Skocz do zawartości

Nowe zdjęcia 7TP - cz.III

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 380
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jak coś widzisz, to powiedz :-) Ja wypatruję ślepia od pół godziny i jedyne, co zauważyłem, to że wzrok mi się pogarsza (co skądinąd w moim wieku nie powinno dziwić) :-)

Pozdro - HZ95
Napisano
Zdjęcie Leszka z postu powyżej to ciekawostka. Opisywane kiedyś jako wykonane na drodze pomiędzy Rawą a Mszczonowem. Ale gdzie dokładnie???? Z pewnością nie jest to droga wylotowa z Mszczonowa bo ona była wtedy wybrukowana czarną, bazaltową kostką. Tu chyba widać asfalt (?), albo inną w miare prostą nawierzchnię. Poza tym, czy mi się zdaje, czy w lewym górnym roku widać rys wysokiego budynku, co by wskazywało, że to jest jednak droga wyjazdowa z jakieś większej miejscowości?
Napisano
Twoje spostrzeżenia są słuszne, możesz je też zweryfikować w oparciu o inne zdjęcia. To najczęściej fotografowany 7TP, z czego można się domyślać, że gdzieś na kierunku Warszawy (opisy też na to wskazują, choć są różne). Charakterystyczne uszkodzenia wozu dają jakąś nadzieję, że być może w relacjach świadków/uczestników są odniesienia do tego wydarzenia.
Napisano
Następne zdjęcie tego samego 7TP. Ten sam budynek w tle. W wolnym tłumaczeniu opisu : Polski czołg za Piotrkowem. Może to pomoże rozwiązać zagadkę.
Pozdrawiam LeszekS
Napisano
Biorąc pod uwagę opisy zdjęć (w tym dość wczesne daty też), duża szansa, że Bjar ma rację.
Ostatnie zdjęcie przedstawia wóz w służbie niemieckiej (duża skrzynia na błotniku, zdemontowana panc. osłona chłodnicy km, ogniwa na przednim pancerzu).
Napisano
1 czołg stracony, 2 uszkodzone - 4.IX Wola Krzysztoporska (1 komp. 2 bczl)
2 czołgi uszkodzone - 4.IX Rozprza, przy moście na Luciąży (2 komp. 2 bczl)
2 czołgi stracone, 5 uszkodzonych - 5.IX Wola Krzysztoporska, Jeżów, Kamocin (2 komp. 2 bczl)

(wg. : R.Szubański, Polska broń pancerna we Wrześniu 1939 roku).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie