Skocz do zawartości

Prawdopodobnie jestem bezdusznym potworem - Halemba

idiota

Rekomendowane odpowiedzi

Owszem przesadzili w warszawie. Ale były tam prowokacje policji miedzy innymi.
Ale tak to jest kiedy sfrustrowanego człowieka sie zprowokuje. Niestety pomiedzy prawdziwymi górnikami pod sejmem było wielu młodych ludzi jadących tylko na bitkę.

Chyba tylko tak da się wywalczyc konkrety a nie tylko obietnice.

Wsumie może wystarczyłoby gdyby te 5 tys górników wysikałoby się do wisły, zamiast takiego rozpierniczu
(a taki żart dla rozładowania atmosfery)

pozdrawiam serdecznie

• Odpowiedzi 127
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
cóż śmierć jednego górnika to nie news. A przy okazji różni politycy robią sobie kampanię. Szczególnie mnie rzuca jak widze tytuły śmierć za 70 mln". Gdyby ten sprzęt ocalał poszliby nastepni po niego. Bo 70 mln to może być cały zysk spółki (choc na razie KW ma 50 mln strat- jako jedyna w kraju). Szkoda że kierownictwo, chciało zaoszczędzić kilkanascie tys. zł.
Mój staruszek pracował w kopalni, potem w ratownictwie w latach 50-tych. Wtedy to były straszne czasy, wypadki były prawie codziennie. Francuscy" górnicy płakali, że we Francji mieli biały chleb i wino w pracy, a w Polsce muszą spijać wodę ze ściany. MAm też rodzinę na Śląsku i wiem, że kilofy" nie cieszą się uznaniem wśród pozostałych Ślązaków. MAją im za złe m. in. wagony tramwajowe ylko dla górników" z których wyrzucali innych.
Czasy górnictwa w Polsce powoli mijają. Za dwa lata rząd chce całkowicie zrezygnować z eksportu, dziś utrzmuje się go sztucznie aby port w Świnoujściu nie zbankrutował. SPrzedaje się węgiel na granicy opłacalności. Elektrowni Dolna ODra" opłaca się wybudowanie portu i sprowadzanie węgla z RPA- niestety musi kupować go w Polsce.

smierć jest tragiczną sprawa i szczerze współczuje rodzinom ofiar ; wiemy że w Iraku dziennie w zamachah gineło po dziesiątki osób a jak zginął jeden z dziennikarzy TVP to była wielka starat i tragedia... media są władzą i pasożytem w/g mnie, to przykre że na ludzkiej tragedii można tak zarobić, coż począć tak już urządzili świat ...

maxikasek, mój dziadek i jego bracia byli górnikami we Francji, i wcale nie było tak łatwo. Dziadek od 13 roku życia pchał półtonówki i tonówki. Również mało nie zginął gdy zerwany pas transmisyjny rozorał mu twarz. Uratowało go to, że śpiewał podczas roboty. Gdy jeko kumple usłyszeli ciszę poszli sprawdzić co się dzieje. Dzięki temu przeżył. Zresztą jeśli ktoś może czytał trylogię Ludzie z węgla" Niny Rydzewskiej to jest ona oparta na życiu mojego dziadka właśnie.

A na temat tego co media serwują nam codzień można by gadać a gadać. Informacje o liczbie narodzin, sukcesach polskich naukowców, czy chociażby pierwszych przebiśniegach zawsze są gdzieś na końcu jeśli wogóle są podawane. Ludziom nie sprawia już przyjemności słuchanie o rzeczach przyjemnych.

Gambit, praca w kopalni nigdy nie była bezpieczna ani łatwa. Jednak warunki pracy bywały różne. WIem tylko, że płakali" ojcu, że gdyby de Gaulle im pozwolił, to na kolanach by wrócili. Ale ci z którymi pracował staruszek zostali deportowani do Polski- to byli działacze KPF. Ale wiem, że niektórzy (w zasadzie spora część) wracała dobrowolnie. Omamiona propagandą. Inna sprawa, że babka mojego znajomego wróciła z Francji jako 20-letnia dziewczyna, ale emeryturę wypłaca jej Francja.
W latach 50-tych dużo wypadków, jak i dziś pewnie, było spowodowanych bezmyślnością czy lenistwem pracowników- zasypianie pod ścianą chodnika- efekt rozjechanie przez kolejkę czy zasypianie w bocznych chodnikach,kóre słuzyły do zbierania" się niebezpiecznych gazów (dokładnie nie potrafię tego wytłumaczyć)- efekt uduszenie.

nie wytrzymuje, lamie swoje slowo:(
Przeciez kopalnia to raj, bo gdy przyjezdza jakis warszawiak" czyli urzednik z wyzszego szczebla np. premier to na kopali mozna mieszkac, wezma go na wycieczke na dol i pokazuja to i owo, ale przy nim sa tylko kierownicy i nadsztygarzy, i biora go na przechadzke po takim korytarzu zeby niedazboze sie nie pobrudzil;/, a co do pensji gornika to poczatkujacy na reke dostanie ok1100zl, a w spolce jest tak jak pisal kol Bols, moj brat wlasnie w takiej pracuje bo na kopalni narazie nie ma przyjec a on ma juz odrobione wojsko i jest po technikum.

TVN i tak zadna stacja nie przebije najbardziej podoba mi sie ta plansza informujaca , ze przekaza milion zl z reklam chca to niech przekaza to w ciszu spokoju a nie chwala i rozglaszaja robia z siebie wielkoduszna telewzije a i tak sa najwieksza stacja zerujaca na ludzkiej tragedi

Witam.
Panowie a szczególnie Ci co na początku piszą w tym temacie - jak by nie górnicy to byście w swych chatach marzli w zima więc trocha szacunku do Górników.No ale zawsze się znajdzie jeden z drugim co mu coś nie pasuje.
Czemu nie zatrudnicie się w kopalni to w tedy też będziecie mieli przywileje i wtedy zobaczycie zobaczycie jaka to ciężka robota.
Polecam czasami się dobrze zastanowić zanim cokolwiek się napisze.
A tak na marginesie to chyba nie jest forum do takich tematów.

Gornikiem nie jestem, ale wiem ze latwa praca to napewno nie jest! Dziwie sie ludziom co pisza ze gornicy to maja za dobrze i poruwnuja wypadek z Halemby" do wypadkow drogowych, ten wypadek to przyroda, nikt tego nie przewidywal, poszli do pracy i nie wrocili, a ty za ta prace masz cieplo w domu i ciepla wode, wiec nie pisz glupot! Gdyby nie oni tam pod ziemia w pocie, to bys nie siedzial w cieplym mieszkaniu przed komputerem i wypisywal takich glupstw! Kazdy ma inna robote i nie mozna pisac ze ktos ma lekka jezeli sie jej nigdy nie sprobowalo, a co do wypadkow na drogach to sa one do przewidzenia, i winni sa ludzie tylko i wylacznie: jazda po pijaku, jazda za szybko bo sie ma dobry samochod, jazda samochodem bez legalnego przegladu technicznego itp, itd, i jezeli ginie tyle ludzi na drodze i sie o tym nie pisze to jest to dla mnie normalne, jeden sie popisuje inny ginie, jeden pije inny ginie -poprostu glupota i tyle, a gornicy zgineli w ciezkiej prady by wam sie wygodniej zylo! Wiec nie medrkujcie tu o tym! -pozdrawiam

Bla, bla, bla - a gdyby nie kolejarze, to nie byłoby czym tego węgla przewieźć, a w ogóle gdyby nie inżynierowie, to nic by nie było! Więc nie gloryfikujmy górników - każdy ma wybór, jeden zostaje robolem i haruje fizycznie, inny zostaje np. pilotem Boeinga, chodzi na co dzień w czystej białej koszuli, ale odpowiedzialność ma przeogromną.
Idiota - popieram Cię. Zresztą myślisz tak samo jak chyba wszyscy moi znajomi, rodzina, którzy też są zniesmaczeni tą histeryczną akcją medialną.

wpłacanie pieniędzy na konto jest bezcelowe lepiej zdobyć adres danej osoby i przesłać je przekazem . w caritas zawsze znajdzie się jakaś pazerna świnia która sobie odpali dolę . tak same dzieje się w WOŚP owsiaka . kiedyś znajoma uczestniczyła w wwie przy liczeniu kasy . powiedziała że nawet za komuny tak nie kradli . pokazali stosy monet i baknotów aby otępić ludzi ... . tak samo jest w caritas i wielu podobnych instytucjach . ja osobiście pomogłem kiedyś osobie wpłacając na konto bankowe kasę i wiedziałem że dostanie ją co do grosza .

maxikasek:

Czasy górnictwa w Polsce powoli mijają. Za dwa lata rząd chce całkowicie zrezygnować z eksportu, dziś utrzmuje się go sztucznie aby port w Świnoujściu nie zbankrutował. SPrzedaje się węgiel na granicy opłacalności. Elektrowni "Dolna ODra opłaca się wybudowanie portu i sprowadzanie węgla z RPA- niestety musi kupować go w Polsce."

Skąd Kolega ma takie informacje ? Proszę podać źródło ?

Dodam tylko, że w tym roku wszystkie kompanie węglowe wykazały zyski. KWSA wykazała zysk 105,5 mln zł. Więc pytam gdzie ta granica opłacalności ?
Właśnie teraz jest koniunktura na węgiel. Nie wspomnę, że cała Polska energetycznie jest uzależniona od węgla.
Jedyną alternatywą jest budowa elektrowni atomowych ale jak na razie na to się nie zanosi.

Na koniec dodam, że sama Kompania Węglowa SA zapłaciła do budżetu państwa 2,6 MILIARDA zł podatków.

Więc pytam jeszcze raz, gdzie ta nieopłacalność ?

pozdrawiam
d007

Napisze jeszcze raz:
Celem tego wątku nie jest sądzenie, pracy górników, bo wiem jak jest, pracowałem w szybie kopalni na linach.
Celem tego wątku jest uzmysłowienie tego, jak media/ polityka wykożystyją MEDIALNE tragedie ludzi do zwiększenia oglądalnośći/ zainteresowania.

Ktoś napisał, że wypadek samochodowy nie zasługuje na uwage. A kiedy spłonęło tyle uczniów w autobusie, to co? Przyroda? Kiedy staranowano ludzi na przystanku, to co? Ich rodziny mogły temu zapobiedz?

Tragedia, to tragedia i nikt nie może nabijać sobie punktów kosztem innych.

Koniunktóra na węgiel jest jak najbardziej realna. Pracowałem w ubiegłym roku w koksowni w Radlinie (znów na wysokości) i rozmawiałem z pracownikami. Koksownia rozwija się w wyjątkowym tempie. Niektórzy z nich mają lepiej jak za czasów komuny, dwie godziny przepracuje w ciągu dnia, reszte siedzi w kanciapie/melaminie, pensyjka zaczyna się na wstępie od 1700. Ale niestety w spółkach już nie jest tak pięknie.

Jesli cala Polska uzalezniona jest od wegla- ktory mamy w duzych ilosciach to powinnismy z niego korzystac- a nie pchac sie w kosztowna w budowie atomowke- juz nie wspomne o utylizacji odpadow i teoretycznie mozliwych strasznych w skutkach wypadkach. Zreszta mowi sie u wielu mozliwosciach wykorzystania wegla przy produkcji paliw alternatywnych do ropy naftowej i jej pochodnych
Caly sytem w gornictwie jest winny tego co sie tam wyrabia- wegla mamy duzo, jest drogi ale ciagle sa kolejki przy odbiorze w kopalniach, mnostwo posrednikow zarabiajacych kase... Ostatnio mowi sie o nieprodukowaniu groszku do kotlow przydomowych z podajnikiem a wymuszeniu zuzycia mulu ewentualnie flotu. Wrocimy do produkowania niskiej emisji- dla kolegow z poza slaska nie jest to temat zbyt znany- zeszlej zimy w rybniku bylo przez kilka dni najwyzsze stezenie w Polsce.
Komus chyba bardzo zalezy na tym by robic zla gre wokol gornictwa w Polsce

Nie rozwijajmy polityki nad ta tragedią -cicho sza -nie trzeba

Przykro jest jak co niektórzy probuja na tej tragedi zbić kapitał wyborczy - mam nadzieje że bedziecie pamiętali kto to robi -smiejąc się wam w twarz i lżąc rodziny górników

Cóż, ludzie zginęli - cześć ich pamięci, kondolencje dla rodzin. Zawód o szczególnym stopniu ryzyka.

Teraz władza wpadła na pomysł, że górnictwo jest niebezpieczne, nie ma fachowców, ludziom podziękowano, nie myśląc co dalej.
Wizyty naczalstwa zawsze będą widziane dwuznacznie.
Dlaczego zawsze po tragediach przypominają sobie ?

No cóż poczytałem pośmiałem sie wnioski przychodzą same.
Taki kol Urwis napisał ze TVN robi kasę bo emituje plansze ze da.Ok niech robi ale daje z reklam czyli z własnych dochodów.TVP też daje ale daje z abonamentu(czyli zwyżka opłat) bo przecież nie zabierze prezesowi kasy.Inni dają ale się nie afiszują.Praca górnika ciezka?No cóz znam cięzsze ale co tam górnik może zrobi rozpier... i wszyscy będą mu klaskac.No cóż taki naród przyzwyczajony ze im się należy więc cała Polska się zrzuca aby tylko hanys miał dobrze.

Inne zawody bardziej ryzykowne?Spawacz w stoczni po 15 latach wychodzi z pylica.Robotnik przy laminatach po 15 latach leży praktycznie już 2 m pod trawą.I taki facio zwany clean-erem(dla niewtajemniczonych jest to klient który czyści zbiorniki głównie na statkach z mazutów i innych substancji ropopochodnych a niestety nie ma miejsca w tych zbiornikach na żadna aparaturę bo po pierwsze primo termin goni po drugie primo np taki koferdam ma średnio 2x2 metra wiec gdzie tam aparatura a po trzecie primo to te jelenie które to robią sa brane z łapanki).

Tak ze no cóż ludzi którzy zginęli szkoda i wiadomo zadna pomoc pieniężna czy medale pośmiertne nie ułatwią ani nie zwróca rodzina tego co było przed wypadkiem.Tylko że znowu nasówa sie mysl:Skoro żle sie dzieje w kopalni to w piz... z kopalniami.Węgiel taniej wyjdzie kupic niż narazac kolejnych Hanysów i Goroli na to niebezpieczeństwo.Zamykac kopalnie a nie żerowac na ludzkiej tragedii.No chyba ze na Śląsku już nic poza dłubaniem wungla nie potrafią.....
Pozdrawiam

Niby macie racje -zamknac kopalnie
Pytanie co jest lepsze utrzymac kopalnie w dobrym stanie tech.- czy tez budowac nowe?
Ze sa nie rentowne-tak zgadza sie tyle ze teraz. Pytanie za ile lat beda juz rentowne? ze beda to pewne -jest to kwestia czasu
RPA cale swe zapotrzebowanie na benzyne pokrywa z produkcji tego paliwa z wegla.Jak sadzicie jak dlugo ruskie i arabowie beda utrzymywac ta cene za barylke ropy?, w roku 2050 wg wyliczen naukowcow maja skonczyc sie zloza ropy na swiecie.
Obecnie juz cena ropy jest na granicy oplacalnosci jej z wegla tzw benzyny syntetycznej.
Nie mam nic wspolnego ze Slaskiem i gornikami ale zobaczycie ze ci ludzie stana sie znowu bardzo potrzebni Polsce

Ps.2mx2m na statkach to pomieszczenie gdzie mozna tanczyc:)))
Pracowalem jako lakiernik w Blohm & Voss Hamburg w tunelach wentylacyjnych 0,30mx0,70m ktore lakierowalem ,o stezeniach gazow chyba nie musze pisac.Fakt ze aparature oddechowa mialem lepsza niz nurkowie ,mimo to po roku czujesz rozpuszczalnik w moczu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie