bjar_1 Napisano 20 Październik 2003 Autor Share Napisano 20 Październik 2003 Poszukuję wszelkich informacji o 23 pułku Ułanów Grodzieńskich - zarówno we wrzesniu 1939 r. jak i wcześniej.z góry dziekuje za pomocpozdrawiambjar_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 20 Październik 2003 Share Napisano 20 Październik 2003 23 Pułk Ułanów Grodzieńskich - PostawyBarwy pułku: proporczyk pomarańczowo-biały z wąskim paskiem biało-pomarańczowym pośrodku. Czapki rogatywki, otok pomarańczowy.Zorganizował się w listopadzie 1918 r. początkowo jako szwadron, w 1921 dołączono do niego dywizjon strzelców konnych i 211 Pułk Ułanów. W pułku służyło wielu prawosławnych Białorusinów i część żurawiejek spiewano po białorusku: W boju kriepkij, w miru sławnyj, Dwadcat' trietij - prawosławnyj". Stacjonował w Postawach (szwadron zapasowy w Grodnie).W 1939 brał udział w bitwie pod Piotrkowem, nad środkową Wisłą, został rozbity pod Maciejowicami (8-9 IX). Odcięty od macierzystej Wileńskiej Brygady Kawalerii rozpoczął działania partyzanckie w Górach Świętokrzyskich.W partyzantce AK odtworzony na Nowogrodczyźnie dywizjon konny pułku walczył w Puszczy nalibockiej, Kampinosie, na Św. Krzyżu i w Opoczyńskim. Natomiast przy 6 Brygadzie Wileńskiej odtworzony został pluton konny pułku.Święto pułkowe - 1 czerwca (rocznica oficjalnego powstania pułku w 1921 r.).Dwie tablice pamiątkowe w W-wie - na Długiej i na Chłodnej w Kościele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 20 Październik 2003 Autor Share Napisano 20 Październik 2003 Wielkie dzięki !!!pozdrawiam serdeczniebjar_1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ingvar23 Napisano 7 Styczeń 2008 Share Napisano 7 Styczeń 2008 Witam!Poszukuję zdjęć przedstawiających ułanów z 23 pułku. Ktoś może się interesuje szerzej tą formacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Witam,mój dziadek służył w tym pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 MarcinMasz jakies zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Na pewno jest zdjęcie dziadka w mundurze. Czy jeszcze jakieś zdjęcia z wojska - muszę sprawdzić w rodzinnych albumach... Najcenniejszymi pamiątkami odzinnymi" są: oryginalny patent oficerski, ostrogi, plecak ze stemplem pułku (te dwie ostanie rzeczy są chyba zdeponowane w jednym z lokalnych muzeów...)Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 Wrzuc jakies foty.O.K?Mam sentyment do tego pułku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 8 Luty 2008 Share Napisano 8 Luty 2008 OK - postaram się. Będzie to możliwe za parę dni. Też miałeś kogoś z rodziny w tym pułku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 9 Luty 2008 Share Napisano 9 Luty 2008 W mojej miejscowosci mamy groby chlopaków z tego piłku. PrzysuchaWalczyli w okolicy ale gdzie i dokladnie z kim nie udalo mi sie dowiedziec :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 10 Luty 2008 Share Napisano 10 Luty 2008 Marcin.Nie miałem nikogo z rodziny w tym pułku ale w mojej okolicy walczyli.PozdrawiamZwierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Luty 2008 Autor Share Napisano 11 Luty 2008 Przysucha... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Luty 2008 Autor Share Napisano 11 Luty 2008 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 11 Luty 2008 Autor Share Napisano 11 Luty 2008 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 Pułk ten był jednym z bodajże dwóch pułków kawalerii (obok 7. psk i - częściowo - 26. puł), który doczekał się w okresie międzywojennym nowoczesnych koszar, zbudowanych od początku do końca przez Departament Budownictwa MSWojsk.Kiedy parę lat temu zaczął działać serwis Google Maps, koło Postaw widoczny był ów kompleks koszarowy. Jakiś czas temu ze zdumieniem stwierdziłem jednak, że chyba go rozebrano... :-O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 11 Luty 2008 Share Napisano 11 Luty 2008 No nie, to był jednak fałszywy alarm :-) Koszary stoją i mają się raczej dobrze, choć jeden budynek jest bez dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 Witam ponownie,zgodnie z obietnicą wkładam pierwsze zdjęcie - dwóch poruczników 23 Pułku Ułanów. Jakość fatalna - bo na razie dysponuję jedynie kserokopią fotografii. Mama szuka kolejnych zdjęc :)C.D.N.Pozdrawiam z lasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin z Lasu Napisano 4 Marzec 2008 Share Napisano 4 Marzec 2008 W uzupełnieniu opisu powyższego zdjęcia - z moich informacji wynika, że zostało wykonane w Postawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucash Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 WitamA może macie jakieś informacje na temat sztandaru tego pułku, czy przetrwał on działania wojenne?Z tego czego się doczytałem to pułk został w nocy z 9 na 10 września zaatakowany w okolicy Przysuchy przez oddział piechoty 46 DP. Dowódca wydał rozkaz zniszczenia ciężkiego sprzętu i przebijania się małymi grupkami w rejon Św. Katarzyny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brodaamor Napisano 6 Marzec 2008 Share Napisano 6 Marzec 2008 W/g Opowieści wrześniowych sztandarów" Kazimierza Satory płat sztandaru spłonął rozwieszony do suszenia na strychu budynku w którym był przechowywany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urszula Napisano 8 Kwiecień 2008 Share Napisano 8 Kwiecień 2008 Tez jestem zainteresowana informacjamii zdjeciami o 23 Pulku Ulanow. Mojego dziadka brat, mjr Edward Pisula byl z-ca dowodcy w 1939 r.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pesel Napisano 19 Kwiecień 2008 Share Napisano 19 Kwiecień 2008 Witam serdecznie! Czy ktoś z Was ma jakieś wiadomości o losach szwadronu zapasowego tego pułku (pod dowództwem rotmistrza Bernarda Romanowskiego), który prawdopodobnie został w Grodnie 1.IX.1939 roku, a 18.IX. tegoż roku bronił go prawdopodobnie przed Sowietami. Interesuje mnie w szczególności skład kadry oficerskiej tego szwadronu (i losy podporucznika Stanisława Bobiatyńskiego). będę bardzo wdzięczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj23997 Napisano 24 Kwiecień 2008 Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Jeśli ktoś jest zainteresowany 23 Pułkiem Ułanów Grodzieńskich to mam ciekawe wspomnienia młodego wówczas chłopaka mieszkańca wsi Bedlno. Jako przewodnik przeprowadzał oddziały kawalerii, które wracały spod Przedborza lasami w stronę Przysuchy. Podajcie adres to prześlę wam tekst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 24 Kwiecień 2008 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Bardzo bardzo proszę - bjarrsbcrew@poczta.onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zwierzu Napisano 24 Kwiecień 2008 Share Napisano 24 Kwiecień 2008 Prosze.zwierzu@poczta.onet.eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi