Wojciech115 Napisano 15 Styczeń 2009 Share Napisano 15 Styczeń 2009 Soryy,że to powiem ale to głupi ktoś musi być żeby tyle hełmów zostawić! ;O Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sovereign2000 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Refleksja - przychodzi po czasie. Ważne że nie zgniją w ziemi. Na Helu jest taka atmosfera /euforia/. Wpływ miejsca. 10 godz poszukiwań , a rano - zero zmęczenia /i tak - cały tydzień/. Niema takiego drugiego miejsca. Wykopkowa Nirwana. Zostawialiśmy i my. 40 hełmów , innym razem 20. A dziś by się przydały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 http://forum.treasurenet.com/index.php/topic,123348.100.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech115 Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Na Helu jest jeszcze dużo fantów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bandolero Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Przemope- dokładnie tak jak mówisz! Mam nadzieję, że nie zająłeś mi miejscówy, bo nie byłem tam od czerwca :) Pozdrav. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemope Napisano 16 Styczeń 2009 Share Napisano 16 Styczeń 2009 Bandolero ta miejscówka w dalszym ciągu czeka na Ciebie. Pozostawiam Tobie bo jesteś znawcą tematu. Mnie bardziej interesują miejscówki z 1939 roku. Może skonsultujemy nasze wrażenia z Borów Tucholskich. W razie czego pisz śmiało na maila: przemope@o2.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morbik74 Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Panzerhrabia.Czy masz więcej informacji,na temat manlicherów pod Hrubieszowem.Pozdro.Norbi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panzerhrabia Napisano 17 Styczeń 2009 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2009 Manlichery były znalezione przypadkowo u faceta w ogródku przy pracach budowlanych o ile sie nie mylę były złożone na stosie i podpalone dlatego stany były raczej słabe spora cześć trafiła bo muzeum w Biłgorajupozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SortVokter Napisano 17 Styczeń 2009 Share Napisano 17 Styczeń 2009 Jakiego muzeum? Ziemi Biłgorajskiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konigsberg Napisano 19 Styczeń 2009 Share Napisano 19 Styczeń 2009 Wojciech115>Czy na helu jest dużo fantów?? Może i było,ale teraz trzeba mieć dużo czasu i jeszcze więcej szczęścia ,żeby coś tam znaleźć..Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KonVonWin Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 a jeszcze więcej szczęscia żeby nie zostać znalezionym :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szajka Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 10 czaszek totenkompf z czapek oficerskich jedna na drugiej :) ja z atb22 zeszły rok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojciech115 Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 Dzięki za odpowiedź.Aha taka historia byłem w poniemieckich okopach kopnąłem coś <metalowe> był to hełm niemiecki m40 góra jest pęknięta.;)Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GRZESIEK2240 Napisano 20 Styczeń 2009 Share Napisano 20 Styczeń 2009 W sezonie 2007 trafiłem około 60 kpl.(wienic z wroną)z czapek ministerstwa spraw zagranicznych w różnych stanach Okazało się że są dość żadkie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 14 Luty 2009 Share Napisano 14 Luty 2009 znany port miejski we wrocławiu magazyn odznaczeń tysiące sztuk było tu wszystko bunkier otworzono w 1966 roku ,to znaczy 43 lata temu połowa poszła na skup złomu na ulicę Klęczkowską,mój znajomy nie jedną wódkę wypił za ten złom,SZKODA !! bo naprawdę to były prawdziwe rarytasy,obecnie spotkane ale jako falsyfikaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konigsberg Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Rok około 1993 Babie doły szttab 4 D.Panc. dość ciekawe trafienie sporo blaszek , papierów ,itp., następnie gazetka w/w dyw. na helu.. ze znalazcą nie widziałem sie od czasów płw.,ale moim zdaniem jedno z ciekawszych trafień ...\\Pozdrawiam szczęśliwca ,jeżeli udziela sie na forum i mnie pamieta.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Wykopanie skrzyni z archiwum 7 dywizji monachijskiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalinho Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Jeśli chodzi o Hel to owszem trochę się jeszcze trafia - np. w miejscu gdzie spaliła się cała połać kosodrzewiny, gdzie nie było dostępu od wieelu lat :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konigsberg Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 tak tylko te trafienia są z lat '90 tych...a na helu teraz ,rzeczywiście trafia się już tylko coś" i do tego helskie stany generalnie nie należą do najlepszych - z dwojga złego wole mierzeje...a 7 monachijska prawie jak pomorska , bo na pomorzu to sporo po niej było..;)ale trafienie konkretne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Voucur Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Jak czytałem o Maślicach to łza się w oku kręci że mnie tam nie było na początku i oczywiście wszystko co koledzy napisali to prawda bo z drugiej ręki miałem z Maślic takie egzemplarze których już na pewno mieć nie będę, m.in. Mausera 98 w stanie nówka, Enfielda Pattern 14 w stanie nówka ale zdekompletowany zamek i MG-42 w stanie nówka jedynie bez dwójnogu. Sam tam nic nie wyjąłem bo byłem już na podzwonnym, kiedy w księżycowym krajobrazie poniewierały się już tylko dziesiątki trzewików do kolb różnej maści i gdzieniegdzie zamki.Może nie moje trafienie ale kolegi Słomy z radzieckiej jednostki w Toruniu tuż po opuszczeniu: kilkaset ładowarek do taśm MG, kilkaset magazynków do MG-15 wszystko w oksydzie, do tego kilkanaście skrzynek do MG a amunicją w środku oraz z częściami do MG-34, kilkadziesiąt zamków do 98k, wszystko praktycznie z jednego dołka. To był coś koło roku 1992...Coś koło roku 1998 - ponad 200 szt. Panzerfaustów 60 z jednego dołu przy stacji kolejowej Toruń - Północ.I jeszcze jedno śmieszne trafienie - gdzieś w okolicach 1997 r. jakieś 500 szt. odkażalników niemieckich znalezione na Forcie VIII w Toruniu, a znalezione tylko dlatego że u góry były zwłoki spalonej opony i druty z niej dawały sygnał :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 wychodziły na maślicach rusznice p.p. polskie ur.i radzieckie,fg-42 ja osobiście trafiłem okładki,mg-81 ,mg-34,błyskawica,mauserów i mosinów nikt nie liczył.połowa poniszczona i rozchartowana,mp-40 stg,i dużo broni zabytkowej czarnoprochowej.dla wielu strzał życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 lain jak możesz to wrzuc fotki tej 7 dywizji,ciekawe trafienie,ciekawsze niż gwizdki z maślic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 18 Luty 2009 Share Napisano 18 Luty 2009 Fotka jest z wystawy czasowej Towarzystwa Przyjaciół Gdańska z 2007 roku.Poszperaj po necie chyba coś znajdziesz z tego tematu,ja nie mam więcej.pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 maślice,taki stan zachowania,ziemia zalana olejami i smarami.jak z magazynu,a tam gdzie oleju nie było to złom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 19 Luty 2009 Share Napisano 19 Luty 2009 Maślice stan zachowania na 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.