Cronos Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Najlepszy żołnierz? -- Simo Häyhä Biała Śmierc"Pozdro
acer Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Czy wyznacznikiem ajlepszości" jest tylko miara zabitych żołnierzy wroga, zestrzelonych samolotów, zniszczonych czołgów ???Skalski nie miał tylu zestrzeleń na koncie co Hartmann ani znszczonych czołgów co Rudel - czy to oznacza, że był gorszym żołnierzem ?
a.korbaczewski Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Płk. Paul Tibbets (Hiroshima) potem długo długo nic i kapitan Marinesko (zatopienie Gustloffa i Steubena)
acer Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Jeden i drugi zabili jednorazowo mnóstwo ludzi - cywili.
a.korbaczewski Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Marinesko wykończył też wielu żołnierzy
acer Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 Co nie zmienia faktu że jednorazowo posłał na dno tysiące cywili
woytas Napisano 10 Grudzień 2006 Napisano 10 Grudzień 2006 a w jaki sposob oceniac najlepszego zolnierza? moze kto wygral a zabil jak najmniej ludzi?uwazam ze temat jest coraz bardziej dziwny
bocian1 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 ale jaja ! ajlepszy żołnierz" to mi sie kojarzy z wyborami ajlepszego sportowca roku"
michalczewski Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 acer ja nie wyznaczylem ajlepszego" tylko odpowiedzialem na pytanie benego:Mógłby ktoś polecić jakieś publikacje,linki na temat najleprzych pilotów samolotów szturmowych?"I tak publikacja moze byc Hans Urlich Rudel "Czas Wojny\"
beny Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Dzięki michalczewski ,o coś takiego mi chodziło
Nazir Napisano 11 Grudzień 2006 Autor Napisano 11 Grudzień 2006 A co możecie powiedzieć o Hans Joachim Marseille?
pepsijames Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Dla złagodzenia dyskusji proponuje Franciszka Dolasa... :)pozdrawiam
jaca2003 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Ja proponuję:1 ppor Jan Kos2 sierż Gustaw Jeleń3 sierz Grigorij Saakaszwili4 kpr Tomasz CzeresniakPozdrawiamP.S. jeszcze może por Wasyl Semen(alias Olgierd Jarosz)
mauser29 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Stirlitz był najlepszy, każdy wie ze on razem z Klosem tę wojnę wygrali..
frost Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Pepsijames - uprzedziłeś mnie ;) Również uważam,że najlepszym żołnierzem II WŚ był Franek Dolas. Będąc dzielnym żołnierzem Wehrmachtu dokonał bohaterskiego czynu - po utracie działa ppanc. z nożem i kluczem francuskim rzucił się na wrogi czołg.Odkęcił kluczem pancerną płytę i wdarł się do środka uśmiercając nożem załogę, w skład której wchodził m.in. sowiecki generał i wysoki komisarz polityczny. Wódz i naczelny dowódca Wehrmachtu odznaczył bohaterskiego kanoniera Krzyżem Żelaznym I klasy.
adam4484 Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 WATEk niezły...TYLKO jak zmierzyc wartość najlepszego żołnierza...nie ulega watpliwosci ze bohaterów było baaardzo dużo....niezaleznie od miejsca na naszej planecie ludzie przelewali krew. Dla wielu bohaterami byli zwykli ludzie, zołnierze którzy walczyli ramie w ramie i umierali oddajac zycie za innych wiec nie ma co TU sie rozczulac...chociaz jak wspomniałem watek calkiem całkiem...i prosze nie zapominac o jednostkach specjalnych i ludziach pracujacych dla wywiadu...wielu z NICH zostalo anonimowymi po wojnie a odgrywali bardzo wazna role. POZDRAWIAM
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.