R. Lewy" Lewszyk Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 Wars o co chodzi?/ Od dłuższego czasu straszysz przemytnikami i wprowadzasz psychozę ojro, a jak pada oczywiste pytanie to nie potrafisz na nie odpowiedzieć. Jeśli nie wiesz że wywieziono, nie wprowadzaj złej atmosfery, jeśli wiesz to powiedz. Napisałeś w dzisiejszym poście:Problem w tym, że niemieckie pojazdy pancerne i transportery są z Polski wywożone. Dlaczego?Główną przyczyną jest olbrzymie zainteresowanie niemiecczyzną na zachodzie. Dochodzi do tego to, że zachód został wyczyszczony, a u nas jeszcze takie obiekty można znaleźć. I to na tym tle powstają te sumki liczone w Euro!Nie którzy mówią, że nie mogą mieć wraków pojazdów pancernych, bo utrzymanie kolekcji kosztuje, a dodatkowo, że mają takie wraki i nic z nimi nie robią. Inne zaś po cichu wydobywają i wywożą z kraju. Jak to nazwiesz?To jest utrzymywanie jednych (legalnie posiadanych) przez wywożenie drugich (nielegalnie pozyskanych).I nie muszę chyba dodawać, że wszystko to odbywa się po cichu i z naruszeniem prawa."WIĘC NAPISZ CO ZOSTAŁO WYWIEZIONE!!!!Ciągłe twoje insynuacje potrafią wyprowadzić z równowagi, ale jak ktoś cie o coś konkretnie zapyta, podkulasz ogon i zmykasz:Tankist. Czy ja gdzieś napisałem, że wywieziono? To Ty próbujesz mnie imputować taką wypowiedź"Jesteś Pan pieniaczem, który zna temat z plotek i internetu.Ktoś mówi że wywożą, to pochwycasz temat, ubierasz w prawnicze słówka i rozszczekujesz.
RadosławKatowicz Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 To ja napiszę tak - z ciekawości wrzuciłem pewne słowo do googla i wyszło mi, że sprzęt jest ciągnięty do? no gdzie? Surprise - do Polski, a to co mi Google znalazł to sprzęt o wiele ciekawszy niż to 251 Ausf D odnawiane w jakimś neonazistowskim warsztacie, z którego ścian Adi spogląda na konia roboczego swego Werhmachtu - ale jakoś tak jak widzę fajniej jest dwa dni się poużerać niż, że tak napiszę trywialnie, zamienić się w Odkrywcę, choćby klawiaturowego.
wars98 Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 Lewy. Zapewne doskonale wiesz, że sprawy związane z przemytem należą do jednych z najtrudniejszych. Mam trochę informacji na ten temat, jednak nie jest to materiał, który pozwoliłby mi w 100% być pewnym, że osoba X, czy Y powędruje od razu za kratki.Nie wprowadzam też żadnej psychozy ojro". Jak masz czyste sumienie to czego się tak denerwujesz? Napisałem, że mam coś do Ciebie, czy kogoś innego osobiście? Nie.Forum służy wymianie pogladów. Ja wyraziłem swój, Ty swój i koniec.Ale lepiej urządać na mnie nagonkę, co? :)
Tankist Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 no i widzisz Lewy, to tylko poglądy warsa, on tak naprawdę do nikogo nic niema, po prostu sobie pisze i już bo mu wolno.mam trochę informacji..." słowa warsapewnie trochę plotek, resztę od kolegów swojego pokroju albo ze źródeł zbliżonych do magla osiedlowego.Bo i niby z jakiego wiarygodnego źródła miałyby być informacje o czymś czego nie ma.Ale prawdziwy facet, a nie baba, za własne słowa bierze odpowiedzialność, czego wars jeszcze pewnie nie wie, bo młody i niedoświadczony, ale jak kiedyś przeholuje to i pewnie pozna
balans Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 A ja se" tak myślę, że ze 2 - 3 fotki z renowacji tego sapera" [który jest podobno w dobrych prywatnych rękach] przeprowadzanej pod czujnym okiem konserwatora i może jeszcze z 1 - 2 fotki profesjonalnie zakonserwowanych fantów jakie w nim były, rozładowałyby atmosferę na Forum i niejako przy okazji obaliłyby wiele mitów, w tym mit o ojro. Tylko czy ktoś takimi fotami dysponuje?Pozdrawiam balans
jaca2003 Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 Ale po fotki to trzebaby chyba gdzies wyjechac.Pozdrawiam
huk 100 Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 dla rozładowania napięcia- ciepła fotka -pozdro
t Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 Miroslaw Jastrzebski-o jakie konkretnie rzeczy czy chodzi ?
a.korbaczewski Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 apewne doskonale wiesz, że sprawy związane z przemytem należą do jednych z najtrudniejszych."no chyba ze chodzi o niedźwiedzie.
kuna Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 na wstępie poproszę o ban i czerwoną kartkę!!!Kto to zrobi będzie miał ku temu powody.Jestem na tym forum już od iks czasu ale rzadko zabieram głos.Ale są momenty że sie nie da inaczej. Patrzę na to co się tu wyrabia i aż żal ściska.Pytanie do Warsa.Czy jak się chce zostać prawnikiem to czy nie obowiązują żadne psychotesty?Bo jak się chce zostać żołnierzem to trzeba się dać porządnie przebadać.Czy ty oby nie jesteś troszkę kopnięty?Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym co Ty wypisujesz?Czy to jest normalne skoro jesteś osobą dorosłą i do tego wykonujesz podobno tak zaszczytny zawód jak prawnik?Każdy może mieć wiele zainteresowań jak piszesz ale dla mnie możesz co najwyżej zająć sie kolejką H0 typu NRD bo TT to dla ciebie za wiele.Przejrzyj w końcu chłopcze na oczy i pomyśl nad tym jak jesteś postrzegany przez innych, całkiem zwykłych ludzi, których hobby to historia. Jesteś totalnie chory.Tyle mam o powiedzenia.Nie zrobiłeś totalnie nic.Bo to co zrobiłeś potrafi zrobić każdy.Zresztą ktoś już to napisał.I jak to napisał pan Huk 100 (zwracając sie do Pana per Pan-o nic innego nie chodzi)Dla mnie jesteś pan (z małej) totalne zero i tyle.A innym, którzy coś robią nie dorastasz do pięt (nawet tych mocno brudnych)To tyle ze strony obserwatora i to już nie młodego.Pozdrawiam tych, którzy coś w życiu osiągneli i trzymają się swojego hobby.Pozdrawiam również wszystkich użytkowników, dzięki którym czegoś można było się dowiedzieć.Dla Bociana za to co tu było.I również dla tego, który da mi bana.Po prostu ciężko znieść wyczyny pseudoprawnika.pozdor wszyscy z wyjątkiem tego czegoś co się Tytułuje na w.
Miroslaw Jastrzebski Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 tW glownej mierze o blachy z karoserii" Sd.Kfz. 251 i plyty z pancerza Stug.III. Wystawa ma zwiazek z produkcja militarna na Slasku, w okresie II RP. jak i w trakcie drugiej wojny swiatowej.
t Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Miroslaw JastrzebskiPojęcią lachy z karoserii" i płyty z pancerza" są bardzo enigmatyczne.Czy chodzi Ci o jakieś konkretne np. prawa pokrywa silnikowa od Sdkfz lub pokrywa włazu baszty dowódcy.Czy o zupełnie obojętne jakie?W tej wystawie chodzi Wam o wyeksponowanie jakichkolwiek blach luzem czy chcecie złożyć jakiś większy kawałek,do którego brakuje części?Jeżeli potrzebujecie konkretnych części to wymień je ,a ja Ci odpowiem co jest do wzięcia(nawet jak bym nie miał to może wiem kto ma).A jeżeli wszystko jedno co,to kilka fantów miałbym -co prawda więcej od Stuga III niż 251.
jaca2003 Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Noooooo pyskówka konkretna w zwiazku z czym ponawiam swoje debilne pytanie skierowane do wszystkich wydobywczyków.Czy w Polsce ktokolwiek poza Warsem wydobył coś legalnie?Czy ktoś poza Warsem legalnie coś przekazał do profesjonalnej rekonstrukcji(lub sam cuś takiego robi)?No i najwazniejsza kozyśc z kreciej roboty Warsa.Kilku panów znanych i lubianych na tym Forum zrezygnowało z profesjonalnego nocnego" targania sprzęta po nocy ponieważ mozna było przy tym dośc ostro zmoczyc.I to jest pozytywne.Kilka sprzętów bedzie można ogladac w Kraju a nie wyjada w siną dal.pozdrawiam
akagi Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Jaca1, tak, wydobył legalnie.2. tak, przekazał do muzeummam nadzieje, że wystarczy.
oksio Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Wybaczcie ale silnik znaleźli razem i wydobyli koledzy z TPS-u i GBHW tak gwoli prawdy:-)Dokumentacja wydobycia do wglądu w Gdańskim WKZ-ie!Dokładny opis jest w lipcowym (2006) Odkrywcy .Pozdr.Oksio
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Jaca,czy masz dowody że ktoś z osób piszących na forum nielegalnie wydobywa pojazdy, czy tak jak Wars coś tam słyszałeś. Czy masz dowody lub 100% pewność że oprócz Pantery z C. Nidy coś wyjechało w siną dal". Jeśli nie to przestań smrodzić, bo widzę że chcesz przejąc pałeczkę Głównego Mąciciela.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Powiedz jeszcze co Wars wydobył legalnie, bo jakoś nic sobie nie przypominam. Co Wars przekazał do renowacji?Co do kreciej roboty to masz rację, spowodował to że prywatni właściciele sprzetów dwa razy się zastanowia niż cokolwiek zaprezentują.
jaca2003 Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Kol Akagi mozesz cos wiecej temat rozwinac?Kol R.Lewy" Lewszyk widze ze masz kłopoty po pierwsze primo z czytaniem a po drugie primo ze zrozumieniem tego co czytasz.Tam sa dwa pytania.I odpowiedz nie powinna sprawic Ci trudności.Zobacz post Akagiego .Odp na pytanie pierwsze Odp na pytanie drugie Czy to takie trudne?Pozdrawiam
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Gdy widzę oczywistą nieścisłość, w jak sam napisałeś debilnym pytaniu, próbuję ją rozwikłać. Nie miałem zamiaru na nie odpowiadać, gdyż nie skierowałeś go do mnie.
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 To teraz Kol. Jaca2003 żebyś zrozumiał, pytanie do internetonanistów pancernych". Co wydobył i przekazał do profesjonalnej renowacji Wars98?
jaca2003 Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 O ile mnie pamięc nie myli to basztę w Grzegorzewie.O ile nie miałes zamiaru odpowiadac na debilne pytanie to po co jednak odpowiadasz skoro nie było skierowane do Ciebie.Aby cokolwiek napisac?Aby pomącic?Pozdrawiam
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Widzisz Jaca, to chyba ty masz problemy z czytaniem i rozumieniem tekstu wypowiedzi moich i Warsa. Ja nie odpowiedziałem na twoje debilne pytanie, a Wars, jak sam napisał, załatwiał w Grzegorzewie tylko pozwolenia.
balans Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Znowu się trochę wetnę [z góry przepraszam - to już ostatni raz], ale to pewnie przez to, że jestem internetonanistą pancernym". Bo tak na marginesie tej całej dyskusji chciałem jedynie zapytać: czy kiedyś [kiedy?] doczekamy się w Polsce muzeum bronii pancernej z prawdziwego zdarzenia??? Może być prywatne, byle ogólnie dostępne! A co dla mnie znaczy muzeum z prawdziwego zdarzenia"? Ano to, że będzie tam w przyzwoitych warunkach eksponowana liczna i ciekawa kolekcja pojazdów pancernych z II WŚ, w tym te najbardziej unikatowe - czyli niemieckie, a nie tylko T-34 ich mutacje. Zaraz ktoś zapyta: po co nam niemieckie, jak chcesz zobaczyć niemieckie to se" jedź do Niemiec, albo jeszcze dalej. Odpowiadam: ano po to chociażby, aby obecne i przyszłe pokolenia Polaków, którym nieobojętna jest historia, miały obraz tego z jak groźnym przeciwnikiem mieliśmy do czynienia. Nie wspominając już o tym, że wiele z tych pojazdów to obiekty wręcz kultowe, o niebagatelnej wartości materialnej!PS.1O tym, że w latach 90-tych [nie wiem jak jest teraz] Polska słynęła" z eksportu kotów" i że to był temat tabu [bo coś, lub ktoś tam...] to dość często pisała ówczesna prasa i to nie tylko ta brukowa, bo np. profesjonalne MILITARIA" też.PS.2Może ktoś dać zdjęcia z renowacji sapera"?Miłej niedzieli - balans
R. Lewy" Lewszyk Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Balans, problem polega na rozwiazaniach prawnych. Państwo mocno ogranicza mozliwości pozyskiwania eksponatów do prywatnych kolekcji, ograniczając przez sposób finansowania, działalność muzeów państwowych. Skoro muzeum prywatne nie może na własność pozyskać pojazdu wydobytego z ziemi, logiczna jest niechęć do inwestowania w remont nie swojej własności. Z drugiej strony muzea państwowe chciały by mieć wyremontowane pojazdy, lecz skąd wziąć kasę na ich wydobycie i remont.Wolontariat i sponsoring to w 80% utopia. Ad.PS.1Nie wierz do końca profesjonalnym Militariom". Wbrew potocznej opinii, nie wyjechało tego wiele. Nawet w latch 80-90 więcej wyjechało do huty niż zagranicę.
jaca2003 Napisano 27 Styczeń 2007 Napisano 27 Styczeń 2007 Lewy naprawde nie odpowiadaj na moje debilne pytania bo jak widze nie masz wiedzy w tym temacie.Powtarzam pytania:1. Czy ktoś (poza Warsem)wydobył coś legalnie w tym kraju.2. Czy po wydobyciu ten ktoś przekazał to do renowacji czy moze sam to restauruje.I prośba do kol Akagiego o ile to nie tajemnica aby moze coś dożucił do swojej wypowiedzi.PozdrawiamP.S. Do Lewego.Ne odpowiadaj na mój post.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.