Skocz do zawartości

Tankietka

Gość Rudolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jakiś czas temu w galerii widziałem polską tankietkę która podobno znajdowała(znajduje) sie w Norwegii i służyła po wojnie jako pojazd rolniczy co się z nią dzieje?
  • Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
he, chjyba jest w Polsce u prywatnego kolekcjonera. ale nie jestem pewien.
Pozdrawiam
Napisano
Marek - krótko i na razie zawile ( Hart nie bij, i tak niedługo sie dowiedzą)

Wiemy , kto kupił i jak to było. Nie jest to żadna tajemnicza Fundacja, a ci którzy podobno dali tak wariackie pieniądze za tankietkę w rzeczywistości panu Aronsenowi nigdy kasy nie przesłali.
Kupiec zaś znalazł sie tam zupełnie przypadkiem, wysłuchał historii, zaproponował rozsądną cenę i dobił targu.

Tyle wiem. reszta wkrótce.
Napisano
Czy ja dobrze rozumiem, że Hartmannowi należy pogratulować tej tankietki? W sumie byłoby to chyba najbardziej sensowne zakończenie tej nieco dziwnej już sprawy :-) ?

Pzdr,

jotes
Napisano
Mam takie małe pytanko związane z atrykułekm w Automobiliście z marca tego roku dotyczącym czołgów FT-17 w naszej armii.
W zakończeniu artykułu jest wzmianka o zachowanych polski pamiąkach pancernych:
... Nigdy nie wiadomo co kryje się w ruinach starych stodół, szop, garaży czy bagnach i jeziorach w rejonie walk lub ewakuacji. .... Kilka lat temu, zupenie przypadkowo, znaleziono w okolicach Warszawy korpus polskiego c2p. W połowie lat 90. nurek (poszukiwacz skarbów) odnalazł w jeziorku w okolicach Puszczy Pampinowskiej wrak czołgu (!!!!) pochodzącego prawdopodobnie z walk wrześniowych armii polskiej...."

Ciekawi nie co to za czołg jeziorze i co się z nim dzieje?
Napisano
Korpus C2P, a dokladnie wanna z trakami z lewej strony gąsiennicą znajdują sie u kolekcjonera z okolic Piły. I rdzewieją. A ja osobiście nie widzę szans na to żeby cokolwiek z tego było, gdyż po dokladnym zbadaniu z Hartem i wielbnym stwierdzilismy, że trzyma sie to kupy jedynie na warstwie rdzy jaka to pokrywa.
Stoi pod golym niebem i pewnie tak skończy....
Napisano
Pół roku temu w Teleexpresie pojawiły się reweleacje jakoby pod jakimś szkolnym boiskiem w W-wie były zakopane dwie tankietki ukryte podczas obrony W-wy w 1939 niestety z tego co widać na rewelacjach się skończyło Pozdrawiam
Napisano
A w której?

No i co z tym tankiem w jeziorze?

A w jakich okolicznościach odnaleziono tę wannę od c2p? I co to za kretyn co ją pod gołym niebem trzyma?
Napisano
oj zaprawde powiadam wam bylem tam irzeczywiscie facet ma naprawde duzo roznych fantow. Wtedy gdy ja tam bylem byl na etapie budowania 4 hali na te graty. ale i tak ta ilosc rozmaitego zelaztwa robi naprawde wrazenie.
Napisano
:))))

Jedną już mają. Pewnie o tą ci chodzi. Jest to dokłanie wanna z podwoziem (bez dwóch kół nośnych).
Jest teraz eksponowana w forcie na Sadybie (w praktyce pod chmórką bo zadaszenie jest dziurawe) obok sam. panc. wz. 34 (made by Hartman & Akagi co.)
W ekspozycji wewnętrznej fortu przybyło kilka eksponatów (zapewne za sprawa Harta). Są to elementy TKS (w tym jedna płyta z org. farbą zachowaną w 100%-ach), koło napinające od C2P i ogniwa z gąsek C4P.
Napisano
Od przybytku głowa etc.
Zwłaszcza, że ta z Vasdo jeśli trafi we właściwe ręce ma pewnie duże szanse jeździć (a cena była rozsądna)?

Pzdr,

jotes
Napisano
to jak to u nas jest, że ten egzemplarz który został przejęty podczas działan wojennych przez obce wojsko (najeżdżcę) teraz nalezy odkupić
Napisano
A to arkurat normalne. Zdobycz wojenna.
A tak w ogóle to za wszystko trzeba płacić. Jak nie w gotówce to zawsze jakąś cenę trzeba zapłacić. Takie są reguły działania tego świata (tzn. planety ziemia) czy tego chcemy czy nie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie