Skocz do zawartości
  • 0

Hełm polski wz.31

ppp.p

Pytanie

Napisano
Witam! Żywię nadzieję, że trafiłem kategorię... Mam pytanie do posiadaczy polskich hełmów wz.31: moglibyście sprawdzić, czy Wasze skorupy przyciągają magnes? Jednocześnie prosiłbym o informację, czy jest to hełm produkcji Huty Ludwików", Silesia", Sosnowieckiej Fabryki Rur", czy też egzemplarz o niezidentyfikowanym pochodzeniu. Starałem się uzyskać odpowiedzi na innych forach, jednak wygląda na to że ci, którzy je czytają nie posiadają chyba takich hełmów :) Z góry dziękuję za odpowiedzi, Piotrek
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
od wielu lat posiadam kompletny w idealnym stanie helm wz. 31 produkcji Huty Silesia" i nigdy nie przyszlo mi to do glowy, zeby sprawdzic go czy jest magnetyczny". Dopiero teraz, po informacji na Forum, sprawdzilem i zaskoczylem sie bardzo, kiedy magnes zupelnie nie oddzialywal na skorupe. Magnetyczne sa tylko zaczepy do podpinki oraz obrecz wkladu wewnetrznego.
Na wewnetrznej stronie helmu znajduja sie nastepujace pieczatki: HS
2
34
oraz orzelek w koronie a pod nim: W.P.

Pozdrawiam
Napisano
dodam że ten moj mocno przyciąga magnez ale to pewnie każdy wie :) (ludwikóW) a może ktoś napisać z jakimi sie spotkaliście oznaczeniami na nicie kontrolnym ?? ja sie właśnie zastanawiam co oznacza || "
Napisano
Właściwie, to wszystko, czym się mogę pochwalić znajduje się na moim blogu. Zapraszam
http://kurkow.blogr.com/albums/8001836/main
Napisano
Witam
Mam pytanie odnośnie różnic hełmów wz.31 wg tekstu Pana Kijaka:
cyt. pana Kijaka:
Hełmy produkcji Huty Silesia" oraz Hut Ludwików" mimo iż były wykonywane według tych samych rysunków, przekazywanych przez zamawiającego, wykazują jednak pewne różnice w kształcie i innych szczegółach. Mimo że różnice te są minimalne i dla nie wyczulonego na nie oka nawet trudne do zauważenia, to jednak obydwa te produkty można traktować jako mutacje.
Hełmy produkcji Huty Silesia" charakteryzują się nieznacznie łagodniejszą stromością części czołowej i zaokrągleniem w miejscu przechodzenia jej w daszek oraz mniej wyraźnym wywinięciem tylnej krawędzi czerepu niż w hełmach Huty Ludwików". Ponadto hełm produkcji Huty Ludwików" przyciśnięty do równej powierzchni leży na niej częścią obwodu, począwszy od końca podcięcia aż do tylnej krawędzi czerepu, podczas gdy hełm Huty Silesia" ma wtedy swą część tylną podniesioną o około 4 mm.

Na moich sztukach jest jakby odwrotnie, Ludwików" uniesiony jest o jakieś 4 mm, natomiast hełm huty Silesia" przylega tyłem czerepu do podłoża, czyżby literówka ?, czy może to nie jest Silesia ?.
Napisano
Nie wiem... Ja mam K2", gdzie 2" oznacza drugiego kolesia z nazwiskiem na K". Tam jest na pewno I", jak Iwona", czy rzymska 1"? Piotrek
Napisano
Zdjęcie jest tu niepotrzebne. W domu mam dwa z Ludwików" i są magnetyczne. Natomiast wiem, że były także wykonane ze stali niemagnetycznej. Zastanawiam się, czy hełmy zamówione w Sosnowcu z blachy wysokomanganowej też są magnetyczne. Gdyby nie przyciągały magnesu pozwoliłoby to na szybką identyfikację kiepsko zachowanych hełmów. Ciekawe jest to co napisałeś, jaca2003. Sprawdzałeś może to sobiście? Wiesz w jakiej fabryce były tłoczone? Piotrek
Napisano
Jeszcze jedno: hełmy francuskie wz,26 wyrabiane były ze stali manganowej i nie są magnetyczne, przynajmniej ten z mojej półki. Czy to jest reguła, czy też zależy od innych czynników? Piotrek
Napisano
To jest informacja, która rzuciłaby nieco światła na problem. A mógłbyś wrzucić fotki tego hełmiku, model31? Piotrek
Napisano
Witam serdecznie.
Jestem tutaj pierwszy raz i chciałbym zaięgnąć opinii.
Mam w spdadku po sąsiedzie hełm wz. 31 w idealnym stanie, ale wkład do hełmu (taki jak od wz. 50)oraz wybita liczba 41" na wysokości czoła wskazuje że nie jest to okaz z II wojny światowej. Hełm jest wykonany ze stali węglowj.
Jeżeli byłby ktoś w stanie coś mi powiedzieć o moim nowym okazie to byłbym bardzo wdzięczny.
Serdecznie pozdrawiam Adam.
Napisano
Dodatkowa informacja dotyczaca ferromagnetyzmu.

Posiadam kilka helmow francuskich wz. 26. Zaden z nich nie jest ferromagnetyczny. Jedynie grzebienie, emblematy, blaszane otoki oraz zamocowania wyposazenia wewnetrznego wplywaja dodatnio na zachowanie sie magnesu.

Wszystkie dostepne mi oraz sprawdzone przeze mnie za pomoca tego samego magnesu 1-wszo wojenne, oryginalne helmy typu Adrian" wz. 15 sa magnetyczne".

Przy okazji odkrylem, ze polski orzelek DSP" jest tez ferromagnetyczny.

Pozdrawiam
Napisano

Widok z dolu. Jak widac skora wyposarzenia wewnetrznego jest czesciowo stwardniala a rzemien laczacy platy czesciowo nadgryziony przez myszy. Nie jest wiec to helm tak super idealny, jakby sie to po tych pierwszych fotkach wydawalo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie