Skocz do zawartości

Żydzi - kolaboracja z Niemcami

grove3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam .
Śmigając po internecie trafiłem na stronę o tematyce żydowskiej a dokładnie antykatolickiej .
Chcę się dowiedzieć o przypadkach współpracy Żydów z nazistami . Wiem że było bardzo dużo tego rodzaju zdażeń , nigdy się w ten temat nie zagłębiałem , a teraz chciałbym się przekonać czy ten naród jest faktycznie tylko uciskany i krystalicznie czysty bez skazy .
Zapraszam do wymiany wiadomości na ten temat .
Nie jest to w żadnym wypadku próba dyskryminacji. Jeżeli kogoś urazi ten temat to polecam tą stronę
http://www.rumburak.friko.pl/BIBLIA/religia/falszywa.php
i zakładkę Echa współczesności
Pozdr
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam
A kto powiedział że to naród bez skazy???????????????
Kolaboracja z Niemcami mogła byc tylko krótkotrwała.Wiadomo przeciez jaka była doktryna nazizmu oraz kwestia ostatecznego rozwiązania".

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Zastanawiam sie jak mialy sie po wojnie sprawy z wiezniami funkcyjnymi kapo obozowi" narodowosci zydowskiej oraz Tymi co to w getcie mieli lepsze warunki i racje zywnosciowe w zamian za kapowanie i pilnowanie innych.Ponoc wielu obozowych straznikow wslawilo sie wyjatkowym okrucienstwem nie porownywalnym nawet z tym co robili niemcy.Lubiano sie nimi wyslugiwac.Czy bycie bezwzglednym morderca katem i totalne zezwierzecenie niektorych jednostek dawalo im jakies wieksze przywileje lub gwarancje nietykalnosci?To istotnie ciekawy temat.Pzdr
Napisano
Temat ten założyłem ze względu na to że jest podparcie w tej stronce . Normalnie był bym zjechany że się czepiam Żydów i że to jest dyskryminacja rasowa i że jestem małolatem w glanach z orłem na klatce .
Nie pamiętam tytułu książki (czytałem ją kilka lat temu) autor opisywał zamek w Lublinie i że większość oprawców którzy się znęcali nad więźniami to byli właśnie Żydzi do spółki z byłymi ss-mańcami .
Pozdr
Napisano
I jeszcze do kol. Zwierza .
Nikt nie powiedział wszyscy wiedzą że tak nie jest ,ale spróbuj to powiedzieć publiczni a będzie na 100% pyskówka .
Pozdr
Napisano
Wyrazając zgodę na współpracę z Niemcami , Żydzi kierowali się głównie chęcią przeżycia. Powyzsza współpraca przybierała rózne formy ,od wykonywania w minimalnym stponiu narzucanych poleceń , do wymyslnych form terroru -jak sądzę zależało to od danego człowieka. Mozna o tym poczytać w wielu publikacjach dotyczacych zycia w gettach. ( jak wiemy na nic się to nie zdało gdyż i tak sami w konsekwencji kończyli tak jak inni Żydzi).
Napisano
byly w gettach zakładane judenraty, byli żydzi załatwiający od niemców opał, dobrej jakości jedzenie, itp jednak głownie po to, by getta jak najszybciej zdrenowac ze złota, kamieni, dzieł sztuki. żydzi opłacali sie judenratom, a te adm. niemieckiej. dobro wypływało, nie było obawy, że w czasie likwidacji znajdzie sie w ziemi. lub ulegnie zniszczeniu
Napisano
Byłem kilka dni temu na wystawie Twarze łódzkiej bezpieki". Podczas omawiania jednej z postaci padło tam takie zdanie z ust jednego z IPNowców: Oddelegowano tego pana do UB. Przełożeni twierdząc że w UB jest zbyt duze zaczęszczenie Żydów zciągali do urzędu Polaków." - Czy to przypadek że duża część katów polskiego podziemia to ludzie pochodzenia żydowskiego? Nie jestem antysemita ale to dało mi do myślenia.
Napisano
Witam. W granicach zdrowego rozsądku" jest to dość proste. Spora część Żydów wybierała między ruchem syjonistycznym a komunizmem. W momencie dojścia/zdobycia do władzy towarzyszy zza Buga z definicji część aparatu była w sporej części opanowana przez Żydów. Z drugiej strony cześć podziemia niepodległościowego niekoniecznie kochała Zydów - może natężenie powojennych represji ma swoje korzenie w zemście". Po trzecie może takie a nie inne sprawowanie władzy było ( nie dyskutujmy w jakim stopniu uzasadnioną ) zemstą za holocaust ( mam na myśli zarówno geografię - szmalcowników - jak i ONR, ABC, Falangę ).
Napisano

