Blitz45 Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 Skąd my ich znamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 Lekkie działo pancerne SU-76M na ulicach Gdańska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 Blitz45 - znajomy tez jest chyba i halftrack z MG.Cel ataku to gdzies w okolicach dworca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 7 Październik 2007 Share Napisano 7 Październik 2007 Czolgu ino kawalek, na Al.Zwyciestwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 8 Październik 2007 Share Napisano 8 Październik 2007 Mietek, zajefajne fotki, szczególnie ta z halfem, zdjęcie na pewno zostało wykonane przed budynkiem dworca gł. w Gdańsku. Молодцы najpierw znieczulali się (%) w Oliwie (patrz post kol. Tomen 2007-02-07 23:39), potem zajechali pod dworzec, a na koniec dali ognia na Łąkowej. P.S, Jeśli ktoś ma ciekawe fotki pojazdów z gdańskim rodowodem, to proszę o wklejanie.Chciałbym również podziękować wszystkim tym, którzy przyczynili się do rozwoju tego ciekawego wątku.Pozdrawiam Blitz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 13 Październik 2007 Share Napisano 13 Październik 2007 Gdańsk A.D.1945Zdjęcie znalezione w necie, niestety tylko moździerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 14 Październik 2007 Share Napisano 14 Październik 2007 Nie wiesz skąd pochodzi ten kadr?A podziękowania to głównie Tobie się należą, bo to Ty tak rozkręciłeś ten watek. Także podziękuj sam sobie i kup sobie coś ładnego w prezencie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 15 Październik 2007 Share Napisano 15 Październik 2007 Witam Zelig,bardzo mi przykro, ale nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ten kadr znalazłem na niemieckiej stronie poświęconej historii Gdańska http://www.br-online.de/bildung/databrd/ode11.htm/ i było jedynym zdjęciem z okresu wojny. Oprócz powyższej strony znalazłem jeszcze coś takiego, http://members.optusnet.com.au/gordmc/Scen-E.htm, ale czy prezentowane tam zdjęcie ma jakiś związek z walkami o Gdańsk tego nie wiem, pozostawiam tą kwestię do rozstrzygnięcia fachowcom. PozdrawiamBlitz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 Nie mogłem oprzeć się pokusie, aby nie wkleić tego zdjęcia (znalezione w sieci), piękny Sdkfz 251/3 na plaży Babi Dół (Kępa Oksywska). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 16 Październik 2007 Share Napisano 16 Październik 2007 najprawdopodobniej Gdańsk A.D1945… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaca2003 Napisano 16 Październik 2007 Autor Share Napisano 16 Październik 2007 Ten budynek w lewym rogu...Mi to tak jakoś przypomina dworzec towarowy Gdańsk Połódnie przy Toruńskiej.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 Jaca, moje pierwsze skojarzenie z tym zdjęciem, to okolice Targu Siennego ul. Okopowa, (na której znajdowała się podwójna nitka linii tramwajowej). Wrak przewróconego tramwaju widać z lewej strony zdjęcia, mogę oczywiście się mylić. Ale za tą lokalizacją przemawiają też inne szczegóły np. budynki widoczne w głębi. Zaczynając od prawej strony ,,wysoki” budynek Banku Rzeszy, Bank Ziemski ul.Bogusławskiego(z lewej strony tego budynku widoczna wieża, której wygląd nie zmienił się chyba do dzisiaj). Kolejny budynek (centralnie na fotce) to Wieża Więzienna (Katownia), budynki z lewej to najprawdopodobniej nieistniejąca zabudowa przy kanale Raduni (Park Konopnickiej, okolice Targu Rakowego). Oczywiście to jest moja interpretacja tego zdjęcia i mogę się mylić, ale taka ilość drzew, jaka jest widoczna na zdjęciu, nie występowała w żadnym innym rejonie miasta.PozdrawiamBlitz45 P.S Jaca, bardzo mi przykro ale mój kolega nie znalazł żadnych fotek ze Stogów, Niemcy zajmują się poszukiwaniem (lokalizacją) czwartego schronu plot. ( chodzi o taki jak na Klinicznej) na terenie 3miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 17 Październik 2007 Share Napisano 17 Październik 2007 O co chodzi z tymi schronami? Takie jak na Klinicznej, czyli nie T-750, ale większe?M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 Witaj BeavisoNie znam wszystkich szczegółów, ale chodzi o jakiś schron plot. (T750, Osiek, Kliniczna) znajdujący się na terenie 3miasta, więcej informacji na ten temat uzyskasz na tej stronie: http://www.truppenmannschaftsbunker.de/infos.htmlPodobny temat był poruszany na forum TPSu.Pozdrawiam Blitz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 18 Październik 2007 Share Napisano 18 Październik 2007 Ale to już jest chyba rozwiązane:- Wo befand sich der vierte T 750 in Danzig? Wer besitzt Fotos?"- Geklärt! Der Bunker existiert noch. Der Standort ist ausfindig gemacht worden"Wg mnie znalazł to co chciał. Brakuje mu natomiast jednego z oksywskiego portu. OK, ale nie róbmy off-topicu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 24 Październik 2007 Share Napisano 24 Październik 2007 Mam pytanie do znawców tematu, do jakiej załogi (503sPzAbt) należał „kotek” zniszczony na gdańskich Stogach (post Jacy z 2007-02-06 12:03). Próbowałem ustalić właściciela tych 14-15(?) banderolek, ale bez rezultatu.PozdrawiamBlitz45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 3 Listopad 2007 Share Napisano 3 Listopad 2007 Czy ,,KT” ze zdjęcia zamieszczonego przez kol. Piława (post 2007-02-16 01:46), który stoi przed czołgiem Karla Brommanna, może być tym wrakiem ze Stogów (ma podobną ilość odniesionych zwycięstw i jest z tego samego pododdziłu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 3 Listopad 2007 Share Napisano 3 Listopad 2007 Gdańsk - Wrzeszcz A.D 2007Miejsce postoju, czołgu dowódcy 1 Brygady Pancernej im. Bohaterów Westerplatte na ul. Hallera (okolice szkoły Conradinum, post z 2007-09-23 00:01). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 3 Listopad 2007 Share Napisano 3 Listopad 2007 Kolejna fotka z serii A.D 2007Z miejsca postoju, czołgu drugiego batalionu,,213”, w czasie historycznego pochodu, do centrum Gdańska (post z 2007-09-26 22:52).Gdańsk – Wrzeszcz ul. S.Okrzei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 8 Listopad 2007 Share Napisano 8 Listopad 2007 Gdańsk – Wrzeszcz (lotnisko) A.D 1945 Rejon operowania ,,KT” z 503sPzAbt, o którym wspominał kol. Beaviso. Zdjęcie ukazuję południową część pasa startowego (dzisiejsze okolice ul. Hynka Gd-Zaspa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 8 Listopad 2007 Share Napisano 8 Listopad 2007 Gdańsk-Zaspa A.D 2007To samo miejsce(widoczny kawałek pasa startowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 8 Listopad 2007 Share Napisano 8 Listopad 2007 Gdańsk A.D 1945Radzieckie ciężkie działo samobieżne ISU-152 na ul. Długiej (Długi Targ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 8 Listopad 2007 Share Napisano 8 Listopad 2007 To samo miejsce 62 lata później… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
the_tuna Napisano 14 Listopad 2007 Share Napisano 14 Listopad 2007 Czołem! wątek trochę przygasł...więc wstawiam fotkę blaszki..niby mały krążek ..ale... no właśnie...664 oddział ciężkich niszczycieli czołgów dosiadający Nashorn-ów ..3 kompania wcielona do 4 Dywizji Pancernej WH zdaje się w lutym 1945 ...więc Nasz fryc" na pewno Gdańsk zaliczył...ciekawi mnie numer 1" skoro był pierwszy na liście to czy nie był przypadkiem dowódcą całej kompanii ??? z tyłu było wypisane kiedyś nazwisko tego człowieka ale w tej chwili nic w zasadzie po nim nie pozostało-było wypisane ołówkiem kopiowym...za wszelkie sugestie z góry dziękuję !!!pozdrawiam całą ferajnę, gdańską i nie tylko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi