Skocz do zawartości

Najlepsi żołnierze II wojny światowej

Nazir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy wyznacznikiem ajlepszości" jest tylko miara zabitych żołnierzy wroga, zestrzelonych samolotów, zniszczonych czołgów ???

Skalski nie miał tylu zestrzeleń na koncie co Hartmann ani znszczonych czołgów co Rudel - czy to oznacza, że był gorszym żołnierzem ?
Napisano
acer ja nie wyznaczylem ajlepszego" tylko odpowiedzialem na pytanie benego:
Mógłby ktoś polecić jakieś publikacje,linki na temat najleprzych pilotów samolotów szturmowych?"
I tak publikacja moze byc
Hans Urlich Rudel "Czas Wojny\"
Napisano
Ja proponuję:
1 ppor Jan Kos
2 sierż Gustaw Jeleń
3 sierz Grigorij Saakaszwili
4 kpr Tomasz Czeresniak
Pozdrawiam
P.S. jeszcze może por Wasyl Semen(alias Olgierd Jarosz)
Napisano
Pepsijames - uprzedziłeś mnie ;)

Również uważam,że najlepszym żołnierzem II WŚ był Franek Dolas. Będąc dzielnym żołnierzem Wehrmachtu dokonał bohaterskiego czynu - po utracie działa ppanc. z nożem i kluczem francuskim rzucił się na wrogi czołg.Odkęcił kluczem pancerną płytę i wdarł się do środka uśmiercając nożem załogę, w skład której wchodził m.in. sowiecki generał i wysoki komisarz polityczny. Wódz i naczelny dowódca Wehrmachtu odznaczył bohaterskiego kanoniera Krzyżem Żelaznym I klasy.
Napisano
WATEk niezły...TYLKO jak zmierzyc wartość najlepszego żołnierza...nie ulega watpliwosci ze bohaterów było baaardzo dużo....niezaleznie od miejsca na naszej planecie ludzie przelewali krew. Dla wielu bohaterami byli zwykli ludzie, zołnierze którzy walczyli ramie w ramie i umierali oddajac zycie za innych wiec nie ma co TU sie rozczulac...chociaz jak wspomniałem watek calkiem całkiem...i prosze nie zapominac o jednostkach specjalnych i ludziach pracujacych dla wywiadu...wielu z NICH zostalo anonimowymi po wojnie a odgrywali bardzo wazna role. POZDRAWIAM

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie