Grzebiuszka Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 tak,fajny film,ale mało kto go już pamieta.Najlepsze było jak chciał czołg utopić w sadzawce,a on -potwór jeden - za chwilę wyjechał:)))))Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 7 Listopad 2005 Share Napisano 7 Listopad 2005 a tu zarosniety krzaczkami pod warszawą... jakos dziwnie zakonczony właz d-cy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
behemoth Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 T34 stojący koło mostu na Sanie w Sanoku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
behemoth Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 Jeszcze zdjęcie z drugiej strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KacperW. Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 Okejos, a ten zarośnięty pod Warszawą" to gdzie dokładniej się znajduje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 góra kalwaria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler Napisano 9 Listopad 2005 Share Napisano 9 Listopad 2005 Przykro mi, ale w Zambrowie czolgu juz nie ma. Sprzedal go chyba wlasciciel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kupierz Napisano 21 Listopad 2005 Share Napisano 21 Listopad 2005 Mam 2 pytanka do forumowiczów- 1)gdzie konkretnie (uliczka)stoi czołg w Kutnie ?, 2) czy ktoś cos wie o T-34 przy drodze Wejherowo-Rumia (w necie znalazłem, że taki jeden stoi pod sklepem).Do spisu czołgów dorzucę T-34 w Pleszewie (gdzieś koło LOKu), i we Wrześni (na składnicy złomu)wjeżdzając starą dwójką od wschodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucjusz8 Napisano 17 Grudzień 2005 Share Napisano 17 Grudzień 2005 c.d do listy toom-a.W Sanoku są 2 czołgi T-34. Pierwszy i bardziej zdezelowany - to ten przy moście (zach. brzeg), przez lata dostępny dla szerokiej publiki. Drugi - w lepszym stanie na terenie byłej jednostki zmechanizowanej NJW?, obecnie jest tam już tylko WKU - w dzielnicy Sanok-Olchowce (wschodni brzeg sanu).Pzdr, Łukasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomek11 Napisano 18 Grudzień 2005 Share Napisano 18 Grudzień 2005 Ten t-34 z Kutna jeszcze tam stoi...to wersja z grzybkami wentylacyjnymi" armata 85 mm, jest to rejon osiedla przy ul. Wilczej, ogólnie sprzet ciekawy wydaje mi się że jest to jeszcze egzemplarz z konca wojny 1945POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondek Napisano 19 Grudzień 2005 Share Napisano 19 Grudzień 2005 Sprostowanie do Kutna. W Kutnie do niedawna byly dwa czolgi T-34.Ostał sie tylko ten przy Wilczej a własciwie Królowej Jadwigi.Jeden był jeszcze na Tarnowskiego ale go zabrali.Co do tego czołgu na Tarnowskiego to dziwna historia.Mowi sie że własciwie to było podwozie od T-34 i ze kiedyś dospawano mu lufe do wiezyczki być moze robił za jakis ciągnik lub spychacz po wojnie.Jednak jak ksiądz ( :-) wrr..) sie rozbudowywal to go wywieziono. Czyli suma sumarum zostal sie jeden i to nie jako pomnik.Stoi na placu zabaw bez zadnych opisow. Pozdrowionka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesław Napisano 20 Grudzień 2005 Share Napisano 20 Grudzień 2005 Ktoś niesmiało wyzej napisał - T 34 na MRU - tak stał 1 egz. przy panzerwerku. Ktoś miał poczucie humoru bo napisał numer 102a.W 2004 jeszcze stał. (Kaława, na trasie Zielona Góra Szczecin, w lewo 1 km.)PozdrawiamWiesław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a.korbaczewski Napisano 27 Grudzień 2005 Share Napisano 27 Grudzień 2005 W zeszłym roku pomiędzy Szczuczynem a Białą Piską (16km od Sz.) w miejscu gdzie są zęby smoka z pozycji piskiej lub tez może pozycji granicznej stał T34. W tym roku już go nie ma. Czy złomiarze go pobrali czy też stoi sobie gdzieś w muzeum lub skansenie itp.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oki Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 Witam.Świętoszów woj.Lubuskie przed jednostką saperów stoi jakiś czołg na postumencie ale czy to T-34 nie wiem.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 w Lęborku a nie Lemborku ! Stoi w parku Chrobrego JS2 a na terenie jednostki wojskowej stoi T34 choć nie jestem pewien do końca bo nie pamięta kiedys słyszałem że to również JS2 ale wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 13 Styczeń 2006 Share Napisano 13 Styczeń 2006 Brawo WONS,Pozdrawiam,Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jozfig Napisano 15 Styczeń 2006 Share Napisano 15 Styczeń 2006 Co do wspomnianej na początku lokalizacji w Elblągu, to czołg T-34/85 jak pamiętam z lat 80-tych stał na terenie koszar 1 Pułku Czołgów Średnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanW Napisano 17 Styczeń 2006 Share Napisano 17 Styczeń 2006 Wcześniej wklejałem zdjęcie pomnika-czołgu w Czarnkowie. Władze postanowiły znaleźć inne miejsce dla tego wozu. Najpierw jednak rozpoczęto prace ekshumacyjne , ponieważ w centrum miasta przy pomniku pochowano po wojnie kilkunastu żołnierzy A.Cz. Podczas ekshumacji wśród szczatków znaleziono granaty i amunicę. Wywołało to popłoch wśód praconików MZK. Prace wstrzymano i wezwano saperów. Pewnie nikt w czasie wojny nie sprawdzał z czym grzebali nieboszczyków. Władze planują konserwację czołgu w warsztatach szkolnych w Czarnkowie i znalezienie dla niego innego miejsca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wobler Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Witam toomW poście jaki napisałem wkradła sie mała nieścisłoś. Mianowicie miejscowośc Sawin jest na północ od chełma a nie na wschód. W twojej liście jest tez błędnie napisana nazma sawina.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 18 Styczeń 2006 Share Napisano 18 Styczeń 2006 Dzięki Wobler za zwrócenie uwagi na błędną nazwę. Już wprowadziłem poprawki. Pozdr. Młodszy wonS GrzesiekPS. Grzebiuszka - podpuściłeś mnie swoim postem o uporządkowaniu listy :D, a tak poza, to mnie tez już ten bajzel doprowadał do kociokwiku. Pozdr.2Post został zmieniony ostatnio przez moderatora wons 11:23 18-01-2006 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dżozef1969 Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 ten w Lęborku (teren jw) to napewno nie T-34. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mauser Napisano 12 Marzec 2006 Share Napisano 12 Marzec 2006 jeśli nie T-34 to musi byc JS2 musiałbym się przejść do jednostki i pyknąć foto :) jak potwierdzę to wkleję zdjęcie pozdrawiam Mauser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lt.Horne Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 Aaa tak mi się przypomniało :-)Ballada o spalonym czołgu ...a gdy ustąpił strach i mrokI wojna ścichła wokół,Wywindowano stary czołgNa granitowy cokół.I stanął czołg u miasta bramJak pomnik i jak bastion,I tylko wiatr mu w lufie grał,Tocząc ziarenka piasku.W całym kraju są podmiejskie drogi,Nad drogami zielone pagórki,I zielone trzydziestki czwórki,W których śpią spopielałe załogi.Zielona górka - to nie stepZ lejami od granatów!W zetlałej lufie wiatru szept,A może i nie wiatru?W szczelinach strzelnic - oczy gwiazd,A może czyjeś inne?Czasami drga stalowy właz,Zarosły dzikim winem.W całym kraju są podmiejskie drogi,Nad drogami zielone pagórki,I zielone trzydziestki czwórki,W których śpią spopielałe załogi....więc słysząc blach pogiętych głosDźwięczący w nocnej głuszy,Myślę, że kiedy każe los -Czołg znowu z miejsca ruszy,I pomknie przez wystrzałów blaskJak wtedy, z brzegów Wołgi......to dobrze, że z nowymi wraz -Czuwają stare czołgi!W całym kraju są podmiejskie drogi,Nad drogami zielone pagórki,I zielone trzydziestki czwórki,W których śpiąspopielałezałogi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juziek Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 skansen w Lipcach Reymontowskich stoi t-34 i nie tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 13 Marzec 2006 Share Napisano 13 Marzec 2006 W Łodzi na obecnym pl. Hallera przed WAM stały kiedyś 2 t-34 jedne z pewnością był z armatą 76 mm a drugi nie pamiętam. Z początkiem lat 90-tych pojaiwła się w prasie łódzkiej seria artykułów pt. Lufy radzieckich czołgów wycelowane w młodą polską demokrację" i po tym medialnym chałasie tanki znikneły z cokołów. Czy ktoś wie co się z nimi stało? Mam mało wiarygodną informację, że jakiś czas stały na ul. Legionów w skupie złomu.Pozdr. MJPs. może ktoś ma fotki tych czołgów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.