Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Plut. Władysław Walczyński.

" 12 lipca 1919 roku na czele swojego plutonu w pieszym szyku, z niezaprzeczonym męstwem rzucił się na Ukraińców zajmujących rosyjskie okopy na wzgórzu 397 pod wsią Chmielowa, zmusił ich do odwrotu, biorąc do niewoli 1 oficera i 45 szeregowych, zostawiając na polu walki rannych i zabitych 24 Ukraińców."

Walczynski Wladyslaw plut.JPG

Napisano

Wachm. Eugeniusz Zarański.

" W bitwie we wsi Fedorówka 5 października 1920 roku wachm. Zarański  i plut. Marcin Ludwiczak w szarzy w konnym szyku na piechotę bolszewicką, rzucili się naprzód i znacznie wyprzedzając resztę żołnierzy plutonu, wpadli między łańcuch bolszewickiej piechoty i zarąbali dowódcę pułku i taki wzniecili popłoch w szeregach bolszewickich, że ten czyn zadecydował o zwycięskim spotkaniu, w którym wzięto przeszło 200 jeńców."

zaranski.JPG

Napisano

Uł. Zygmunt Zatoński.

" Dnia 8 sierpnia 1920 r. w czasie nocnego ataku na wieś Wygoda, obsadzony przez pułk jazdy nieprzyjacielskiej wpadli ułan Zatoński i kapral Staniszewski pierwsi do wsi i nie strzelając, wdarli się w środek wsi, gdzie rzuciwszy bomby, wywołali popłoch w szeregach nieprzyjacielskich.Ten śmiały czyn wymienionych ułatwił w znacznej mierze zajęcie wsi."

Napisano

Rtm. Kazimierz Duchnowski.

" Dnia 20 maja 1920 r w bitwie pod Nastaszką celem wyjaśnienia sił przeciwnika w sąsiedniej wiosce, udał się na wywiad z 20 ułanami. W wywiadzie tym natknął się na  przeważające sily wroga ( siłę do baonu), nie cofnął się, a brawurowo zaatakował wieś. Oszołomieni bolszewicy zmuszeni byli do odwrotu i wioska była wzięta, przy czym w ręce nasze wpadł jeden km i 25 jeńców. W czasie akcji, w której dowodził rtm. Duchnowski osobiście na czele, zagrzewając ułanów do ataku, był on ciężko ranny trzema kulami."

Duchnowski Kazimierz rtm.JPG

Napisano

St. uł. Franciszek Dobrowolski.

" St. uł Dobrowolski w miesiącu czerwcu w bitwie pod wsią Czerwona, będąc posłany przez dowódcę szwadronu, by zbadał most na rzece w odległości kilometra od miejsca walki, znalazł się w ciężkiej sytuacji: dojeżdżając do mostu, zza pagórka niespodziewanie pokazało się trzech kozaków. St. uł. Dobrowolski, który zawsze odznaczał się tym, że w najtrudniejszych sytuacjach rozkaz sumiennie wykonywał, w tym wypadku dał dowód tego swemu dowódcy. Widząc, że kozacy go nie widzą,momentalnie zeskoczył z konia i z karabinem w reku, ostrzeliwując się na wszystkie strony, zdołał z zimną krwią połączoną wraz z niebywałą odwagą atak trzech kozaków na niego powstrzymać, kładąc jednego z nich trupem. Dwaj inni, widząc pomoc wysłaną przez dowódcę szwadronu dla Dobrowolskiego, zaczęli uciekać. Dobrowolski, któremu konia cudem nie zastrzelili, wskakując na konia i dobywając szabli, nie czekając na pomoc innych ludzi, rzucił się za kozakami, dopadając jednego, biorąc go żywcem do niewoli. Jest to jeden z podobnych czynów st. uł. Dobrowolskiego, który niejednokrotnie męstwem swym wzbudzał zdziwienie szwadronu."

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
On 10/11/2006 at 9:06 AM, Sebastian p said:

Mojej Babci Brat Był w 14 Pułku Ułanów Jazłowieckich na nazwisko Isalski nie wiem w jakim okresie nie znam imienia i rangi Poszukuje Informacji na ten temat i Zdjęć Pułku.
Pozdrawiam

Nie wiem, czy ten tekst dotrze do Ciebie. Jeżeli tak, to wyślij mi e-maila: mietekon@yahoo.com Nie wiem, czy mówimy o tej samej osobie, ale mój dziadek to Andrzej Isalski, o którym prawdopodobnie piszesz... 

Edytowane przez Mietek Oniskiewicz
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Czołem Waszmościom 

Czy ktoś spotkał się z taką pozycją?

14 Pułk Ułanów Jazłowieckich  Praca magisterska Olgierda N. 1984r.

150 stron maszynopisu

format A4 + kilka reprodukcji zdjęć

W treści wiele nieścisłości, można to przypisać skąpym materiałem źródłowym. Wiele wydań i publikacji ukazało się w latach późniejszych.

Autor pisze że, ,,braki w źródłach skłoniły mnie do nawiązania kontaktów z ułanami 14 pułku"

W mojej ocenie, jeszcze jedno opracowanie dziejów  14 PUJ - ciekawa pozycja

Napisano

Dokładnie 25 lat później, kiedy Ułani " Czternastki" prawie w komplecie " galopowali w Niebieskim Garnizonie", młodzi ludzie decydujący się na temat Pułku w pracach magisterskich, mieli co wybierać w pokaźnym zbiorku źrodeł ? W dużej mierze dzięki Ułanom Jazłowieckim, którzy przed odejściem, postarali się, choćby opracowaniem londyńskim z 1988 roku, aby pamięć o Pułku nie wygasła...

Ta 110- stronicowa praca dotyczy tylko walk wrześniowych. Z pracą wspomnianą przez Kolegę nie zetknąłem się. Miałem natomiast do wglądu dwie inne, jedną z lat 90- tych poświęconą walkom Pułku w latach 1918- 1920 i drugą z początków wieku o historii Pułku w latach 1918- 1947. W drugiej Koleżanka korzystała ze źródeł, właśnie dzięki kontaktowi  z Weteranami. Praca o tyle ciekawa, ze wiele wiadomości  i ikonografii tam zawartych, do tej pory nie były wykorzystane w dotychczasowych opracowaniach.

Tutaj przykład mnogości materiałów dostępnych w 2009 roku...

mag1.JPG

mag2.JPG

mag3.JPG

mag4.JPG

mag5.JPG

Napisano

Jedna z najbardziej sentymentalych pamiątek, która powoduje, że w kącikach oczu robi się wilgotno ? 

"Miłośniczce ułanów, kochanej Profesor- Cioteczce... Zygmunt  Lwów, 25/ XII. 38r"

kostiuk.JPG

Napisano

Ostatnio, przypadkiem, znalazłem urywek kroniki filmowej z końca lat trzydziestych przedstawiających powrót oddziałów garnizonu lwowskiego. Pokazano 40 PP i " Czternastkę". W pierwszej chwili myślalem, że to z defilady 14 września 1936 roku, ale tam Pułk maszerował plutonami rozwiniętymi, a nie kolumną trójkową...

man1.JPG

man2.JPG

man3.JPG

man4.JPG

man5.JPG

man6.JPG

man7.JPG

Napisano

Wracając do Pracy magisterskiej....

Oprócz historii działań pułku, autor wiele miejsca poświęcił

- ,,14 pułk w służbie pokojowej/1919-1939/

- działalność sportowa

- działalność społeczna i kulturalna 14p.uł.

- osada 14p.uł. - Jazłowce

- udział 14p.uł. w uroczystościach państwowych, patriotycznych i kościelnych

- tradycje i zwyczaje 14 pułku ułanów jazłowieckich

Napisano

Jeśli autor pracy dotarł do b. Ułanów Jazłowieckich z wartościową pamięcią to praca istotnie ( biorąc pod uwagę ówczesną ilość źródeł) jest ciekawym uzupełnieniem wiedzy o Pułku.

Napisano
Teraz, boleo54 napisał:

Wracając do Pracy magisterskiej....

Oprócz historii działań pułku, autor wiele miejsca poświęcił

- ,,14 pułk w służbie pokojowej/1919-1939/

- działalność sportowa

- działalność społeczna i kulturalna 14p.uł.

- osada 14p.uł. - Jazłowce

- udział 14p.uł. w uroczystościach państwowych, patriotycznych i kościelnych

- tradycje i zwyczaje 14 pułku ułanów jazłowieckich

Czy w tych wszystkich rozdziałach jest coś nowego, biorąc  pod uwagę naszą dzisiejszą wiedzę o Pułku ?

Napisano

Rozdziały te zajmują 38 stron maszynopisu. Na ile moja wiedza pozwala, to większość jest dla mnie znana, może niektóre opisane inaczej, szerzej. Są i takie, które czytam pierwszy raz, ale to nie znaczy że jest to coś nowego. Autor powołuje się na pamiętniki drukowane, opracowania, wybrane dokumenty oraz na 

Źródła i bibliografia

Relacje

1. P.pułk. Józef Bokota

2. P.pułk. Marian Winigradzki

3. Mjr. Stefan Mendocha

4. Rtm. Aleksander Marczyński

5. Por. Zdzisław Malanowski

6. P.por. Jerzy Lambl / za gen. R. Abrahamem

7. St.wachm. Jan Przybyła

Napisano

W przypadku tych siedmiu relacji, to w dalszych latach pojawiły się w mniejszych lub większych fragmentach. Lambla np. wyłonił się w zeszłym roku, w całości. 

Nie ma wspomnień rtm. Andrzeja Sozańskiego, więc zamieszczę fragmencik, którego do tej pory nikt bodaj nie wykorzystał  :-(...  

sozanski2.JPG

sozanski3.JPG

sozanski.JPG

Napisano

Widzę że, gdzieś dotarłeś do materiałów Sozańskiego. Piękna sprawa. Jeśli masz więcej, może napiszesz jakiś  artykuł, a może opublikujesz coś większego. Czy istnieją wspomnienia rtm. A. Sozańskiego? Coś wiadomo?

Napisano

Z Jego relacjami czasami trzeba ostrożnie. Być może do tej pory nie były  przy okazji niektórych zdarzeń ( choćby szarży 19 września) wykorzystywane i publikowane. Bywało, że były powodem zadrażnień między kolegami pułkowymi ? Fragmencik przytoczyłem dla przykładu, ze istnieją...