Deathwatch Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 I naliczono ich tam 45 sztuk :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 POLSMOL - to nie poligon... na wsi gdzie psy dupami szczekaja lezała jako kładka przez rów z domu na pola... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirass Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Panowie te na Drawsku to nie T55, a jedynie T54, co jest dość istotna różnicą.Mirass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Do Sloma22W Toruniu jest kilka poligonów,w tym jeden opuszczony przez sołdatów ze wschodu. Czy nie ma na nich jakiegoś sprzętu ciężkiego z II wś? Chodzi mi o czołgi, transportery, działa. Słyszałem od jednego gostka, że na poligonie (gdzie będzie obwodnica) w pobliżu Fortu 12 coś się znajduje, wiesz coś na ten temat? Co wiesz na temat tego fortu, czy jest już dostępny, chcę się tam wybrać w weekend.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Czołem!Poligon po Rosjanach to nie poligon tylko była jednostka wojskowa. Ze sprzętu ciężkiego nic tam nie ma i nie było. Koło Fortu 12 zaczyna się poligon Podgórz. W okolicy Fortu nic nie ma z wraków. Dopiero dalej, w głębi poligonu. A Tygrys o którym pisałem to faktycznie tak jak piszesz miał stać (podwozie) pod G. Wiatraczną. Czołgi przy szosie Chorągiewka-Służewo (te o których pisałem) nie były z oddziałów radzieckich ani polskich idących na południe od Torunia na Bydgoszcz tylko zwiezione jako cele z różnych miejsc. Tak samo jak dziesiątki innych sprzętów powojennych na tym poligonie. Fort 12 jest pusty. Tzn. nadal jest pod zarządem MON (własność SP), ale otwarty jest od kilku lat. Od jakichś lat 10 nie było zresztą problemu żeby go penetrować. Podziemia mamy przetrzepane. Były setki ciekawych rzeczy: I wojna, II wojna (obóz jeniecki) oraz 1945 rok. Kupa papierów, odznaczenia, orzeł z pikielhałby,gazety niemieckie (m.in. Front Arbaiter), bilety niemieckie do teatrów, banknoty, ammo, pudełka do amunicji, ekwipunek (m.in. kompletny szturmgepack z pieczątkami i podpisem właściciela), bagnet długi I wojna, nieśmiertelniki niemieckie i jenieckie (32 A.R., Kriegs Gefangen Lager Thorn), guziki z całego świata (pozostałości po obozie), w jednym pomieszczeniu było w 1939 studio fotograficzne. Zachowały się częściowo nawet negatywy zdjęć z Torunia robione koło 1939 roku (wojskowi, koszary, Grzybek", most drogowy z torami tramwajowymi i... żadnymi samochodami na nim). Wokół Fortu trochę łusek i ammo (WH i Volkssturm-Carcańce, Lebele),żadnych ciekawostek. Na Betonowej Baterii Półpancernej (S.L.B.) dużo łusek z I wojny i 1945, łuski od dział 10,5cm. Trafił się też miedziak z 1737 roku. Kawałek na zachód (pas autostrady) pozostałości olbrzymiego Stalagu XXA Thorn-ponad 100 budynków i baraków. Ciężko trafić ale są ciekawostki. Częściowo 1945 na ruinach baraków obozowych (Panzerfausty, menażki, łuski artyleryjskie i karabinowe, stanowiska możdzierzy 8cm z zawartością). Jeszcze dalej pośród poligonu stanowiska 31DGL (wysunięte) i samobójczych grup osłonowych walczących 30/31 stycznia 45 jako oddziały zaporowe pozostawione na lewym brzegu Wisły po wysadzeniu mostów wiślanych. Gdzieniegdzie pola minowe (jeszcze w latach 90-tych oglóądałem Glassminy z zachodniejn części poligonu).Ogólnie masę łażenia, dużo czasu, ale trafiają się fanciory. Inną sprawą są zrzutowiska... ;) Ale to długi temat i trzeba mieć niesamowite szczęście i naprawdę kupę wolnego czasu. PozdrawiamSłoma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Sorry, to TM pisał chyba o tym Tygrysie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mech Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Pytanie do TM:O co chodzi z Solcem Kujawskim ? Jakie pobojowisko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1108 Napisano 24 Wrzesień 2003 Share Napisano 24 Wrzesień 2003 Nie bardzo wierzę w tego t34 kolo annopola mieszkam zupełnie blisko znam wielu starych złomiarzy (takze takich którzy szukaja militarii) i nikt o tym nie szłyszał. Moze by tak mapkę??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 25 Wrzesień 2003 Share Napisano 25 Wrzesień 2003 Do Sloma 22Na tym terenie faktycznie jest kilka zrzutowisk, trochę czasu zajmuje znalezienie konkretnego miejsca, ale można miło czas spędzić. Byłeś kiedyś na zrzutach koło lotniska od strony ogródków działkowych?Jest tam teraz dużo współczesmych śmieci, ale mój kuzyn kiedyś wyrywał tam godne fanty. Słyszałem, że niektóre doły były zabezpieczone" drutem kolczastym i różnymi fajerwerkami. Czy to prawda? A może byśmy tak się kiedyś razem wybrali w jakieś fajne miejsce. Jestem otwarty na propozycje, a i dysponuję kilkoma ciekawymi informacjami.pozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monsun Napisano 26 Wrzesień 2003 Share Napisano 26 Wrzesień 2003 Witam!A propo ciężkiego sprzętu stojącego na poligonach - przeczytajcie artykuł pod tytułem Poligonowe hieny" Polski Zbrojnej. Jest on także do przeczytania w onet.kiosk'u.Do Sloma22Chciałem dodać, że nie interesują mnie broń boże takie miejsca z niespodziankami wybuchowymi. Ten wczorajszy post mógł zabrzmieć tak, jakby mnie takie właśnie miejsca przyciągały. To tylko dla sprostowania, byłem wczoraj już trochę zmęczony i źle to sformułowałem.Muszę przyznać, że trafiły Ci się z fortu ciekawe fanty. Widzę, że na forum często nie bywasz, ale jak już zajrzysz, to skontaktuj się ze mną. Chciałbym nawiązać z kimś kontakt w Toruniu i zweryfikować swoją wiedzę. Jak wyżej napisałem, byłoby fajnie wybrać się razem w teren.PozdrawiamMarcin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 26 Wrzesień 2003 Share Napisano 26 Wrzesień 2003 Do Szperacza. Zauważ że ten transporter nie jest wyciągany, tylko WPADA do wody. Nie ma żadnych zacieków, śladów wody która powinna ściekać, a z lewej widać uderzenie o wodę. Ciekawe zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Wrzesień 2003 Share Napisano 27 Wrzesień 2003 Mac zgadzam sie z Toba, ale ja pisalem o nie chcacym gubieniu (czytaj topieniu).Plum, plum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waliza Napisano 29 Wrzesień 2003 Share Napisano 29 Wrzesień 2003 grek powiedz cos wiecej o tych BRDM ach.jakies foty mozesz dac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wil Napisano 30 Wrzesień 2003 Share Napisano 30 Wrzesień 2003 Puszcza Kampinoska 06.1999r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Październik 2003 Share Napisano 3 Październik 2003 Do Walizy: mam foty tych BRDM jako jpeg, ale mają dużą objętość. Podaj adres mailowy, to spróbuję wysłać, albo napisz do mnie, to odpowiem. W zasadzie nie mam nic do dodania-jest to złomowisko wojskowe, w okresie ostatnich 2 miesięcy ubyła trzecia, górna warstwa z tej kupki i zostały dwie, jak widać na zdjęciach.pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 9 Październik 2003 Share Napisano 9 Październik 2003 a te BRDM-y to 1 czy 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waliza Napisano 9 Październik 2003 Share Napisano 9 Październik 2003 brdm 2 oczywiscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 9 Październik 2003 Share Napisano 9 Październik 2003 Może podeslij fotki BRDM-ów do Bociana. Chyba więcej osób by chciało je zobaczyć. W kazdym razie ja tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 4 Styczeń 2004 Share Napisano 4 Styczeń 2004 do TM - czesć ! napisz czy ten t-34 nadal stoi w lesie {miałeś zamiescić fotke }do MIRASS - o co tam chodzi z tymi esesmanami w piwnicach wam'u ?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 U nas w Elblągu stoi sobie T 34/85 jako pomnik ,mial umiesczoną tabliczkę że pochodzi z Legedarnej 1 Brygady pancernej im Bochaterów westerplatte .Ale w internecie znalazlem wzmiankę o nim że jest to produkcja powojenna Bardzo bym chciał wiedzieć jak jst z nim naprawde .Był teraz licytowany kurcze boję sie że go zdejmą a szkoda gdybym mógł sam bym sobie go wzioł i stałby sobie w ciplutkiej hali a nie tak pod chmórką szkoda mi go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 czyżby elbląg był juz tak biednym miastem że musi licytować pomniki historii ? w końcu to świadectwo minionych czasów wojna pochłoneła miliony ludzkich istnień w innych krajach się upamiętnia - u nas się zapomina !jak sie dowiesz za jaką cene go zlicytowali daj znać pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 27 Styczeń 2004 Share Napisano 27 Styczeń 2004 nie nieU nas poprostu się radzieckie czołgi źle kojarzą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Styczeń 2004 Share Napisano 28 Styczeń 2004 na babich dolach stal t54 nad samym brzegiem(czy jeszcze stoi)problem jak go wciagnac na skarpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 juz nie stoi, niestety ktos go juz wyciągnął Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darula Napisano 16 Kwiecień 2004 Share Napisano 16 Kwiecień 2004 A w Krakowie jest tak... http://149.156.142.12/fotki/poligon/g10.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.