Skocz do zawartości

Największe sprawdzone trafienia

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Refleksja - przychodzi po czasie. Ważne że nie zgniją w ziemi. Na Helu jest taka atmosfera /euforia/. Wpływ miejsca. 10 godz poszukiwań , a rano - zero zmęczenia /i tak - cały tydzień/. Niema takiego drugiego miejsca. Wykopkowa Nirwana. Zostawialiśmy i my. 40 hełmów , innym razem 20. A dziś by się przydały.

Bandolero ta miejscówka w dalszym ciągu czeka na Ciebie. Pozostawiam Tobie bo jesteś znawcą tematu. Mnie bardziej interesują miejscówki z 1939 roku. Może skonsultujemy nasze wrażenia z Borów Tucholskich. W razie czego pisz śmiało na maila: przemope@o2.pl

• 4 weeks later...
znany port miejski we wrocławiu magazyn odznaczeń tysiące sztuk było tu wszystko bunkier otworzono w 1966 roku ,to znaczy 43 lata temu połowa poszła na skup złomu na ulicę Klęczkowską,mój znajomy nie jedną wódkę wypił za ten złom,SZKODA !! bo naprawdę to były prawdziwe rarytasy,obecnie spotkane ale jako falsyfikaty.

Rok około 1993 Babie doły szttab 4 D.Panc. dość ciekawe trafienie sporo blaszek , papierów ,itp., następnie gazetka w/w dyw. na helu.. ze znalazcą nie widziałem sie od czasów płw.,ale moim zdaniem jedno z ciekawszych trafień ...
\\
Pozdrawiam szczęśliwca ,jeżeli udziela sie na forum i mnie pamieta..

tak tylko te trafienia są z lat '90 tych...a na helu teraz ,rzeczywiście trafia się już tylko coś" i do tego helskie stany generalnie nie należą do najlepszych - z dwojga złego wole mierzeje...
a 7 monachijska prawie jak pomorska , bo na pomorzu to sporo po niej było..;)ale trafienie konkretne

Jak czytałem o Maślicach to łza się w oku kręci że mnie tam nie było na początku i oczywiście wszystko co koledzy napisali to prawda bo z drugiej ręki miałem z Maślic takie egzemplarze których już na pewno mieć nie będę, m.in. Mausera 98 w stanie nówka, Enfielda Pattern 14 w stanie nówka ale zdekompletowany zamek i MG-42 w stanie nówka jedynie bez dwójnogu. Sam tam nic nie wyjąłem bo byłem już na podzwonnym, kiedy w księżycowym krajobrazie poniewierały się już tylko dziesiątki trzewików do kolb różnej maści i gdzieniegdzie zamki.

Może nie moje trafienie ale kolegi Słomy z radzieckiej jednostki w Toruniu tuż po opuszczeniu: kilkaset ładowarek do taśm MG, kilkaset magazynków do MG-15 wszystko w oksydzie, do tego kilkanaście skrzynek do MG a amunicją w środku oraz z częściami do MG-34, kilkadziesiąt zamków do 98k, wszystko praktycznie z jednego dołka. To był coś koło roku 1992...

Coś koło roku 1998 - ponad 200 szt. Panzerfaustów 60 z jednego dołu przy stacji kolejowej Toruń - Północ.

I jeszcze jedno śmieszne trafienie - gdzieś w okolicach 1997 r. jakieś 500 szt. odkażalników niemieckich znalezione na Forcie VIII w Toruniu, a znalezione tylko dlatego że u góry były zwłoki spalonej opony i druty z niej dawały sygnał :)

wychodziły na maślicach rusznice p.p. polskie ur.i radzieckie,fg-42 ja osobiście trafiłem okładki,mg-81 ,mg-34,błyskawica,mauserów i mosinów nikt nie liczył.połowa poniszczona i rozchartowana,mp-40 stg,i dużo broni zabytkowej czarnoprochowej.dla wielu strzał życia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie