India Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Witam.Przepraszam Bocian, że nowy watek-ale muszę się ustosunkować. A skrzynke mailową musiałam zlikwidować-i nie ma jak:) Do Warsa.Nie martwi mnie zapisanie zdjęć. Mam nadzieję, że umiesz po kolorze i ułożeniu trawy określic- czyje to pole i czyj czołg. Na marginesie...Twoje rozmowy y fone" i maile też są zapisywane. Jakąż frajdę się ma słuchając nagrań upublicznionych :) Dlaczego usunęłam? Ponieważ zamiast się cieszyć, że coś wyjęto rzuca się bezpodstawne oskarżenia, że ukradziono i straszy oraz inwigiluje ludzi niezwiązanych ze sprawą.Bo wyszłoby że to nie Ty...A gdzie ja napisałam, że sama to wykopałam? Ja Warsie zajmuję się tylko szukaniem i znajdowaniem. DO reszty mam pomocników;) Jeden nosi za mną plecak, drugi nosi torbę z piwem, trzeci kieszonkową koparkę, a czwarty jest od...to pozostawiam Twojej domyslności. Ponieważ jestem delikatną osobą i brak mi na wykopkach kibelka" -od wczoraj mam piątego abdula, który nosi za mną turystycznego TOY TOYA.Czy może dlatego, że pozwolenia nie było? Jak spyta mnie prokurator to odpowiem:) Żeby ułatwić- zainteresowanym kretom podaję: w tej prokuraturze należy złożyc zawiadomienie. Prokuratura Rejonowa Łódx Sródmieście , ul Kilińskiego 152. Tylko proponuję rozważyć-czy do złożenia zawiadomienia aby nie potrzebny jest trup? Bo, póki co- zabójstwa nie było:) A ponadto na podstawie art. 186 KPK mogę odmówić udzielenia odpowiedzi na pytanie narażające mnie na odpowiedzialność karną.Gratulowali - a teraz nie wiedzą, czy słusznie, czy nie słusznie.O ile wiem kultura pozwala na gratulację bez legitymowania sie na forum zezwoleniami:) Jeśli kogoś cieszy, że coś wyjęto- i poddaje się to dalszym pracom -niech sami osądzą czy słyszne są gratulacje.Pozdrawiam, India
jaca2003 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 India zdradz tajemnicę CO TO BYŁO?I jesli mogę prosic to wrzuc jeszcze (o ile takowe są) trochę fotek.Daj nacieszyc oko.Pozdrawiam
India Napisano 16 Listopad 2006 Autor Napisano 16 Listopad 2006 Witam.Przeciez wszyscy wiedza co to było:) To był dół od Stuga z Grzegorzewa:) Sam ruszył i zaparkował na pobliskiej łące:)Fotki będą w formie galerii. Jak już ją zrobi mój syn- dam link.Pozdrawiam, India
yoony Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Indja dasz tu publicznie słowo ze to zostało w kraju i bedzie remontowane ??
maniakbunkrowy Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Lubię to forum – takie wirtualne bagno (poziom często żenujący i co chwila czołg się jakiś trafia). A tak na serio – wielu z pewnością się cieszy że jest nowy pojazd, tylko martwi się czy za jego obejrzenie trzeba będzie płacić w euro czy w złotówkach. Chyba niewielu się awanturuje musząc zapłacić za „lufcika” w Tomaszowie ale jak pomyślę że „polską” panterę mogę zobaczyć w stanach a najbliższe są w muzeach w niemczech lub rosjii to mnie krew zalewa. (a nie wspomnę o fahrpanzerach).A nerwowość co niektórych forumowiczów wynika chyba tylko z tego że trzeba cicho czekać na zmianę prawa i liczyć iż za parę lat okaże się że po kolekcjach mamy kilkadziesiąt czołgów. Niestety, póki co, nie mając pewności co tak naprawdę dzieje się z tym sprzętem pozostaje spalać się z nerwów czy właśnie znów coś niewyjeżdża jako koparka lub spychacz na lawecie.
dect Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Chyba nie nadazam... Jedna ekipa w swietle jupiterow (radio, prasa, TV) wyciaga wieze, teraz ktos cichaczem wyciaga reszte - co zostaje? Chyba najgorsze co moze byc - niedpowiedzenia. Teraz bedzie tyle wersji i domyslow ile osob wypowiadajacyh sie i czytajacych ten watek.Czy, kurna, nie mozna tego bylo zrobic tak, zeby wyjac reszte wspolnycmi silami i postawic wreszecie na nogi pierwszy w tym zasranym kraju, niemiecki pojazd pancerny, udostepniony WSZYSTKIM?
jaca2003 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Dect nie nadązasz to fakt.To co wyjęła India nie ma nic wspólnego z Grzegorzewem.Pozdrawiam
Tomko Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 I to jest ...., no nie nie będę bluzgał na forum. Czy jesteśmy kolejnym środowiskiem w którym jeden drugiego gotów utopić w łyżce wody ?! Przestaje mnie dziwić że nie można na forum znaleźć nikogo do wspólnych wykopków. Widać że środowisko staje się coraz bardziej hermetyczne, nikt nikomu nie ufa, brak jakiejkolwiek umiejętności współpracy : (. Przy taki spraw maniu" - wkrótce w Polsce będzie można chodzić z wykrywką równie spokojnie jak we Francji czy Niemczech : ((
dect Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Ok, dzieki jaca za rozjasnienie - ale co do meritum moj post pozostaje aktualny.I co to bylo, to co India pokazala na fotach? Wanna czego?
wars98 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Dect. Spokojnie. :)India dała zdjęcia podwozia Pz. III wydobytego - no właśnie kiedy? Dwa, trzy tygodnie temu? Tak można przypuszczać po zdjęciach.Wydobyto je z piachu, a nie z wody. Akcja miała miejsce w... centralnej Polsce. Zgadza się?A StuG-a IV w całości zobaczysz szybciej niż myślisz. :)Pozdrawiamwars98
Boruta Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Ze wspólnymi wykopkami to czesto bywa tak, że ten lepszy, kto kogo oszuka. Miałem kolegę i było tak: opowiadałem mu, że tam jest fajne miejsce, to może pojedziemy, na moja miejscówkę, to jechaliśmy i było ok. Natomiast koleś nigdy nie zabrał mnie na swoją. Jeśli były wyjazdy, to na jakieś takie nieznane nam miejsca. Po pół roku dowiedziałem się, że on też jeździ, ale mnie nie weźmie i nawet nie chce powiedzieć ogólnie, gdzie był. No i skończyły się wspólne wyjazdy.
kris_kutno Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 To w końcu gdzie to było wyciągniete. ??
pni Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Ludzie nie wariujmy. Super, że coś zostało wyciągnięte i oby tak dalej. Nie przystające (do rzeczywistości i wymgań ratowania resztek sprzętu pancernego) prawo należy znowelizować a nie być jego zwolennikiem do tego stopnia, żeby z własnego środowiska poszukiwaczy, ludzi odnoszących na tym polu sukcesy, podp... do prokuratury. Choć przez niektórych India pewnie żałuje,że zamieściła zdjęcia to ja jeszcze raz gratuluje. Bo u nas jest tak, że sprzęt jak trafia na złom pocięty w kawałeczki jest ok, a jak ktoś chce coś zrobić(wydobyć) ale nie dla jakiegoś muzeum, które to olewa, ale dla siebie i innych pasjonatów to łamie prawo.
Tomko Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Pni - masz rację, o to właśnie chodzi! A Indi jeszcze raz gratuluję trafienia : ) - Tomko
wars98 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Pni. Powoli, powoli... :)Piszesz: dla jakiegoś muzeum, które to olewa". O jakim muzeum mowa? Proszę o konkrety. Bo StuG IV trafił do Muzeum Broni Pancernej w Poznaniu i jest konserwowany. Więc jednak można. :]Dalej. Piszesz: dla siebie i innych pasjonatów". A kto powiedział, że nie można?Podobno kilku legalnie wydobyło lub chciało wydobyć. Gdzie są efekty? Jakiś czas temu Pan Kęszycki na łamach Odkrywcy" chwalił się StuG-iem z Niedźwiedna (chyba tak się ta miejscowość zwie). Gdzie ten StuG? Odremontowany?Wydobył Pantherę z Czarnej Nidy. Jest w USA. Mówił wtedy, że nie było go stać na renowację - to po co wydobywał? - i że znajdzie sobie taką drugą. Niedawno ktoś wrzucił tutaj na forum skan artykułu z Rzepy", gdzie twierdził, że Panthery teraz nie znajdzie. To po co i na co było, to całe halo?Itepe itede. Repliki można budować w nieskończoność, a oryginałów jakoś nie widać w tych kolekcjach.
krzysiek Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Sprawa jest dość wątpliwa tak naprawdę.Pni - piszesz o nieprzystającym prawie. Ale fakty są takie, że ktoś prawo złamał i się publicznie tym chwali, prawda?Być może w sieci są fora, gdzie np. pedofile (bez urazy India, to brutalne porównanie, ale konieczne dla pełni wyrazu) też uważają, że prawo nie przystaje do rzeczywistości i należy je zmienić... i może też ktoś umieszcza jakieś konkretne zdjęcia?Ta dyskusja powraca zawsze... Jeśli ktoś zajmuje się czymś nielegalnym, to niech nie ma pretensji, że są tacy, którzy zawiadomią prokuraturę, kiedy ktoś publicznie chwali się złamaniem prawa.Z resztą... myślicie naiwni, że policja nie czyta tego forum?PozdrawiamKrzysiek
jacenty2004 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 A co się dzieje z odkopanym Stugiem ,którego 3 fotki pokazał kurpiak w temacie zamkniętym parę dni temu przez administrację piaskownicy ?
acer Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Może dalej leży w błocie. Albo pewnie cieszy kogoś i czyjeś oczy w naszym kraju. A może już innym.Innych alternatyw nie widzę.
pni Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Absolutnie nie jestem zwolennikiem postępowania każdy sobie i na sprzedaż najlepiej za granicę. Uważam że pozwolenie by wyjechała Pantera Kęszyckich to skandal. Sam nie znam losów transportera z Pilicy wersji saperskiej jaką K. wydobyli ale myśle że było podobnie. Co do prawa to mam taką koncepcję by poszukiwaniem i wydobyciem mógł się zajmować każdy kto chce i ma na to odpowiednie środki. Następnie by taka osoba, która jak coś wydobędzie to by nie musiała się obawiać że pojazd który wydobyła za własne pieniądze trafił do jakiegoś muzeum tylko do kolekcji tego kogoś lub wg. jego życzenia do jakiegoś wybranego muzeum. taka prywatna stawałaby się właścicielem pojazdu pod warunkiem jego odrestaurowania oraz z ograniczeniem możliwości jego sprzedaży tzn. sprzedaż możliwa osobie tylko w Polsce. To tak na gorąco.Co do faktów olewania to wystarczy popatrzeć na sprzęt wydobyty przez grupkę zapaleńców, który to trafił do MWP i tak np. transporter z pilicy który był w leprzym stanie niż Rosi stoi pod chmurką i ponownie już zardzewiał. Hetzer tak samo. Uogulienia są krzywdzące ale co do zasady muzea nie mają pieniędzy i chęci. Jednocześnie, co do efektów acji wydobywczych poszukiwaczy o których piszesz to myśle że są ale możemy je podziwiać tylko w prywatnych garażach. Zresztą przykład składania 7 tp pokazuje działalność polskich państwowych muzeów. Całe lata słyszeliśmy że niema szans na polski czołg a jeżeli już to tylko na wschodzie. Ludzie, którzy za to biorą pieniądze i powinni szukać pozostałości po polskim orzężu rozkładali ręce. A okazało się że można jeżdżąc szlakiem wrzśniowych walk skąpletować prawie całego 7tp (korpus). To jest świadectwo zaangażowania muzealników! Aż strach pomyśleć co straciliśmy dzięki ich bezczynności. Także to tak na gorąco Pozdrawiam pasjonatów
janowicz Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Może i policja czyta. Może inne służby czytają. Tylko nie w każdej sprawie uruchamiają aparat sprawiedliwości. Większość rzeczy, które znajdują na forach to tak na prawdę duperele z punktu widzenia bezpieczeństwa.Co innego jak jakiś obywatel złoży doniesienie do właściwego organu. Wtedy machina sprawiedliwości rusza, bo nie ma innego wyjścia. Nawet jeśli chodzi o drobiazg.Z drugiej strony dziwię się osobom podniecajacym się każdym kawałkiem pofaszystowskiego truchła. Traktowanie tygrysiego itp. złomu jako niemal dobra narodowego, to dziwna rzecz w kraju, który kilkadziesiąt lat wcześniej tratowały te maszyny do zabijania. Rozumiem ekscytację związaną z rynkowa wartością tych pojazdów. Wyjątkiem w pancernej gorączce są dla mnie kolekcjonerzy i rekonstruktorzy POLSKIEGO sprzętu.Czy dla idei, czy dla kasy - nieważne.Próbują zachować kawałek naszej historii.
krzysiek Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Wszyscy wiemy, że obecne prawo jest trudne. I możliwe, że jest bez sensu. Szczerze nie zazdroszczę PATRONowi i s-ce, bo zaraz ktoś im przyjdzie i powie: A dlaczego w Waszej replice są państwowe części?"... Tragedia.Obecnie nie ma dobrych rozwiązań, nie chce mi się stawać po jakiejś konkretnej stronie sporu... zauważam tylko śmieszność sytuacji, gdy ktoś ma pretensje o to, że jest atakowany za łamanie prawa. Bez sensu.PozdrawiamKrzysiek
krzysiek Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Janowicz... te czołgi są obiektami technicznymi. Są zabytkami techniki, a nie ideologii.Czy czołg którym jeździł żołnierz niemiecki ma mniejszą wartość niż czołg sowiecki? Dlaczegóż? A jeśli tym czołgiem jeździł antyfaszysta? A jeśli był to czołg zdobyty przez Rosjan? Zmienia się przez to jego wartość?Technika nie zna ideologii i polityki... dlatego rozróżnianie czołgów wg zasad ideologicznych czy nacjonalistycznych jest głupotą. Ich wartość jest wprost proporcjonalna to rzadkości występowania. PozdrawiamKrzysiek
janowicz Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 krzysiek - są obiektami technicznymi, ale czy to znaczy, że trzeba je traktować jak zabytki? Napisałem, że rozumiem ekscytację związaną z rynkową wartością tych pojazdów.Ktoś chce kolekcjonować tygrysy czy inne stugi,bo jest ich mało na świecie, jego sprawa.Tylko po co dąć w zabytkową trąbę dziedzictwa narodowego.Niemców bym zrozumiał ,bo to ich dziedzictwo".
jaca2003 Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Kol Janowicz piepsycie kolego.To nie sa obiekty faszystowskie czy jakiestam inne tylko są to ŚWIADECTWA historii.I to tej Historii którą pisał na wszystkich frontach II wojny Polski Żołnierz swoją krwią.To są obiekty z którymi zmierzał się i zwyciężał abyś teraz mógł po polsku mówic i życ w wolnej Polsce.I dlatego nalezy zachowac je w Polsce.Czy w rękach prywatnych czy jak Stug z Grzegorzewa w Muzeum Broni Pancernej ale aby był dostępny do oglądania.Aby każdy mógł zobaczyc np takiego Stuga i jego przeciwnika T-34.I aby każdy mógł ocenic sam poświecenie Tamtych Ludzi którzy potrafili ZWYCIĘŻYĆ.Pozdrawiam
janowicz Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Szanowni miłośnicy niemieckich pojazdów pancernych z okresu II wojny, nie wiem czy podrazniło Was słowo pofaszystowski", ruchło" czy złom".Chciałem tylko zaapelować o nietraktowanie tych pojazdów jako częśći naszego dziedzictwa narodowego.Może kolega jaca2003 chciałby dołożyć do zestawu zbrodni komunistycznych niszczenie świadectw historii w postaci wypalonych wraków lub zdobytego sprzętu pancernego?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.