krzysiek Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Mam wielką prośbę - czy mógłbym prosić o kontakt wszystkich, którzy pracują nad rekonstrukcją umundurowania z okresu wojny polsko-bolszewickiej?Planuję pewną imprezę i chciałbym wiedzieć co kto robi w tym kierunku.Interesuje mnie ilość ludzi, jakie mundury, ew. sprzęt. Oczywiście Polacy, bolszewicy, Niemcy, Francuzi, Austriacy...Będę bardzo wdzięczny.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Aha, impreza miałaby się odbyć pod koniec sierpnia 2007, także interesuje mnie stan obecny i stan oczekiwany na sierpień.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Ja nieśmiało sobie wyznaczyłem termin skompletowania zestawu mundur + spodnie i czapka + pasy itp. na 14 sierpnia 2007. Zobaczymy może się uda. Czy ktoś może polecić jakiegoś producenta sukna, które doskonale by udawało pierwszowojenny niemiecki feldgrau ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Jaki to będzie mundur? Polnische Wehrmacht?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 szergowiec Straży Granicznej, Ciechanów luty 1920 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Cytadela" sie szykuje na rok 1920. Czy można prosić o więcej informacji o planowanej rekonstrukcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 20 Listopad 2006 Autor Share Napisano 20 Listopad 2006 Szczegółów imprezy ciągle jeszcze nie ma - pomysł się klaruje. Szczegóły wysłałem Ci na prv. Idea jest jedna - całodzienne święto wojny 1920 roku 19 lub 26 sierpnia w centrum Białegostoku (bitwa o Białystok).Chciałbym wiedzieć kto zajmuje się 20 rokiem i co dzieje się w kraju. Być może uda się zrobić coś ciekawego.Czy są jacyś kawalerzyści z ułankami?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Sa dwie zaplanowane imprezy 1920 - bo nie wiem co z Ossowem w tym roku. W każdym razie kameralna impreza w Płocku i bardzo duża impreza w Warszawie 11 sierpnia (rekonstrukcja) W tej chwili klarują sie konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 21 Listopad 2006 Share Napisano 21 Listopad 2006 Hmmm, Jacku, będą nawet trzy imprezy :)Mój 201 pułk piechoty również szykuje inscenizację.Jesteśmy, zwarci, gotowi i od dłuższego czasu pracujemy nad szczegółami wyposażenia.Pozdrawiam, Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 MAB, a możesz napisać coś więcej o Was? Czy potencjalnie bylibyście zainteresowani imprezą w Białymstoku?PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Tak, wstępnie jesteśmy zainteresowani.Będzie nas conajmniej 10 osób i do przyszłego roku powinniśmy już skończyć mundurowanie.Pzdr., Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 A jakie macie mundury i wyposażenie? Jeśli chcesz możesz napisać na prv.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revolt Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 enooooo Panowie 18-19 sierpnia 2006 jest Iłża:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek Napisano 22 Listopad 2006 Autor Share Napisano 22 Listopad 2006 Revolt - to na razie tylko testowy termin, zależy od wielu rzeczy. Zobaczymy jak się rozwinie to w trakcie wszystkich rozmów. :)Damy radę.PozdrawiamKrzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilo Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 jak sie nie myle w 8 pułku jest 3 mundury nadajace się na 20 rok 2 ruskie i ja kompletuje PolskI 19", czekam na kiedy mi uzyja w Poznaniu.ale do sierpnia moze sie wyrobią ???rewolt jak sie bedzie pokrywać z twoja to bedę w iłży nie opusimy was :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farby Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Ja mam mundur Polskiego piechura z 1920r.#Helm Francuski Wz. 15 z orlem#Furazerka z orlem#Kurtka#Koszula#Spodnie/breeczesy#Owijki#Buty brazowe#pas z ladownicami Niemieckimi#menazka i manierka#chlebak Niemiecki#Maska gazowa Francuska Wz 16#Koc, brazowyMundur to Amerykanski Wz 1912, byl bardzo popularny w 1920r, Polacy zakupili bardzo duzo tych mundurow od Amerykanow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 A nie chcesz do nas przystąpić?Odtwarzamy 201 pułk piechoty.http://www.1920r.fora.pl/W razie czego mój mail – legion1@op.plPzdr., MariuszPs. Krzysiek na powyższym adresie dowiesz się czegoś o nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Chyba się troche zapędziłem i podałem za dużo...Proszę moderatora o usunięcie linka do powyższego forum... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalmiazga Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 FarbyCzy możesz napisać coś więcej o swoim mundurze. Czy to jest replika czy oryginał? Gdzie szyty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
farby Napisano 22 Listopad 2006 Share Napisano 22 Listopad 2006 Witam MichalMundur to replika, wykonana przez www.schipperfabrik.comUporzadzenie tez od nich mam, firma jest w ameryce robia wszystko z 1914-1918 roku.Tak naprawde to mozesz tylko kurtke od nich kupic a reszte od lanciera powiedzmy. Jak popatrzysz na zdjecia to bardzo duzo tych kurtek bylo.Mialem kiedys dokladne dane, chyba Amerykanie nam przeslali 200,000 mundurow, ale na 100% nie pamietam.Jak co to pisz na moj email piechota1939@hotmail.com to ci pomoge cos skompletowac.Miki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 10 Sierpień 2007 Share Napisano 10 Sierpień 2007 Zbliża się rocznica Bitwy Warszawskiej ... Jakieś zmiany w temacie :) ? Strzelcy Kaniowscy" mają w tej chwili czterech żołnierzy kompanii ckm AD 1919-20 (ale bez ckm niestety) ... fotki aktualne po weekendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAB Napisano 10 Sierpień 2007 Share Napisano 10 Sierpień 2007 Kilka sylwetek mojej grupy już się wyklarowało...Na przykład... własna :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Sierpień 2007 Share Napisano 13 Sierpień 2007 No i kilka naszych postaci, zaprezentowanych wczoraj w Ossowie. Poza Strzelcami Kaniowskimi" można było też zobaczyć sylwetki żołnierzy prezentowane przez Cytadelę", Wrzesień 1939" i Patrię". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Sierpień 2007 Share Napisano 13 Sierpień 2007 I moja postać, kapral 3 kompanii ckm 28 Pułku Strzelców Kaniowskich. Obok p. porucznik Sarnecki z Cytadeli". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 13 Sierpień 2007 Share Napisano 13 Sierpień 2007 Misz-masz amerykańsko-polski ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.