Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ww znalazłem w aukcji wśród zdjęć opisanych jako 16 Pułk Ułanów. Myli żółty otok, który w pięknym słońcu wygląda jak biały. Ale jest to niewątpliwie Jałowiec i stajnia drużyny dowódcy Pułku i plutonu trębaczy. Piękny prezent na Pułkowe Święto ? ...

A tutaj droga , jaką idą z końskim gnojem ułani. Do jednej z pięciu  gnojarek na terenie koszar, znajdującej się między stajnią 4 szwadronu a ujeżdżalnią krytą nr.1.

ullm.JPG

Napisano

I jeszcze gnojarki oznaczone na tym zdjęciu... u góry przy stajni 4 szwadronu, na dole przy stajni 1 szwadronu. Wyraźnie widać, gdzie ułani mieli bliżej do wyniesienia.

ullmm2.JPG

• 4 weeks later...
  • 1 month later...
  • 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano

Co do 14 pułku ułanów Jazłowieckich

Z moich zbiorów zdjęcie

Wym. 12,5x8,5cm.

Zdjęcie opisane + 8 autografów.

,,Część ułanów z mojego 2 plutonu, 3 szwadronu, 14 p. Ułanów Jałowieckich.

Hstyszyn dnia 11/I 1921r.”

Autografy: J. Czarkowski, Z. Stefański, F. Piotrowski, Wł. Sokołowski,

Grudziński, Roenfeld, Czortyński(Czostyński), Rymkewicz?

218.jpg

Napisano

Piękne zdjęcie, z " duszą" ? Wspaniali ludzie, piękne historie z niektórymi  związane... Wachm. J. Czarkowski, kawaler KW, zdemobilizowany po wojnie, osiadł z rodziną w Osadzie Jazłowieckiej. Rymkiewicz? Tak Zygmunt ,  kilkakrotny kawaler  KW,  plutonowy,również po wojnie, odszedł z Pułku. Po szkole oficerskiej służył w PP , jako komendant w Olkienikach. Na jego ślub, w 1930 roku zjawił się dowódca 14- tki ppłk. Antoni Szuszkiewicz. I tutaj miła ciekawostka. Wręczył on pannie młodej 14 wspaniałych róż: 7 żółtych i 7 białych... Jest dedykacja Wł. Sokołowskiego. Być może chodzi o Stanisława, przyjaciela plutonowego Rymkiewicza, któremu on uratował życie po boju pod Sokołowem w 1920 roku.

Na dedykacji jest  Antoni Grudziński , ale jego nie mogę na zdjęciu zidentyfikować. Zdjęcie z połowy stycznia 1921, na uroczystościach marcowych w Tomaszowie występuje jako podporucznik. Być może on zrobił  to zdjęcie

Napisano

Ja wspomniałem tylko o Stanisławie, bowiem wiem , że służył razem ze swoim przyjacielem Zygmuntem Rymkiewiczem w 3 szwadronie Pułku. Może oprócz niego, był również Władysław.

Napisano

Wym. 14,5x9cm.

Zakład Fotograficzny Powiększeń i Cynkograficzny

MARKA MUNZA we LWOWIE ul. Jagielońska1. 15 Parter

Plac ćwiczeń 14 P.U.J. w okresie cesarstwa austryjackiego.

238.jpg

• 3 weeks later...