aloszak Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.
radett Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 Tak na pierwszy rzut oka te drogi to raczej nie ścieżki tylko drogi wyjeżdżone przez pojazdy a to oznacza że obiekt w rzece to napewno nie czołg (za duzy)może jakaś barka, monitor, lub coś w tym stylu. Swoją drogą dość dobra fota, może by jakieś bliższe namiary.....?
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 :-)jestem gotów bronic swojej teorii, ale pod warunkiem, że podasz konkrety :-)
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 zatapiam Cię pierwszą salwą...efektywne zanurzenie na Bugu nie powinno przekraczać 1 m.przy 35 cm zanurzeniu już nie ma swobody ruchu.15 m długości - na tej rzece - to już wyzwanie...i najważniejsze - musiałby być dostarczony koleją...poszukaj sobie wodowanie flotylli rzecznej w Małkini" 1944...
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Muszę się przygotować i na pewno jeszcze dzisiaj odpowiem. Na razie powiem tak: pierwsza salwa nie osiągnęła celu :-)
wojteksg Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 http://212.244.179.188/website/Orto/viewer.htmTo jest link do zdjęć LOTNICZYCH nie mylić satelitarnymi.Tereny wiejski są tam dokładne sfotografowane.Nie uzyska się tym efektów takich jak w googolu ale w earth nie ma tak dokładnie zrobionych wiejskich obszarów. No i interfejs też jest kiepski.Ale mi sie przydaje.
iwowe Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 Kopijnik 2 no to mnie zakasowałeś z tym kątem Brewstera. Przeczytałem co to i nadal nie rozumiem :).Jestem prawie pewien, że to są druty. Widziałem podobne na zdjęciach i potem w terenie. Pod Radzyminem jest tego od groma we wszystkich konstelacjach. Drutów może być dwa, sześć, osiem i ile jeszcze tam sobie chcesz. Słupy polskie i zagraniczne też mogą być różne. Odezwałem się bo tracicie czas. Natomiast to pierwsze zdjęcie to owszem ciekawe bo nie wiem co to. Raczej nie czołg bo za duże. Poza tym co robi na środku rzeki? Widziałem kilkanaście lat temu nad Bzurą most, który zerwała kra i niosła kilkaset metrów. Potem osiadł na mieliźnie w jednym kawałku. Wyglądał podobnie. Tyle w tym temacie. Pozdrawiam.
iwowe Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 Kopijnik2 przyjzyj się słupom na prawo i na lewo, to linia energetyczna.
kopijnik2 Napisano 5 Luty 2007 Napisano 5 Luty 2007 efekt optyczny drutów jest iespodziewany" ale wytłumaczalny...czyli linia energetyczna jest o.k., prawdopodobna.po prostu nie zauważyłem lini słupów...Brewster - miałem z optyką małe doświadczenia, i tylko tyle...Pierwszy obiekt - bardzo prawdopodobny pontoniak...
aloszak Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 manio ponieważ tak ładnie prosisz, a ponieważ nie jesteś pierwszym który o to pyta to odpowiadam używam programiku Google Earth który daje możliwość oglądania zdjęć satelitarnych pod różnymi kątami ma wbudowanych bajerek 3D i jeszce pare innych jest prosty w obsłudze więc chyba sobie poradzicie do pobrania ze stronyhttp://earth.google.com/downloads.htmlChyba admin się nie pogniewa za to, że odpowiedziałem na takie pytanie.
aloszak Napisano 8 Listopad 2006 Autor Napisano 8 Listopad 2006 Mam jak najbardziej darmową i legalną wersje. Wklejam pierwszą lepszą miejscowość a to chyba nie jest duże miasto? przepraszam mieszkańców Rzepnewa ale nawet nie wiem gdzie to jest, bo pochodzę z drugiego końca Polski. Ale też nie będe tłumaczył tu sposobu obsługi i aktualizacji bazy danych bo to nie to forum, chyba tu admin przyzna mi racje. Wyświadczyłem wam grzeczność podając skąd możecie czerpać, a dalej wystarczy pomyśleć.Uważam temat fotek satelitarnych za zamknięty.
polsmol Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 Moim zdaniem ajemniczy obiekt" to pozostałości drewnianego mostu, pale wpite w dno rzeki. To najprostsza odpowiedź.
kopijnik2 Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 słupy" - dwie różne konstrukcje, polska - bardziej wieża obserwacyjna...ślad na rzece" - dwie linie z których każda szersza niż 1, 5 metra... (por. rozstaw kół na drodze obok)słupy" - nie mają kontynuacji w postaci linii napowietrznej, i również brak śladów linii ziemnej...
martian. Napisano 9 Lipiec 2007 Napisano 9 Lipiec 2007 99% to monitor Kraków zatopiony przez wojska sowieckie w rzece Desna na Ukrainie w pobliżu Czernichowa. Pierwszy zatopiony przez Polaków we wrześni 1939 w pobliżu Kuźliczyna podniesiony przez sowietów. Po walkach z Niemcami zatopiony 11.09. 1941.
aloszak Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 Całkiem możliwe, że to elemety jakiegoś mostu.Ale co do mostu zbudowanego przez niemców, to wiem, że na pewno taki most przeprawowy zbudowali w Neplach.kopijnik2 przedstawił fotkę mostu pontonowego, a ja gdzieś mam podobne fotki podpisane przez niemca jak Neple, również w tej kolekcji jest fotka mostu kolejowego w Terespolu na którym wyraźnie widać pociąg.
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 No więc moja pierwsza salwa...Jeśli byłaby to taka mniej więcej jednostka pływająca, to trzebaby powiedzieć, iż na zamieszczonym zdjęciu satelitarnym jest ona ustawiona w pozycji odwrotnej niż to widzimy na okładce tej książeczki.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 obiekt z okładki ma ok 16 m dł (szacunkowo)...jest już bardzo duży" na przejścia bużańskie...obiekt z foto nie jest w stanie zrobić zwrotu...one way ticket... :)
karpik Napisano 3 Luty 2007 Napisano 3 Luty 2007 To też linia. Trochę ją widać i wydaje się być szeroka.
kopijnik2 Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 jest już bardzo duży" na przejścia bużańskie... ale możliwy w kryzysowej sytuacji>>wodowanie flotylli rzecznej w Małkini" 1944
pokemon Napisano 3 Lipiec 2007 Napisano 3 Lipiec 2007 Raczej nie możliwe aby chodziło o Polską jednostkę pływającą, ale dla ciekawości załączam schemacik okręciku :-)
Pytanie
aloszak
Dzięki zdjęciom satelitarnym znalazłem wiele umocnień i dawnych okopów, na ten obiekt trafiłem przypadkiem, a zamieszczam je bo przeglądałem galerie zdjęć wydobywania z rzek sprzętu.
Ciekaw jestem co sądzicie o tym zdjęciu.
72 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.