Skocz do zawartości

Gdzie w Polsce sa jako pomniki T-34?

Gość toom

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 389
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
  • 2 weeks later...
Mam 2 pytanka do forumowiczów- 1)gdzie konkretnie (uliczka)stoi czołg w Kutnie ?, 2) czy ktoś cos wie o T-34 przy drodze Wejherowo-Rumia (w necie znalazłem, że taki jeden stoi pod sklepem).
Do spisu czołgów dorzucę T-34 w Pleszewie (gdzieś koło LOKu), i we Wrześni (na składnicy złomu)wjeżdzając starą dwójką od wschodu.

• 4 weeks later...
c.d do listy toom-a.

W Sanoku są 2 czołgi T-34. Pierwszy i bardziej zdezelowany - to ten przy moście (zach. brzeg), przez lata dostępny dla szerokiej publiki. Drugi - w lepszym stanie na terenie byłej jednostki zmechanizowanej NJW?, obecnie jest tam już tylko WKU - w dzielnicy Sanok-Olchowce (wschodni brzeg sanu).

Pzdr,
Łukasz.

Sprostowanie do Kutna. W Kutnie do niedawna byly dwa czolgi T-34.Ostał sie tylko ten przy Wilczej a własciwie Królowej Jadwigi.Jeden był jeszcze na Tarnowskiego ale go zabrali.Co do tego czołgu na Tarnowskiego to dziwna historia.Mowi sie że własciwie to było podwozie od T-34 i ze kiedyś dospawano mu lufe do wiezyczki być moze robił za jakis ciągnik lub spychacz po wojnie.Jednak jak ksiądz ( :-) wrr..) sie rozbudowywal to go wywieziono. Czyli suma sumarum zostal sie jeden i to nie jako pomnik.Stoi na placu zabaw bez zadnych opisow. Pozdrowionka

• 3 weeks later...
Wcześniej wklejałem zdjęcie pomnika-czołgu w Czarnkowie. Władze postanowiły znaleźć inne miejsce dla tego wozu. Najpierw jednak rozpoczęto prace ekshumacyjne , ponieważ w centrum miasta przy pomniku pochowano po wojnie kilkunastu żołnierzy A.Cz. Podczas ekshumacji wśród szczatków znaleziono granaty i amunicę. Wywołało to popłoch wśód praconików MZK. Prace wstrzymano i wezwano saperów. Pewnie nikt w czasie wojny nie sprawdzał z czym grzebali nieboszczyków. Władze planują konserwację czołgu w warsztatach szkolnych w Czarnkowie i znalezienie dla niego innego miejsca.

Dzięki Wobler za zwrócenie uwagi na błędną nazwę. Już wprowadziłem poprawki.

Pozdr. Młodszy wonS
Grzesiek

PS. Grzebiuszka - podpuściłeś mnie swoim postem o uporządkowaniu listy :D, a tak poza, to mnie tez już ten bajzel doprowadał do kociokwiku.
Pozdr.2

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora wons 11:23 18-01-2006

• 1 month later...
Aaa tak mi się przypomniało :-)

Ballada o spalonym czołgu

...a gdy ustąpił strach i mrok
I wojna ścichła wokół,
Wywindowano stary czołg
Na granitowy cokół.
I stanął czołg u miasta bram
Jak pomnik i jak bastion,
I tylko wiatr mu w lufie grał,
Tocząc ziarenka piasku.
W całym kraju są podmiejskie drogi,
Nad drogami zielone pagórki,
I zielone trzydziestki czwórki,
W których śpią spopielałe załogi.
Zielona górka - to nie step
Z lejami od granatów!
W zetlałej lufie wiatru szept,
A może i nie wiatru?
W szczelinach strzelnic - oczy gwiazd,
A może czyjeś inne?
Czasami drga stalowy właz,
Zarosły dzikim winem.
W których śpią spopielałe załogi.
...więc słysząc blach pogiętych głos
Dźwięczący w nocnej głuszy,
Myślę, że kiedy każe los -
Czołg znowu z miejsca ruszy,
I pomknie przez wystrzałów blask
Jak wtedy, z brzegów Wołgi...
...to dobrze, że z nowymi wraz -
Czuwają stare czołgi!
W których śpią
spopielałe
załogi...

W Łodzi na obecnym pl. Hallera przed WAM stały kiedyś 2 t-34 jedne z pewnością był z armatą 76 mm a drugi nie pamiętam. Z początkiem lat 90-tych pojaiwła się w prasie łódzkiej seria artykułów pt. Lufy radzieckich czołgów wycelowane w młodą polską demokrację" i po tym medialnym chałasie tanki znikneły z cokołów. Czy ktoś wie co się z nimi stało? Mam mało wiarygodną informację, że jakiś czas stały na ul. Legionów w skupie złomu.
Pozdr. MJ
Ps. może ktoś ma fotki tych czołgów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie