawie przedstawia się zwłaszcza Pakwagen na pierwszym planie - szkoda że tak obcięty, czy faktycznie jest to Gdańsk, nie mam pojęcia. Pozostawiam to do rozstrzygnięcia fachowcom :)
Pozdrawiam Marder
Napisano
Cześć,
ta fotka wraz z opisem pojawiła się już w tym wątku (wstawiona przez @ndrew): http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=67374#69135