Witam, nie na temat samych Żydów ale o kapo , krótka wzmianka w wspomnieniach więznia obozu w Gusen [Austria],myśle że się doczytacie .

Napisano
I prosze mnie nie posądzać o jakis antysemityzm ale takie są fakty.
Zobaczcie prosze Szanowni Forumowiczowie nazwiska składów sędziów ferujące wyroki śmierci na naszych AK-owcach czy innych członkach organizacji niepodległościowych....
Zaręczam Wam że dają dużo do myślenia...
Napisano
a kolaboracja organizacji syjonistycznych z nazistami w latach 30? Syjoniści chcieli utworzyc Izrael ale za bardzo nie mieli chetnych, no bo kto by chciał porzucać Zycie w środku Europy i wyprowadzać się na pustynię. No i niechęć nazistów do Żydów była okazją do zmuszenia ich to wyprowadzenia się z Niemiec i np utworzenia Izraela.
Napisano
Dlaczego współpracowali?

Ano z różnych powodów... Jedni chcieli przeżyć po prostu, inni chcieli się wzbogacić, zresztą do pewnego czasu służba w żydowskiej policji gwarantowała pewne bezpieczeństwo dla siebie i rodziny...

Dlaczego byli w UB?

Czlowieksniegu ma tu całkowitą rację. Sporo z tych ludzi przed wojną należało do partii lewicowych. Ze strony narodowców raczej nic dobrego uzyskać nie mogli (prawdziwi Polacy" nie zawsze poprzestawali na słowach), bardziej aktywnych działaczy (internacjonalistów) państwo wysyłało do Berezy. Po wojnie mieli świetną okazję do zemsty - a jak to często bywa, zemsta rozszerzyła się na niewinne osoby. Najgłośniejszą sprawą było chyba zabójstwo syna Piaseckiego, szefa przedwojennej Falangi - jego samego nie chcieli/nie mogli ruszyć (być może ze względu na to, że rzeczony przystał na współpracę z NKWD), więc zamordowali jego ukochanego syna.

Co do współpracy z zaborcami - nie przesadzajmy. Żydem był choćby generał Bernard Mond...
Napisano
Tak z innej bajki - Rzeczpospolita Obojga Narodów była krajem o niespotykanej w ówczesnej Europie tolerancji. W przodującej cywilizacji stricte zachodniej mamy do wyboru jak nie wojny religijne to chociaż Noc św. Bartłomieja. I mogłoby się wydawać, że mimo upływu lat poza carskimi ukazami określającymi warunki osiedlenia i dozwolone profesje nic nieprzyjemnego Żydów spotkać nie może. I nagle na kanwie rewolucji ( i tej na wschodzie i na zachodzie ) następuje zmiana. W niepodległym państwie powstają ruchy nacjonalistyczne i faszystowskie. Dziwnym trafem w bogoojczyźnianym kraju zaczyna się getto ławkowe, pogromy i codzienne utarczki. Żeby było milej" dokładamy sobie kłopotów z Litwinami i Ukraińcami. A potem to już z górki.
Btw - uderz w stół a nożyczki same się odezwą. Może łatwiej rozmawiało by się o mieniu poniemieckim na Ziemiach U/Odzyskanych, gdyby nie fakt, że wśród osób składającyh pozwy z ramienia Powiernictwa jest potomek byłych właścicieli fabryki chemicznej we Wrocławiu przy ulicy Krakowskiej. Można dyskutować - przypomniało mu się czy jest to szczegół mający przekonać, że problem dotyczy nie tylko Niemców.
Napisano
Zwierzu, nie zgodzę się z Tobą na temat tego nazizmu. Nazizm nie był wyjątkiem, nie bylo żadnych wyjątków. W czasie wojny Żydzi finansowali niemiecki przemysł zbrojny (chociażby zakłady Kruppa). Mało się teraz o tym mówi ale to prawda.
Żydzi, którzy ginęli w obozach to Żydzi, którzy dla żydowskiej diaspory nie mieli znaczenia - ci najbiedniejsi. Zostali poświęceni.
Zauważcie, że od czasów IIWŚ Żydzi mają święty spokój z jakąkolwiek nagonką a krytyka ich zachowań jest w tej chwili światowym tematem tabu. Już więcej można było ich krytykować przed Wojną, kiedy to stanowili niebagatelny odsetek ludności Polski.

Darmatt
Napisano
Ostro darmatt. To prawda, że ten naród jest cwany" i niebezinteresowny. Ale bardzo przypomina Nasz Naród- był przez długi czas nękany, ale wyszedł na swoję (mniej więcej). Więcej było Polaków niż Żydów w służbie" niemieckiej , więc antysemityzmu w naszym kraju nie rozumiem. Żydzi - kolaboracja z Niemcami" a co by się stało jakby powstał temat polacy..."
Napisano
Karpik, ująłem temat dość ogólnie. Nie odnosilem sie do końca do kolaboracji z Niemcami, ale ogólnie do sposobu postępowania Żydów. Oczywiście, że są i dobrzy Żydzi i na pewno jest ich wielu.

Uważam , że jestesmy karmieni takimi tematami jak właśnie kolaboracja z Niemcami, kolaboracja z UB etc. Są to sprawy, patrząc na ich wpływ na dzieje narodów - powiedzmy sobie szczerze: marginalne i nie mające znaczenia. O największych skandalach sie nie mówi a takie szaraczki jak my nie mają o tym nawet pojęcia. Śmiem twierdzić, że nad tym wszystkim stoją siły, wsrod których nie ma nas-Polaków a za to jest wielu właśnie Żydów.
Napisano
darmat
Masz racje...Tak jest.Ale ja jednak pozostane przy tym że wyjątkiem był nazizm.Tak...Pieniądze żydowskie żydowskie w pewnym sensie wspierały niemiecki przemysł zbrojny.Ale do czasu...Gdy sie konczyły,wiadomo co sie działo.
Kwestia ostatecznego rozwiązania" była jednak priorytetem.
Nawet wydarzenia po ocy kryształowej" mówią dużo...

Pozdrawiam
Zwierz
Napisano
Witam
Panowie rozmawiamy o faktach - nie o poglądach na temat tej czy innej narodowości.
Ja akurat dość długo siedzę w historii powojennej Polski i TAKIE SĄ HISTORYCZNE FAKTY iż kadry kierownicze UB powojennej Polski do ok 1956 roku zajmowali obywatele pochodzenia żydowskiego, a próby wyciszania tematu w imię dobrych obyczajów i świetego spokoju jast jakimś szaleństwem, nie moge tego zrozumieć...zawsze jesli chodzi o tematy z tej ,,półki,, słychac głosy ,, Panowie temat dryfuje na niebezpieczne obszary...,,
Mordowanie chłopaków z AK, NZW i innych organizacji po wojnie To też były zbrodnie i powinniśmy o tym mówić zgodnie z faktami historycznymi.
Pozdrawiam
BURY

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie