woytas Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 a lotnisko zdaje sie pare" dobrych latek juz jest...Ale efy gwizdaja naprawde mocno :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 wiem wiem, bywam w Radomiu na pokazach. Aż miło posłuchać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Jeśli chodzi o hałas - nic nie dorówna Su-22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 A który z Mikojanów" jest najgłośniejszy Szarubku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fitter Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Witam wszystkich.Macie panowie racje ,że lotnisko było wcześniej niż osiedle,a działeczki zbyt dużo niekosztowały.Każdy samolot troche hałasuje ,jeden mniej drugi więcej.A zresztą kilkaset metrów od pasa startowego to już dużego hałasu nie ma. Mój szwagier pracował troche na achodzie" i widząc nisko latajace samoloty wojskowe nad osiedlami był w szoku. W rozmowie z miejscowymi ludzmi dowiedział się, że to normalka i że musza tak latać bo to dla dobra i obronności kraju.Dla nich am "to normalka a u nas wielka afera.Osobiście mogę odkupić taką działeczkę od wrażliwego na hałas ,ciekawe za ile mi ją opyli? Faktycznie F-16 troszke gwiżdźe ale po starcie to cichutki już jest ,natomiast Su-22 bardzo na dopalaczu hałasuje ale nie głośniej niż dawne Mig-23. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Faktycznie z użytkowanych w Polsce samolotów to MiG-23 i Su-20/22 to na dopalaniu najgłośniejsze odrzutowce. Nie słyszałem nigdy w MiGa-25 - ten to musiał hałasować: dwie grube rury pełne ognia...Choć nie mozna mówić o prawidłowości, że im większy silnik tym większy hałas. Na przykład Iskra" jest głośniejsza i bardziej nieprzyjemna od Lima. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek419 Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Pod Miastkiem,(Pieniężnica) było lotnisko zapasowe Słupska.Za pasem startowym 200-250 m rzadkiego lasku,za laskiem stały czteropiętrowe PGR-owskie bloki.Gdy to zobaczyłem doznałem szoku,wyobrażam sobie tych ludzi,jaką w nocy mieli jazdę.Właśnie wtedy tam latały Migi-23.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 20 Grudzień 2006 Share Napisano 20 Grudzień 2006 najgłośniejszy to może być Tu 95 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szarubek Napisano 20 Grudzień 2006 Share Napisano 20 Grudzień 2006 Nie słyszałem go z bliska ani z daleka, słyszałem tylko czasami przelatujące na pułapie An-22 - mają takie same zespoły napędowe. Słychać było pomruk typowy dla ciężkich samolotów z turbinowym napędem śmigłowym.Niestety - duże lotnictwo opiera się na silnikach turbinowych, a one hałasują. Silniki najnowszych samolotów pasażerskich spełniają nieco ostrzejsze normy, dotyczące hałasu, ale to specyficzny rodzaj silników: dwuprzepływowe silniki odrzutowe o wysokim stosunku przepływu zimnego do gorącego, tak zwane silniki turbowentylatorowe. Nie nadają się one do samolotów bojowych, gdyż te muszą spełniać zupełnie inne kryteria...Pozdrawiam - Szarubek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 W podobnej sytuacji był lotnisko w Pile świetej pamięci" zreszta tylko tam było troszku dziwnie bo nie przeszkadzało aż tak bardzoludziom mieszkającym na osiedlu domków jednorodzinnych tylko tym mieszkającym w mieście a to parę kilometrów.Więc je zlikwidowano i zaczeli ludziska płakać ,że pracę stracili itp a teraz z chęcią co niektórzy przywitali by samoloty w Pile. Ot taka nasza mentalosć.Z Krzesinami zapewne byłoby podobnie teraz żle bo hałas ,zamknąć to zielona trawka i pośredniak .tak żle i tak niedobrze.A co na to ludzie mieszkający na podejściu do Ławicy?Przecież tam nad nimi przelatują też samoloty nawet jeszcze niżej i większe i co by było gdyby.....i jakoś nie słychac protestów i nikt nie mach transparentami i jakimis innymi napisami.fakker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Chyba ,że doprowadzimy F-16 do takiego stanu jak ten samolocik na zdjęciu to wtedy nic nikomu nie będzie przeszkadzało..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 czy nie jest to wspaniały stan techniczny"....a teraz pytanie : kto wie gdzie ten samolocik stoi?pozdro fakker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Witam, ładnych pare lat temu byłem na wczasach w Ustroniu Mor. a w Bagiczu było lotnisko wojsk.zsrr(u) , latali w dzień i w nocy ,Migi -23 i duże transportowe o rzut kamieniem w góre, nad moim domkiem. Niezła jazda była , jak szedł na dopalaczach to szklanki podskakiwały na stole , a flaki dostawały palpitacji".Na Krześinach siedziałem w Nysie podczas próby silników Mig-21 o 100 m od samolotu, nyska się chciała rozlecieć :)Fajnie też było na końcu pasa jak Mig-21 szedł w góre na dopalaczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 No zazdroscic ludziska niema czego- ale lotnisko bylo i jest nadal - tylko, ze efy naprawde mogly miec inna lokalizacje niz Krzesiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 a dlaczego własciwie krzesiny a nie gdzieś bardziej na wschodzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 21 Grudzień 2006 Share Napisano 21 Grudzień 2006 Malbork lezy w zasiegu s-300W brzesciu tez je rozlokowali- wiec moze po to by mogly wogole wystartowac...Poznan mial byc atrakcyjnym miejscem dla pilotow - zeby ktokolwiek chcial sie zaciagnoc do latania na efach- wiesz srodek lasu nie jest miejscem motywujacym dla goscia z 2 dzieciakow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Grudzień 2006 Share Napisano 24 Grudzień 2006 fakker -to Dęblin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 24 Grudzień 2006 Share Napisano 24 Grudzień 2006 a wiesz chociaż co to za samolot ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Wracając od tematu mama pytanie do fachowców -czy to prawda że Gripen po wylądowaniu przy obsłudze jednej pani podoficer i czterech zwykłych żołnierzy jest w stanie doprowadzić gotowość bojową samolotu do startu w przeciągu 40 minut ??? a liczna i fachowa obsługa F-16 ponoć minimum 6 godzin ????? czy to prawda ???-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Nie pytaj na tym forum, bo zaraz zakrzyczą cię specjaliści od amerykańskiej propagandy sukcesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fitter Napisano 25 Grudzień 2006 Share Napisano 25 Grudzień 2006 Witam.Masz racje huk 100 ,to by się mniej wiecej zgadzało.JAS-39 był projektowany pod kątem jak najprostrzej i szybkiej obsługi przez nisko wykfalikowany personel techniczny ,natomiasat F-16 potrzebuje jednak kilku ludzi różnych specjalności i odpowiednio wyszkolonych.Jego obsługa do lotów też wymaga trochę czasu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 ja tam preferuję samoloty projektowane do niszczenia wroga naprzkładowo.ale to odwieczny spór o to co lepsze: obleśny gruchot T34 czy szwabska Panthera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 a.korbaczewski to widać jak zawsze w temacie -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 khm khm....zeby potem nie bylo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fakker Napisano 28 Grudzień 2006 Share Napisano 28 Grudzień 2006 huk 100 coś mi się tam obija po głowie ale aby nie wyjśc na ignoranta poprosiłbym o oświecenie co to za samolocik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.